Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Εσκαλόπ



Τα εκαλόπ τα ξέρετε σίγουρα.

Ο ορισμός τους είναι:
λεπτή φέτα κρέατος,
που στο ψήσιμο ή τηγάνισμα,
μαζεύει και παίρνει σχήμα αχιβάδας (scallop)

Κάπου στο διαδίκτυο διάβασα κάτι χαριτωμένο.
Σας το μεταφέρω:

Την δεκαετία του ΄80,
το εσκαλόπ ήταν κωδικη έφραση ανδροπαρέας
της περιοχής της Γλυφάδας,
για την πίτα - γύρο,
κάποιου συγκεκριμένου μαγαζιού.
Όταν μάλιστα υπήρχαν ''νέοι (θηλυκοί) στόχοι'' στην παρέα
και δεν ήθελαν να καρφωθουν,
που θα πήγαιναν για το πατροπαράδοτο σουβλάκι,
έλεγαν:
-Πάμε για εσκαλόπ;
Έδιναν έτσι την εντύπωση ότι πήγαιναν σε γκουρμέ εστιατόριο.

Πως έλεγε ο Βουτσάς:
-Έχω και κότερο , πάμε μια βόλτα;
Κάπως έτσι.

Αν δε, το σουβλάκι το τραβούσε η όρεξη τους ήταν,
πίτα γύρος με έξτρα τζατζίκι,
ο κωδικός - καμουφλάζ ήταν:
-Πάμε για εσκαλόπ α λα κρεμ;

Καλό ε;;;;;

Τα δικά μου εσκαλόπ λοιπόν δεν είναι ,
ούτε λεπτές φέτες κρέατος,
ούτε καμουφλαρισμένο σουβλάκι.

Είναι μια συνταγή μιας γνωστής,
με ρίζες από τον Λίβανο
και είναι εσκαλόπ με κιμά.

Χρειαζόμαστε:

1  κιλό κιμά
1 φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
κίμινο και μπαχάρι τριμμένα

Φέτες ζαμπόν και
φέτες τυρί του τοστ

Μουσκέυουμε το ψωμί σε νερό.


Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το αυγό,
το ψωμί στιμμένο, το αλάτι το πιπέρι
και αρκετό μπαχάρι και κίμινο.


Ζυμώνουμε, να ενωθούν όλα τα υλικά


Και χωρίζουμε σε κομμάτια.
Η δόση αυτή βγάζει γύρω στα 30 με 32 κομμάτια.

Μην βιαστείτε να πείτε ότι είναι πολλά.
''Φεύγουν'' πριν το καταλάβετε.
Ειδικά όταν έχετε τραπέζι.



Παίρνουμε ένα κομμάτι από το μίγμα του κιμά,
το ανοιγουμε με το χέρι μας φτιάχνοντας μια μικρή πιτούλα,

                                                                                 

Παίρνουμε  μια φέτα ζαμπόν
και επάνω της τοποθετούμε μια φέτα τυρί,
τυλίγουμε σε ρολό και την τοποθετούμε
πάνω στην πίτα του κιμά. 


Κλείνουμε τον κιμά από όλες τις μεριές
και πλάθουμε σε σχήμα μακρόστενο.




Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα κομμάτια.


Παίρνουμε τρία μπολ.
Στο ενα βάζουμε αλεύρι.
Αλευρώνουμε τα εσκαλόπ,
τα τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι
και τα αφήνουμε να σταθούν για 15-20 λεπτά.




στο άλλο μπολ ,
βάζουμε 2 αυγά χτυπημένα
και στο τρίτο φρυγανιά τριμμένη.


Βουτάμε τα εσκαλόπ στο αυγό


και μετά τα κυλάμε στην φρυγανιά.