Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Πρωτομαγιά


Ο  ΜΑΪΟΣ
(Ποίημα Αγγελου  Βλάχου)
Ὁ  Μάιος μᾶς ἔφτασε.
Ἐμπρός.  Βῆμα ταχύ
νά τόν προϋπαντήσωμε
παιδιά στήν ἐξοχή.

Δῶρα  στά χέρια του πολλά
καί ὅμορφα κρατεῖ.
Καί τά μοιράζει γελαστός
σέ ὅποιον τοῦ ζητεῖ.

Φέρνει τραγούδια καί χαρές,
λουλούδια καί  δροσιά.
Καί μυρωδάτη φόρεσε
ὡραία φορεσιά.

Πᾶμε  κι' ἐμεῖς νά πάρωμε.
Μή χάνωμε καιρό.
Μᾶς φτάν' ἕνα τριαντάφυλλο
κι' ἕνα  κλαρί  χλωρό.








Ο Μάιος, ή Μάης, ή Kαλομηνάς (Ποντιακά), είναι ο πέμπτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο και ο τρίτος μήνας της Άνοιξης. Έχει 31 ημέρες. Κατά τον Πλούταρχο- τον αρχαίο και όχι τον γνωστό τραγουδιστή-η ονομασία του (Maja) προήλθε από το όνομα της νύμφης Μαίας που ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες τις επτά κόρες του Άτλαντα.









Στην Αρχαία Αθήνα, αρχές Μαΐου, υπήρχε η μεγάλη γιορτή του
Ολύμπιου Δία η οποία ετελείτο στο ναό του στην περιοχή του Ιλισσού.
Ο μήνας που αντιστοιχούσε στον Μάιο λεγόταν Μουνιχίωνας, από τη Μουνιχία, τη σημερινή Καστέλα. Εκεί το Μάιο ετελούντο θαλασσινοί αγώνες με τη συμμετοχή εφήβων σε ανάμνηση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. 









Ο Μάιος συνδέεται επίσης και με την όλη πορεία της Βασιλεύουσας, πόλης του Μεγάλου Κωνσταντίνου,  με τρεις ημερομηνίες σταθμούς: Στις 11 Μαΐου η Εκκλησία γιορτάζει “τα γενέθλια”, τα εγκαίνια της Κωνσταντινουπόλεως ( το 330 μ.Χ) , στις 21 τιμά τη μνήμη του ιδρυτή της και στις 29 θρηνεί την άλωσή της ( το 1453).


Οι λαϊκές προλήψεις θεωρούν τον Μάιο «μαγεμένο» γι’ αυτό
αποφεύγονται οι γάμοι και οι σοβαρές εργασίες στη διάρκειά του, εξ ου και  ότι “τον Μάη παντρεύονται μόνο οι Γάϊδαροι” και “όποιος παντρευτεί το Μάη κακαποδομένος πάει”. Αντίθετα , “όποιος γεννηθεί το Μάη δεν τον πιάνουνε τα μάγια”.


                                                                                                                  Έθιμο της Πρωτομαγιάς είναι να  πλέκουν με λουλούδια στεφάνια  και τα κρεμούν πάνω από τις εξώπορτες ή στους εξώστες των σπιτιών μέχρι τις 24 Ιουνίου, οπότε , κατά το έθιμο, τα καίνε στις φωτιές του άη-Γιάννη.Στα μέρη της Μικράς Ασίας, σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά.



                                                   Στην Κρήτη   πιστεύουν ότι τον Μάη, πάνε τα φίδια στα μάραθα κι αφήνουν το φαρμάκι τους και γι αυτό λένε:“Το Μάη μάραθο μην τρως, αν είσαι και γιατρός”.Επίσης το κρασί πρέπει  να πίνεται νερωμένο γιατί είναι ο πρώτος από τους  μήνες που δεν έχει “ρο” και “Μήνας που δεν έχει ρο, το κρασί θέλει νερό”.


                                                    

Υπάρχει και άλλη μια παροιμία «Στον καταραμένο τόπο, τον Μάη μήνα βρέχει»........



......ομπρελοθήκη για τις Μαγιάτικες ...μπόρες.


Καλό μήνα να έχουμε και μαζί με τα λουλούδια στο Μαγιάτικο στεφάνι, ας κρεμάσουμε ένα σκόρδο για την ....... βασκανία, μην πάθουμε και εμείς, ότι έπαθαν άλλα μπλογκ.