Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Επιδιορθώσεις, μεταποιήσεις........ParakelsosΣας προσκαλώ για μια βόλτα.
Μην βιαστείτε να πείτε όχι.
Δεν θα κουραστείτε.
Δεν θα περπατήσετε
Δεν θα χρειαστείτε να αλλάξετε ρούχα.
Ελάτε όπως είσαστε , ακόμη και με τις πυτζάμες σας.

Είναι μια βόλτα στο λεξικό, για να  μάθουμε ή να θυμηθούμε λέξεις , που αφορούν το ράψιμο και την ραπτική, την ετυμολογία τους, εκφράσεις, αινίγματα και παρομοιώσεις με αυτές τις λέξεις.Πελότα , από το γαλλικό «pelote», που σχηματίστηκε από το λατινικό «pila» (σφαίρα, μπάλα).

βελονοθήκη, μικρό μαξιλαράκι που χρησιμοποιούν οι μοδίστρες για τις καρφίτσες και τις  βελόνες.

Πελότα ονόμαζαν στα χρόνια του Μεσαίωνα ένα παιχνίδι, που ξεκίνησε από τα μοναστήρια και θεωρείται ο πρόδρομος της σημερινής αντισφαίρισης, κοινώς τένις. 
Δακτυλήθρα ή δαχτυλήθρα
Μικρό μεταλλικό ή πλαστικό εξάρτημα, σε σχήμα κυπέλλου, που φοριέται στην άκρη του δαχτύλου για να μπορεί αυτός που το χρησιμοποιεί να σπρώχνει βελόνα για ράψιμο. Συνήθως έχει  μικρές εσοχές στην επιφάνεια της, ώστε να μη γλιστράει η βελόνα.

Στην Αμερική κατά την διάρκεια της αποικιοκρατίας,  οι γυναίκες  φορούσαν δαχτυλήθρα ως δείγμα αγάπης.Όταν παντρεύονταν κρατούσαν το κάτω μέρος της δαχτυλήθρας και σχημάτιζαν ένα είδος δακτυλιδιούΦερμουάρ (fermoir, από το ρήμα fermer που σημαίνει κλείνω). 
Μηχανισμός,  που κλείνει, κουμπώνει τσάντες, βαλίτσες, ρούχα κλπ. Αποτελείται από δύο σειρές δοντιών και μια λαβή - οδηγό, η οποία, όταν σύρεται προς τη μια πλευρά, κουμπώνει αναγκάζοντας το κάθε δόντι να μπει ένα ανάμεσα στα δύο απέναντί του· όταν ο οδηγός σύρεται προς την αντίθετη πλευρά, τα δόντια απελευθερώνονται και ο μηχανισμός ανοίγει.

Ο Αμερικανός Elias Howe  το 1851 πήρε στις ΗΠΑ δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια  εφεύρεση του, τον πρόγονο του φερμουάρ και ο Σουηδός μετανάστης μηχανικός,  Gideon Sundback  το 1913,  παρουσίασε τη σύγχρονη έκδοση του.
                   
Μεταφορικά,  κράτα το στόμα σου κλειστό, μη μιλάς
Κουμπί ( από το κομβίον, υποκοριστικό του κόμβος).
Μικρό εξάρτημα, που είναι ραμμένο μόνιμα στο ρούχο. Κατασκευάζεται από διάφορα υλικά, έχει ποικίλα σχήματα και χρησιμεύει, είτε για να ανοίγει και να κλείνει ένα άνοιγμα του ρούχου εφαρμόζοντας στην κουμπότρυπα, είτε απλά για διακοσμητικούς λόγους.

Τα κουμπιά της Αλέξαινας (πολύ μπερδεμένη κατάσταση).
Επίσης, το ευαίσθητο σημείο του χαρακτήρα ή της προσωπικότητας κάποιου.

Αίνιγμα για τα κουμπιά:
Μόλις μπαίνουν στο σπίτι τους, βγάζουν τα κεφάλια τους έξω απ' τα παράθυρα. Τι είναι;Ψαλίδι (από το ψαλίδιον, υποκοριστικό του ψαλίς).
Εργαλείο χεριού που αποτελείται από δύο λεπίδες και χρησιμεύει για κόψιμο.

Μεταφορικά, σημαίνει την περικοπή, κυρίως για δαπάνες. (έπεσε ψαλίδι στους μισθούς).Επίκαιρο, ε;
Επίσης χρησιμοποιείται για τους πολυλογάδες.(ψαλίδι πάει η γλώσσα του).

Παροιμία για το ψαλίδι
Άνθρωπος απάντρευτος, είναι μισό ψαλίδι.Μεζούρα ( από το mezura, της αρχαίας βενετικής γλώσσας, που ομιλείτο κατά τους αρχαίους χρόνους στην περιοχή Βένετο της Ιταλίας).
Είδος εύκαμπτου μέτρου, που χρησιμοποιούν συνήθως οι ράφτες.

Επίσης, οποιοδήποτε δοχείο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν μονάδα μέτρησης.Καρφίτσα (από το καρφί, υποκοριστικό της λέξης καρφίον).
Αιχμηρό κομμάτι μετάλλου που χρησιμοποιείται για να ενώσει δύο τμήματα υφάσματος.
Επίσης καρφίτσα, είναι είδος κοσμήματος για ρούχα.

Δεν πέφτει καρφίτσα (για την πολυκοσμία).
Κουβαρίστρα
Κύλινδρος, στον οποίο τα άκρα προεξέχουν και είναι πεπλατυσμένα ώστε στο ενδιάμεσο διάστημα να μπορεί να τυλιχτεί κάποιο υλικό που έχει μορφή νήματος.

Αίνιγμα για την κουβαρίστρα.
Ανεβαίνει κατεβαίνει και χωρίς να τρώει παχαίνει, μοναχά στριφογυρίζει κι η κοιλίτσα της γεμίζει. Τι είναι;Μασούρι, μασουράκι, καρούλι
Ο ξύλινος ή ο χάρτινος κύλινδρος γύρω απ` τον οποίο είναι τυλιγμένο νήμα.

Μασούρι επίσης λέμε, χαρτονομίσματα  που είναι τυλιγμένα σε σχήμα μασουριού
ή ΄΄κολώνες΄΄ νομισμάτων.

Ξύλινο κουτί για είδη ραπτικής.
Στο καπάκι άφησα την ραπτομηχανή που ήδη υπήρχε.
Από την μέσα μεριά του γυαλιού, πρόσθεσα την εικόνα της πελότας.

Τα σχέδια τα βρήκα στο internet και τα εκτύπωσα.
Τα έκοψα και τα κόλλησα 
πάνω σε χρωματιστά φύλλα αφρώδους υλικού.


Στην συνέχεια έκοψα το αφρώδες υλικό  
και άρχισα να  κολλάω τα σχήματα, πάνω στο κουτί.

Με πατίνα, έβαλα σκιές 
στα σχήματα καθώς και στο κουτί.Τέλος πέρασα το βερνίκι
 Παράλειψή μου, που δεν έβγαλα φωτογραφία το κουτί στην αρχική του μορφή.Ήταν όντως  ένα κουτί ραπτικής με δυο τρεις ζωγραφιές στο μπροστινό μέρος.

Ανακοίνωση:
Παρακαλείται  Η Μπέττυ (γιατί σίγουρα θα ζηλέψει  βλέποντας την διαφορά) ,να επιστρέψει το δικό της κουτί ραπτικής,(όμοιο με το δικό μου στην αρχική του μορφή, φυσικά),  σε εκείνη που της το έκανε δώρο, ( πριν κάποιους μήνες), για να της το μεταμορφώσει.