Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Σουμάδα ή........Ορτζάδα

Η σουμάδα,  είναι ένα λευκό αναψυκτικό ποτό, που προέρχεται από γαλάκτωμα αμυγδάλου.
Θεωρείται λόγω χρώματος, γαμήλιο ποτό και για τούτο προσφέρεται κυρίως σε γάμους, εξ' ου και η ευχή: "και στις σουμάδες σου!" που είναι ανάλογη με την ευχή "και στα δικά σου!".
Στη Λευκάδα, όπου ονομάζεται σομάδα, φτιάχνεται με πικραμύγδαλα και έχει το μοναδικό τους άρωμα.  
Στην Κρήτη, στη Χίο και στη Λέσβο φτιάχνεται με γλυκά αμύγδαλα και σε μερικές περιπτώσεις την αρωματίζουν με ανθόνερο, ενώ όταν τη διαλύουν με νερό για να τη σερβίρουν, πασπαλίζουν την επιφάνεια με κανέλα.
Εκτός από τον ρόλο της σουμάδας ως κέρασμα σε χαρές, υπήρξε και δημοφιλές αναψυκτικό σε καφενεία και ζαχαροπλαστεία, κυρίως όμως για τα γυναικόπαιδα. Υπήρξαν βλέπετε εποχές όπου οι άντρες δεν έπρεπε να δείχνουν προτίμηση σε γλυκά εν γένει.

200 γρ. αμύγδαλα ή πικραμύγδαλα
500 γρ. ζάχαρη
800 γρ. νερό
Αν χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα θα χρειαστούμε και μερικές σταγόνες από εσάνς πικραμύγδαλου.

Ζεματάμε τα αμύγδαλα ή τα πικραμύγδαλα. Τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν μια συμπαγής πάστα.
Αδειάζουμε την πάστα σε ένα μπολ, προσθέτουμε 200 γρ. από το μετρημένο νερό και ανακατεύουμε.
Σε σουρωτήρι βάζουμε 2-3 τούλια με τις άκρες τους να προεξέχουν αρκετά.
Σουρώνουμε, στύβοντας την πάστα με τα τούλια να βγάλει τους χυμούς της.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο νερό.
Το γαλακτώδες υγρό που έχουμε μαζέψει από το στύψιμο της πάστας, το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη.
Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι, προσέχοντας μην μας φουσκώσει και χυθεί. Επίσης ξαφρίζουμε όσο βγάζει αφρό και ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
Όταν κρυώσει, γεμίζουμε μπουκάλια και διατηρούμε την σουμάδα στο ψυγείο.
Σερβίρουμε βάζοντας σε ποτήρι, ένα μέρος σουμάδα και απογεμίζουμε με παγωμένο νερό

 Tips
Αν θέλουμε προσθέτουμε πάγο.
Επίσης μπορούμε να βάλουμε ένα μέρος σουμάδα και να απογεμίσουμε με ανθρακούχο νερό.



Στην υγειά σας.




Η συνταγή είναι του Παρλιάρου, από το περιοδικό ΄΄ γλυκιές αλχημείες ΄΄







14 σχόλια:

  1. Μου έκανες μάθημα σωστό, άκουγα τη λέξη , την ήξερα μα δεν είχα υπόψην τι είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aχ τι ωραία συνταγή είναι αυτή και πόσο όμορφα όλα αυτά που μας έγραψες!!! Γεύσεις και εικόνες από το παρελθόν μου άφησαν μια γλύκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!!!!!!!!
    ΝΟΣΤΙΜΟ ΑΚΟΥΓΕΤΕ!!!!!!!!!!!
    ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ!!!!!!
    ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω φτιάξει κι έχω φτιάξει σουμάδες στη ζωή μου!οχι για γάμους ...γιάννης έπινε,γιάννης κέρναγε! Είχαμε αμυγδαλιά (γι αυτό δε μπορώ το πικραμύγ δαλο) στην αυλή μας και γινόταν χαμός οταν την τινάζαμε και όχι με το μπλεντερ παρακαλώ με γουδί χτύπημα.
    Να ρωτήσω κάτι το tips είναι δικό σου ή του πισίου καθότι αγγλομαθές τελευταία;χαχαχα
    ΑΝτε και φυσάει ούριος άνεμος!!!Ες αύριον τα σπουδαία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μια και το θυμήθηκα πίνω ενα λικεράκι πικραμύγδαλο στην Υγειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άντε να θυμόμαστε και τίποτα Ελληνικό. Μας φάγανε οι κόλες και τα χαζοαναψυκτικά. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν, στη Λευκάδα παραδοσιακά σερβίρανε τη σουμάδα με παξιμάδι με κόλιαντρο!!Αλλο πράμα παιδιά! Ευτυχώς κάτι παραδοσιακά καφενεία, παραδοσιακά όνομα και πράμα, το διατηρούν ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η γεύση της δροσερή. απολαυστική...
    Την προσφέραμε και στα αρραβωνιάσματα.... εκείνους τους μακρινούς καιρούς...

    Την βρήκα σε συσκευασία αλλά η γεύση της μου φάνηκε αδιάφορη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα.Καλή εβδομάδα...Ενώ ήξερα τι είναι δεν είχα ακούσει ποτέ λεπτομέρειες για την σουμάδα...Πολύ ωραία ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ....ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΤ ΓΕΥΣΗ!!!!!!!!!!ΠΕΡ ΣΥΝΤΑΓ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΑΜΥΓΔ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πάω να βρω πικραμύγδαλα...την έχω πιεί σ' αρραβωνιάσματα αλλά δεν την έχω φτιάξει ποτέ...
    και καμία σχέση φαντάζομαι με τις ετοιματζίδικες...
    φιλιά και ευχαριστίες...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ παρόλο που ο φίλος σου έχει πιει τόσες φορές και πάντα λέει τα καλύτερα... Δεν ξέρω γιατί, την είχα πάρει με κακό μάτι. Μετά από αυτά που διάβασα όμως, μάλλον θα τη δοκιμάσω...

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μμμμ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!(ντρέπομαι που το ομολογώ μόνο ως λέξη το είχα ακούσει και δεν ήξερα και τί ήταν!!!!)Έχω όμως μια δίψα τώρα που μετά απ'όσα διάβασα ευχαρίστως έπινα μια σουμάδα με παγωμένο ανθρακούχο νερό!Φιλιάααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΣΟΥΜΑΔΑ ΓΕΥΣΗ ΥΠΕΡΟΧΗ!!!! ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΤΕ ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ!!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή