Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Ο χαρταετός





Ο χαρταετός  επινοήθηκε παράλληλα σε Κίνα και  Μαλαισία
και από εκεί διαδόθηκε σε όλη την Ασία.

Στην Ευρώπη κάνει την εμφάνισή του το 1400 σαν ένα αβλαβές παιδικό παιχνίδι.

Τον 18ο αιώνα φαίνεται χρήσιμος σαν επιστημονικό όργανο.

Το 1752 τον χρησιμοποίησε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος,
για να αποδείξει ότι οι αστραπές δεν είναι τίποτα άλλο από στατικό ηλεκτρισμό.

Το 1880 ο Αυστραλός Χαργκρέηβ,
σχεδίασε έναν τεράστιο αετό, για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.

Μελέτες χρησιμοποιώντας χαρταετούς,
έκανε επίσης ο φυσικός και εφευρέτης Γκράχαμ Μπελ.

Μια προφορική παράδοση που φτάνει στα όρια του μύθου,
είναι ότι την μεγάλη γέφυρα του Νιαγάρα,
την άρχισαν ρίχνοντας στην απέναντι όχθη, σκοινί με ΄΄αετό΄΄

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα,
οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν
για να σηκώνουν στρατιωτικούς παρατηρητές σε τέτοια ύψη,
από όπου θα μπορούσαν να παρατηρήσουν τις κινήσεις των εχθρικών στρατευμάτων.

Κατά την διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου,
οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν σαν στόχοι βολής.

Ο χαρταετός έφτασε στην Ελλάδα από τα λιμάνια της Ανατολής:
Σμύρνη, Χίο, Κωνσταντινούπολη, τα λιμάνια της Επτανήσου,
της Σύρας, των Πατρών και σιγά σιγά σε όλα τα αστικά κέντρα,
που μπορούσε να αγοραστεί σπάγκος και χρωματιστό χαρτί.

Όμως, πολύ πριν τον 4ο π.Χ αιώνα,
συναντάμε αετούς  σε απεικονίσεις αγγείων,
που μάλλον ήταν φτιαγμένοι από πανί. 

Και αφού μάθαμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον αετό,
ας φτιάξουμε ταχινόπιτα.

Η συνταγή είναι από το τετράδιο της γιαγιάς.
Το ταψί Νο 36 -αλουμινένιο -που σώζεται μέχρι σήμερα
και χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις,
για γλυκά που καταβροχθίζονται γρήγορα,
και γι αυτό φτιάχνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Παράδειγμα η συγκεκριμένη ταχινόπιτα,
που ειδικά την Μεγάλη Εβδομάδα έχει την τιμητική της.

Υλικά
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες ταχίνι
3 κούπες πορτοκάλι
6 κούπες φαρίνα
1 κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρίφαλο

Δουλεύουμε καλά το ταχίνι με την ζάχαρη και το πορτοκάλι.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο.
Προσθέτουμε το αλεύρι και τελευταία τα αμύγδαλα.
Αλείφουμε το ταψί με ταχίνι και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στους 180, για 1 ώρα περίπου.



Καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή.