Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Γυαλιά , όχι καρφιά αλλά......... θήκες .

Μετά την επίσκεψη στον ...... πνευμονολόγο  , την σπιρομέτρηση και τα .....ευχάριστα αποτελέσματά της , ακολούθησαν επισκέψεις και σε άλλους γιατρούς  , άλλων ειδικοτήτων .
Όχι για μένα , αλλά για τα "μεγάλα μου παιδιά" τα όποια είχαν ένα .....ατύχημα .
Συγκρούστηκαν μεταξύ τους , έπεσαν , χτύπησαν - ευτυχώς όχι σοβαρά - αλλά φοβούνται να βγουν και ειδικά μόνα τους .
Οι γιατροί συνέστησαν αλλαγή περιβάλλοντος για να .....αναρρώσουν και  " να πάρουν τα πάνω τους " .

Γι αυτό και δεν μου έμεινε χρόνος να σας επισκεφθώ αλλά και να απαντήσω στα σχόλια της  προηγούμενης ανάρτησης .
Αποφασίστηκε λοιπόν να φύγουμε - για Πάσχα - πιο μπροστά απ΄ότι είχε προγραμματιστεί για να γλυτώσω και εγώ - συν τοις άλλοις - επίσκεψη σε γιατρό  σχετικό με ........... τα του νευρικού συστήματος  .

Όμως , μια ..... ιατρική επίσκεψη σε οφθαλμίατρο , δεν την γλυτώνω ούτε εγώ , αλλά ούτε και εσείς .

Γιατρέ μου ,
μπορεί τα παρακάτω που θα διαβάσεις να μην ευσταθούν πλήρως , όμως ούτε τον χρόνο ούτε την διάθεση είχα να ψάξω περισσότερο .
Άλλωστε και η ίδια η Wikipedia αναφέρει ότι : "  Το λήμμα χρειάζεται επέκταση. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το " .




Με το όνομα γυαλιά , ονομάζεται ένα εργαλείο με το οποίο βελτιώνεται η όραση , όταν υπάρχουν διαθλαστικές ανωμαλίες στα μάτια , ή προστατεύει  από έντονο φως ή από ξένα σώματα (όπως π.χ. τη σκόνη).
Το εργαλείο αυτό αποτελείται από δυο κομμάτια γυαλί, ένα για κάθε μάτι, τα οποία συγκρατούνται από ένα πλαίσιο, το οποίο καταλήγει να στερεώνεται στα αυτιά.
Καθένα από τα δύο αυτά κομμάτια κατασκευάζεται με τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να διορθώνονται οι διαθλαστικές ανωμαλίες του κάθε ματιού και να βελτιώνεται η όραση του ανθρώπου.
Σε περίπτωση που τα γυαλιά προορίζονται για την προστασία των ματιών από τον ήλιο , είναι χρωματιστά και ονομάζονται γυαλιά ηλίου.


Η ιστορία των γυαλιών ηλίου αρχίζει χιλιάδες χρόνια πίσω αν και ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που φοριούνται σήμερα και υπηρέτησαν ένα τελείως διαφορετικό σκοπό.
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων ,ήθελε να παρακολουθεί αγώνες μονομάχων μέσα από στιλβωμένους πολύτιμους λίθους.
Οι φακοί φτιάχνονταν από χαλαζία , ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία από την αντηλιά.
Τα πρώτα γυαλιά ηλίου τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και στα δικαστήρια για να αποκρύβουν τις εκφράσεις των δικαστών, όταν ρωτούσαν τους μάρτυρες.


Η πρώτη εικόνα ανθρώπου να φοράει γυαλιά οράσεως  είναι από 1352.
Βρίσκεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στο Τρεβίζο, αποδίδεται στην Tommaso da Modena και είναι ο Καρδινάλιος Hugh της Προβηγκίας.
Το 1750, ο James Ayscough πειραματίστηκε με φιμέ φακούς, οι οποίοι πίστευε ότι θα διορθώσουν ορισμένα προβλήματα όρασης.
Τον 20ο αιώνα, τα γυαλιά ηλίου έγιναν πιο διαδεδομένα από ηθοποιούς που τα φόραγαν στα γυρίσματα για να προστατεύσουν τα μάτια τους από τα φώτα της σκηνής.
Το 1929 ένας Αμερικανός ονόματι Sam Foster άρχισε να παράγει μαζικά φτηνά γυαλιά ηλίου , που εύκολα αγόραζαν θαμώνες στην παραλία στο Νιού Τζέρσε'ι' .
Την περίοδο αυτή παρατηρήθηκε μια μαζική έκρηξη τους και ως αξεσουάρ μόδας.
Αργότερα, το 1936, ο Edwin Land, με το πατενταρισμένο φίλτρο Polaroid, λάνσαρε τους πολωτικούς φακούς .



Φεύγω λοιπόν αλλά δεν σας εγκαταλείπω.
Όποτε το κλεμμ ......... εεεε  - το δανεικό σήμα ήθελα να γράψω - θα μου το επιτρέπει , θα επικοινωνώ .
Χρωστάω δύο αναρτήσεις στην Ρένα - δεν είναι απειλή - και μια ακόμη σπιρομέτρηση όχι τόσο επώδυνη όσο η πρώτη  - βλέπετε , έμαθα τον τρόπο - με τα ίδια εξ ίσου ευχάριστα αποτελέσματα ..