Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Πάθος......Έρως....Άγιος......

Πάθος είναι ,  ένα πολύ ισχυρό συναίσθημα που υπερισχύει της λογικής.
Πάθος είναι , μεγάλη αγάπη και ενθουσιασμός για κάτι , ολοκληρωτική αφοσίωση, μεγάλη ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα για την επίτευξη κάποιου στόχου.
Πάθος είναι , πάθημα , κάτι οδυνηρό που σε κάνει να υποφέρεις σωματικά ή ψυχικά. 
Πως λέμε την μεγάλη Εβδομάδα , Εβδομάδα των Παθών; 
Εβδομάδα των παθών και αυτή που διανύουμε.
Σάμπως να ήταν μόνο αυτή η εβδομάδα;
Πόσες πέρασαν και ποιός ξέρει πόσες θα έρθουν ακόμη!!!
Φτάνει όμως . Δεν θέλω να βαρύνω άλλο την ατμόσφαιρα ..........
Και δεν πρέπει να μας πάρει από κάτω.



Ας μιλήσουμε λοιπόν για το πάθος , που  είναι  ένα πολύ ισχυρό συναίσθημα και υπερισχύει της λογικής . π. χ το ερωτικό πάθος ή  καλύτερα, ας πούμε για τον έρωτα .
Σύμφωνα με την ορφική διδασκαλία , ο Έρωτας προήλθε από το «κοσμικό αυγό» που άφησε η Νύχτα στους κόλπους του Ερέβους .
Σύμφωνα με τη Σαπφώ ,  είναι γιος της Αφροδίτης και του Ουρανο ύ, ενώ σύμφωνα με τον Σιμωνίδη τον Κείο, είναι γιος της Αφροδίτης και του Άρη.
Ο Αλκαίος , αναφέρει ότι ο Έρωτας ήταν γιος της Ίριδας  και του Ζέφυρου.
Σε άλλες πηγές , πατέρας του Έρωτα θεωρείται ο  Ήφαιστος.


Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ένας χριστιανός ιερέας , που έζησε την εποχή του Κλαύδιου . Ο Κλαύδιος είχε απαγορεύσει τους γάμους και τους αρραβώνες , επειδή δεν έβρισκε στρατιώτες πρόθυμους να καταταγούν στις λεγεώνες και πίστευε ότι αιτία γι αυτό, ήταν ότι οι άντρες δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις αγαπημένες τους ή τις οικογένειές τους . Ο Άγιος Βαλεντίνος , που ήταν ιερέας την εποχή εκείνη στην Ρώμη , μαζί με τον Άγιο Μάριο , πάντρευαν κρυφά τους Χριστιανούς . Ο Κλαύδιος το έμαθε και τον κατεδίκασε να χτυπηθεί με ραβδιά και μετά να αποκεφαλιστεί . Ο Άγιος Βαλεντίνος μαρτύρησε στις 14 Φεβρουαρίου του 270 μ.Χ . Οι καθολικοί  τον ταύτισαν με τον έρωτα και το μάρκετινγκ τον καθιέρωσε σαν.........τον Άγιο του έρωτα .



Η ορθόδοξη εκκλησία ,δεν αναγνώρισε φυσικά τον Άγιο αυτό και κράτησε σκληρή στάση απέναντι στην μόδα που πήγε να καθιερωθεί και μετά από χρόνια προσπάθησε να καθιερώσει δικό της άγιο .Τον Άγιο Έρωτα .
Ο Άγιος  Έρωτας , αν και φέρει το όνομα του αρχαίου θεού, είναι υπαρκτό πρόσωπο . Μαζί με τα 6 αδέλφια του , ήταν στρατιώτης του Δοκλητιανού και πολεμούσε στην Θράκη . Μετά από μιά μεγάλη νίκη κατά των Σκυθών , τα αδέλφια τιμήθηκαν και κλήθηκαν να παραστούν σε μια παγανιστική τελετή . Αρνήθηκαν, πήραν δυσμενή μετάθεση και καθώς οι διωγμοί του Δοκλητιανού κατά των χριστιανών έγιναν σφοδροί , τα ανδραγαθήματά τους ξεχάστηκαν , διώχθηκαν , εξορίστηκαν  και πέθαναν από κακουχίες . Έτσι η εκκλησία αποφάσισε να τιμήσει τον Έρωτα , στις 25 Ιουνίου , αν και είχε αρχαιοελληνικό όνομα.


Υπάρχουν  οι Άγιοι Απόστολοι , Ακύλας και Πρισκίλλα , ένα αγαπημένο ζευγάρι που έζησε την εποχή του Νέρωνα . Προστάτες του έρωτα , γιορτάζουν στις 13 Φεβρουαρίου . Μετά τον θάνατό τους , η εκκλησία τους κατέταξε , στις τάξεις των Αγίων .
Υπάρχει και ο Άγιος Υάκινθος , που  έχει προβληθεί ως ο Άγιος της αγάπης ,των ερωτευμένων ζευγαριών, και της νεότητας .  Έζησε και μαρτύρησε ,στα χρόνια του Τραΐανού και γιορτάζει στις 3 Ιουλίου . Η   λατρεία του Αγίου Υακίνθου ξεκινάει  από τους ορεινούς Φούρνους, 12 χιλιόμετρα από τα Ανώγεια της Κρήτης όπου υπάχει πέτρινο εκκλησάκι στην χάρη του . Η γιορτή του καθιερώθηκε  από το 1998 και ταυτόχρονα μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων,τα Υακίνθεια ,που διαρκούν τρείς μέρες.


Ο έρωτας έχει τελικά πολλά διαφορετικά πρόσωπα.
Η ελληνικη γλώσσα είναι ίσως η μοναδική που έχει άλλη λέξη για την αγάπη και άλλη για τον έρωτα.
Οι αρχαίοι έλληνες πίστευαν τον Έρωτα, καρπό παράνομης και γι αυτό παθιασμένης σχέσης, της θεάς της ομορφιάς.Τον παρίσταναν μικρό και τρυφερό αλλά ταυτόχρονα τρομερό και καταστροφικό.Την αγάπη, την θεωρούσαν ένα αίσθημα βαθύ, ουσιαστικό και με διάρκεια.

πηγές: wikipedia,matia.gr,eros-erotas.gr

Μήηη............φεύγετε!!!!!!!!!!!!!!!!
Έχει και μέρος Β!

Παρέλαβα πριν κάποιες ημέρες  ένα βραβείο - ξέρετε αυτό  που έχει μπει σε όλα τα σπιτάκια τον τελευταίο καιρό -από τις φίλες και γειτόνισσες  Ξανθή,   Τζένη ,   Ελένη,   Σαντρίνα,   Εύα Ζ.   και  τις ευχαριστώ πολύ.


Και μιά σύνθεση αγάπης  που έφτιαξε η  Βίκυ για όλες εμάς.


Ένα παλιό βραβείο που όμως , μου το έδωσαν πάλι η  Τζένη  η  Ρούλα  και η  Σαντρίνα

Επίσης η Ρούλα μου έδωσε και ....συμπληρωματικό βραβείο . Γαλαντόμα,  βλέπετε.




Μπορείτε , όσες δεν έχετε  πάρει ακόμη, τα βραβεία αλλά και την σύνθεση,  να τα παραλάβετε και να τα αναρτήσετε.
Τώρα μπορείτε να..............αποχωρήσετε.