Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ναός του Ποσειδώνα .........


Έχετε παρατηρήσει τις τοποθεσίες που είναι χτισμένα τα περισσότερα μοναστήρια;
Είναι οι καλύτερες και με την ομορφότερη θέα .
Το ίδιο και οι αρχαίοι ναοί .
Στην πίσω μεριά του Πόρου σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία ..........................από αριστερά να βλέπεις την χερσόνησο των Μεθάνων ...........................και απο δεξιά την Αίγινα και τον Πειραιά , βρίσκεται ο ναός του Ποσειδώνα .

Την ημέρα που τράβηξα τις φωτογραφίες , ήταν μια από τις ημέρες με τον πολύ αέρα , ο ορίζοντας ήταν θολός και δεν υπήρχε καλή ορατότητα.

Από το καλοκαίρι ήθελα να τραβήξω κάποιες φωτογραφίες για να σας τις δείξω , αλλά ο χώρος φυλασσόταν και έκλεινε στις 5 ή 6 το απόγευμα - δεν θυμάμαι ακριβώς - και με την ζέστη που επικρατούσε ......

Τώρα μέσα στο καταχείμωνο , ο τόπος ήταν αφύλακτος , η πόρτα ήταν όχι μόνο ανοιχτή  αλλά και στερεωμένη με αλυσίδα για να μην κλείσει , δυστυχώς δεν τράβηξα φωτογραφία , δια του λόγου το αληθές . 
Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν .Το καλοκαίρι που το νησί σφύζει από Έλληνες και ξένους παραθεριστές , ο αρχαιολογικός χώρος έχει ωράριο .

Συνεχίζω.......


Εδώ βλέπετε - σύμφωνα με τις μελέτες πως ήταν ο χώρος .


Στο χώρο του Ιερού του Ποσειδώνα δεν υπήρχε μόνο ο ναός - πασίγνωστος στην κλασσική αρχαιότητα -  αλλά και ένα ολόκληρο σύμπλεγμα από βοηθητικά και άλλα κτίρια, τα οποία τον πλαισίωναν. 


Είναι ξεκάθαρο ότι δεν επρόκειτο για ένα ξεκομμένο ναό, αλλά για ένα ολόκληρο λατρευτικό συγκρότημα, με πολλά βοηθητικά κτήρια, στοές, βουλευτήριο, αλλά και μια πόλη η οποία αναπτύχθηκε πλάι του. 
Κάτι τέτοιο ήταν σε συμφωνία με τις αρχαίες πηγές, που θέλουν το Ιερό ως έδρα μιας σημαντικής αμφικτυονίας, δηλαδή μιας θρησκευτικής ομοσπονδίας πόλεων.

Εκεί όπου δεν υπήρχαν ερείπια του ναού η γη ήταν γεμάτη κρεμμύδες και ανεμώνες .
Και ανάμεσα στα τριφύλλια , να  ένα μανιτάρι, το μοναδικό  στον γύρω  χώρο.


Στις 26 Μαίου 2012 , στον χώρο του ναού του Ποσειδώνα  , έγιναν από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών , τα αποκαλυπτήρια μιας αναθηματικής πλάκας  στην μνήμη της Σουηδής αρχαιολόγου Berit Wells  .
Η Berit  από το 1997 εως το 2009 - που πέθανε αιφνίδια - υπήρξε διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος  και είχε την ευθύνη για τις ανασκαφές στον ναό του Ποσειδώνα , αλλά και την επιστημονική αξιολόγηση και προβολή των ερευνών . 


Στον ναό του Ποσειδώνα έβαλε τέλος στην ζωή του ο Δημοσθένης .Ο Δημοσθένης ,  θεωρείται ο σημαντικότερος ρήτορας της αρχαιότητας και όλων των εποχών .
Μικρός ακόμη , έχασε τον πατέρα του και οι κηδεμόνες του καταχράστηκαν την πατρική περιουσία  .
Άσχημος και καχεκτικός στο σώμα , τραυλός στην γλώσσα με άτονη αναπνοή , δεν μπορούσε να απαγγείλει απνευστί ούτε έναν ολόκληρο στίχο .
Κατόρθωσε όμως παρ ΄ όλα τα φυσικά του ελαττώματα να  εξελιχθεί σε έναν δεινό ρήτορα . 

Με τους απαράμιλλους λόγους του κατόρθωσε να παρασύρει τους Αθηναίους να πολεμήσουν εναντίον του Φιλίππου , βασιλιά της Μακεδονίας ,  αν και στον πόλεμο αυτό πολέμησε κι ο ίδιος στη Χαιρώνεια  , ως απλός στρατιώτης. 
Έπειτα από το θάνατο του Φιλίππου, ο Δημοσθένης εξακολούθησε τον αγώνα του και εναντίον του Αλεξάνδρου .
Φεύγει εξόριστος από την Αθήνα, γιατί αποδείχτηκε ότι είχε δωροδοκηθεί, με " άρπαλα χρήματα " στην πρόθεση να βοηθήσει τον μεγαλύτερο καταχραστή της αρχαιότητας - στρατηγό του Αλεξάνδρου -  τον Άρπαλο , να δραπετεύσει. 
Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Αθηναίοι ,  με ψήφισμά τους τον ανακάλεσαν πανηγυρικά από την εξορία, η ελευθερία του όμως αυτή δεν κράτησε για πολύ, γιατί αναγκάστηκε ξανά να φύγει ύστερα από την εμπλοκή του στην αποτυχημένη επανάσταση που έγινε τότε κατά των Μακεδόνων. 
Οι στρατιώτες του Αντίπατρου -στρατηγού και ενός από τους διαδόχους του Αλεξάνδρου - τον κυνήγησαν και τον βρήκαν στο ναό του Ποσειδώνα στην Καλαβρία, το πίσω ορεινό τμήμα του Πόρου. 
Για να μην τον πιάσουν, ήπιε δηλητήριο .
Σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του , οι Αθηναίοι του έστησαν χάλκινο ανδριάντα στην αγορά . 


πηγές : http://www.mousa.gr
             http://el.wikipedia.org
          http://www.porosnews.gr

Στον Πόρο υπάρχει προτομή του Δημοσθένη , στημένη σε ένα σταυροδρόμι .
Πίσω από την προτομή υπάρχει ταμπέλα που σε καθοδηγεί ποιόν δρόμο να πάρεις , για να πας στον ναό του Ποσειδώνα.

Ξεπληρώνω το χρέος μου .
Σας χρωστάω μια απάντηση.......Αυτός είναι ο πατατομικρούλης της προ - προηγούμενης ανάρτησης .
Επειδή υπάρχουν πολλές στην γειτονιά που δεν κρατάνε μυστικό , τον μαρτύρησαν .

Ήταν μέρος μιας μικρής σοδειάς από πατάτες .
Κατά καιρούς έχω φυτέψει στις γλάστρες μελιτζάνες , τομάτες , πιπεριές .
Πατάτες φύτεψα πρώτη φορά.
Είναι άλλο να βλέπεις έναν καρπό να μεγαλώνει και άλλο να σκάβεις με τα χέρια το χώμα και να ανακαλύπτεις τις πατάτες.

Και για να μην ξεχνιόμαστε........

Περί μικροβίων ο λόγος .