Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Corona.........


Η μπίρα , ή μπύρα και στην ελληνική ζύθος, αποτελεί ένα πολύ κοινό αλκοολούχο  ποτό.
Κύρια συστατικά της είναι το νερό, η βύνη και ο λυκίσκος, ενώ παράγεται μέσα από την διαδικασία της ζύμωσης.

Η λέξη μπίρα προέρχεται πιθανότατα από την ιταλική λέξη birra η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική  biber ( ποτό ) ,  που συνδέεται και με το λατινικό ρήμα bibere ( πίνω). Η ελληνική λέξη ζύθος , απαντάται επίσης σε αρχαίους γεωγράφους περιηγητές, όπως ο Διόδωρος  και ο Στράβων, δηλώνοντας βασικά το ποτό από κριθάρι, κυρίως των Αιγυπτίων.
Η λέξη ζύθος σχετίζεται με το ρήμα ζέω , δηλαδή βράζω.

πηγή :wikipedia

 Τα παλιά καλά - λοιπόν - χρόνια που υπήρχαν μπόλικες βιοτεχνίες και βιομηχανίες στην Ελλάδα, 
υπήρχε και μια ελληνική ζυθοποιία , που έβγαζε  μια μπύρα με την ονομασία  Corona .
Κυκλοφορεί  βέβαια και σήμερα στην Ελλάδα μπύρα με το όνομα Corona  , αλλά είναι από το Μεξικό.

Η ελληνική μπύρα Corona λοιπόν , σε αυτούς που την ..... γεύονταν ,μοίραζε ποτήρια.
Δυο από αυτά τα ποτήρια - μέσα στα τόσα χρόνια από την κυκλοφορία τους  -αφού εξάντλησαν τα δρομολόγια πολη-εξοχή και εξοχή- πόλη , καταστάλαξαν στην εξοχή.
Με μια μικρή αλλαγή.
Από ποτήρια έγιναν........... ανθοδοχεία.
  




 


 


 
 

Κλείνοντας την ανάρτηση και για να είμαι δίκαιη , θα σας αναφέρω και αυτό   ...... η Corona μπορεί να μην υπάρχει σήμερα , υπάρχουν όμως άλλες  μικρές αξιόλογες ζυθοποιίες εκτός από τις μεγάλες -γνωστές ........

Η Craft που είναι από τις πρώτες μικροζυθοποιίες που λειτούργησαν, με έδρα την Παιανία.
Η Septem που το όνομα της προέρχεται από τα λατινικά  και σημαίνει επτά, τον αριθμό της δημιουργίας και .....γεννήθηκε στην Εύβοια ......
Η Πειραϊκή μικροζυθοποιία .....
Η Μεσσηνιακή  που έδωσε στην μπύρα την ονομασία  Νέδα , το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας.......
Η Κερκυραϊκή μικροζυθοποιία που η μπύρα της κυκλοφορεί μόνο στην Κέρκυρα......
Η Ρεθυμνιακή με μπύρες  ξανθιά και μαύρη  που κυκλοφορούν αποκλειστικά στην Κρήτη ......
Η Κρητική Ζυθοποιία  μέ έδρα τα Χανιά με την μπύρα Χάρμα.
Η Ζυθοποιία της Ρόδου που βγάζει τις μπύρες : Magnus beer και  Knights beer of Rhodes........
Η Μακεδονική με την μπύρα Zeos που στην ετικέτα της έχει κίονες και  ελληνικές σημαίες, αλλά έχει έδρα το Άργος.
Η ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης που βγάζει την μπύρα Βεργίνα.
Η ζυθοποιία με την επωνυμία , Πολιτεία - Πολυχώρος Τέχνης και Πολιτισμού, με έδρα την Πάτρα που βγάζει την μπύρα Πολιτεία.
Η μικροζυθοποιία Σαντορίνης , που βγάζει τρεις μπύρες με τις πρωτότυπες όσο και ασυνήθιστες για μπύρα ονομασίες : Yellow donkey , Red donkey  και   Crazy donkey
Και η νεοσυσταθείσα - μόλις τον Μάιο του 2012 - μικροζυθοποιία φρέσκιας μπύρας Χίου.
Ενώ ετοιμάζεται η μπύρα Νήσος της  ζυθοποιίας Τήνου.
πηγή : beeramatismoi.blogspot.gr
Θα ήθελα να αφιέρωνα την σημερινή ανάρτηση - όπως κάνουν και με το Όσκαρ -  αλλά φοβάμαι μην παρεξηγηθώ, οπότε...... 


Υ. Γ :  Ο κένσορας , αλλού τον πατάς και αλλού βρίσκεται . Μαζί του χορεύουν και το κείμενο και οι φωτογραφίες . Τα κενά μεταξύ των φωτογραφιών και των παραγράφων ακολουθούν δικούς τουςκανόνες. Οι φωτογραφίες νομίζω ότι - ευτυχώς -δέχθηκαν να μεγαλώσουν .
Τόσο καλά .......
 Γιατί όπως καταλάβατε το πρόβλημα  εξακολουθεί να υπάρχει και ......όσο πάει και χειροτερεύει.


 Πιστεύω να εμφανιστεί η ανάρτηση.
Αμ δε.
Άλλαι αι βουλαί του....blogger

Προσπάθεια 1η = αποτυχία
Προσπάθεια 2η = αποτυχία
Προσπάθεια 3η = το πέτυχααααααα