Τρίτη 10 Μαΐου 2011

καθρέφτης < καθρέπτης < ελληνιστική κοινή κάθοπτρον < αρχαία ελληνική κάτοπτρον




Κάτοπτρο, ονομάζεται το αντικείμενο του οποίου η επιφάνεια  ανακλά τις ακτίνες φωτός, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται το είδωλο του περιβάλλοντα χώρου πάνω σε αυτή.
Ο πιο γνωστός τύπος κατόπτρου είναι το επίπεδο κάτοπτρο ή καθρέφτης, το οποίο έχει επίπεδη επιφάνεια.




Τα κάτοπτρα συμβολίζουν τη ματαιοδοξία του ανθρώπου και την ανάγκη του για καλλωπισμό. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί ο αρχαίος ελληνικός μύθος του ωραιοπαθούς νέου Νάρκισσου, που ερωτεύεται τον εαυτό του από την στιγμή που κοιτάζεται στα νερά μιας πηγής και που τελικά πεθαίνει από μαρασμό.




Για όλους μας, ίσως η πρώτη επαφή με το μυστήριο του καθρέφτη έγινε μέσα από το γνωστό παραμύθι της Χιονάτης και της κακιάς της μητριάς που κατείχε έναν καθρέφτη μαγικό το οποίο και συμβουλευόταν.
«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…» έλεγε το παραμύθι και έτσι μυηθήκαμε για πρώτη φορά στην μαντεία του καθρέφτη.





Ο καθρέφτης αντανακλά το φως.
Το φως είναι ενέργεια, επομένως αντανακλά και την ενέργεια, συγκεντρωμένη, χωρίς να την διαθλά ή να την διαχέει. Μπορεί λοιπόν να την στείλει πίσω στον «πομπό» με την ίδια δύναμη. Έτσι νίκησε ο Θησέας την Μέδουσα στον μύθο χωρίς ο ίδιος να κάνει την παραμικρή προσπάθεια.




Ίσως να   θυμόμαστε τις συμβουλές της γιαγιάς μας που έλεγε να μην κοιτάμε τον καθρέφτη μετά τα μεσάνυχτα, ενθαρρύνοντας έτσι το μυστήριο γύρω από αυτόν.
Ο καθρέφτης αναφέρεται πάντα σαν κάτι το μαγικό, το μυστήριο και συχνά το επικίνδυνο.
Σε πολλούς πολιτισμούς πιστεύεται ότι το είδωλο του κατόπτρου είναι η ψυχή (ως υπερβατικό στοιχείο) του ανθρώπου. Έτσι το σπάσιμο του θεωρείται κακή τύχη (γρουσουζιά).





Όταν επισκέπτεστε τουαλέτες, μπάνια, δωμάτια ξενοδοχείου, αποδυτήρια, κλπ. πόσοι από εσάς γνωρίζετε στα σίγουρα ότι ο φαινομενικά συνηθισμένος καθρέφτης που κρέμεται στον τοίχο είναι πραγματικός, ή στην πραγματικότητα ένας αμφίδρομος καθρέφτης (δηλαδή, μπορούν να σας δουν, αλλά δεν μπορείτε να τους δείτε);
Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που εγκαθιστούν αμφίδρομους καθρέφτες σε γυναικεία αποδυτήρια. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν απλά κοιτώντας τους.

    


Έτσι λοιπόν, πώς θα προσδιορίσετε με βεβαιότητα ποιο είδος καθρέφτη έχετε μπροστά σας;

Απλά κάντε αυτό το απλό τεστ: Τοποθετήστε το άκρο του νυχιού σας στην ανακλαστική επιφάνεια και αν υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του νυχιού σας και της εικόνας του νυχιού, τότε είναι γνήσιος καθρέφτης. Όμως, εάν το νύχι σας άμεσα αγγίζει την εικόνα του νυχιού σας, τότε ΠΡΟΣΟΧΉ! ΕΊΝΑΙ ΈΝΑΣ ΑΜΦΊΔΡΟΜΟΣ ΚΑΘΡΈΦΤΗΣ!

Σας έβαλα ιδέες;;;;;;;;;