Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Γλυκό κατά παραγγελία........

Σήμερα δεν έχει μάθημα γνώσεων.
Σήμερα έχει γλυκό  και βραβεία .
Γλυκό έχω καιρό να σας κεράσω. 
Βραβείο , σάς έδειξα στην προηγούμενη ανάρτηση , αλλά εν τω μεταξύ , έλαβα και άλλα δυο και είπα να μην τα αφήσω να μπαγιατέψουν .

Ας ξεκινήσω με το κέρασμα .
Ροξάκια μου ζήτησε ο γιος μου . Για να κυριολεκτώ ,δεν  τα ζήτησε , απλά μου ανέφερε ότι πηγαίνοντας να ψωνίσει είδε μπροστά του ροξάκια , τα λιγουρεύτηκε , αγόρασε για να του φύγει η λιγούρα , αλλά διαπίστωσε ότι καμιά σχέση δεν είχαν με αυτά της μαμάς .
Και για να του φτιάξω την άσχημη γεύση που του άφησαν τα αγοραστά , έσπευσα να αγοράσω τα υλικά και ........ ιδού τα ροξάκια. 

 Υλικά για την ζύμη
120γρ. μαγιά νωπή
λίγο αλάτι
1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο
1 ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό
4 αυγά
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 φακελάκι μπέκιν
1/2 φλυτζ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
3-4 κουταλιές κακάο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό
2-3 βανίλιες


Σε μια λεκάνη βάζουμε  αρκετό από το αλεύρι , κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το χλιαρό γάλα , το αλάτι , την μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.


Χτυπάμε για λίγο - στο μούλτι - το σπορέλαιο και τα αυγά.

Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών στο μείγμα του αλευριού, προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας το μπέκιν και τόσο από το υπόλοιπο αλεύρι , όσο να έχουμε ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπάλες.


Στο ένα από τα 4 κομμάτια ζύμης , προσθέτουμε  το κακάο και τα καρύδια και αν χρειαστεί και λίγο γάλα  .  Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε πάλι μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.


Χωρίζουμε αυτό το κομμάτι σε 3 μπάλες και έτσι έχουμε
3 μεγάλα κομμάτια άσπρης ζύμης και 3 κομμάτια καφέ ζύμης.



Με την βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε το άσπρο κομμάτι ζύμης , σε χοντρού πάχους παραλληλόγραμμο σχήμα .
Πλάθουμε το καφέ κομμάτι ζύμης σε κορδόνι στο μήκος του παραλληλόγραμμου, το τοποθετούμε στην μια άκρη του και τυλίγουμε σε ρολό , κυλώντας το λίγο , να κλείσει αλλά και να μακρύνει .

Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα κομμάτια της άσπρης και καφέ ζύμης.
Μετά, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κάθε ρολό σε φέτες , πάχους - περίπου - ενός δαχτύλου και τις τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα . Αν χρειαστεί, πατάμε λίγο την κάθε φέτα με τα δάχτυλα για να πλατύνει.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς - στις αντιστάσεις - έως ότου ροδίσουν .

Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 3-4 λεπτά και περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι τα κρύα ροξάκια.
Μετά από καμιά ώρα περίπου τα τουμπάρουμε για να  "πιει " και η άλλη πλευρά σιρόπι.
Το κάθε ρολό βγάζει περίπου 25 φέτες.


Μην φοβηθείτε ότι είναι μεγάλη δόση  και τα κομμάτια πολλά ,  γιατί  αν αρχίσεις να τρως  ....ένα δεν σου φτάνει!!!!!

Ήρθε η σειρά των βραβείων.


Από την  Μιράντα   και τον ....κήπο της



Μια τιιμητική διάκριση για το σπιτάκι μου από την   Marilise   - Κάτια  , ως το βραβείο της εβδομάδας .

Επίσης η  Σοφία  συμπλήρωσε 100 αναγνώστες και τους χαρίζει αυτό το  βραβείο , μαζί ένα "ευχαριστώ" , που όπως λέει και η ίδια : "Ειναι λιγο για να σας εκφρασω τα συναισθηματα που μου γεννηθηκαν μαζι με το blog μου!!!!!!! "
Σοφάκι, σύντομα να τους χιλιάσεις τους αναγνώστες σου .