Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Αυτό το ξέρετε; .....και...Γλύκισμα πράσινου μήλου

Τώρα που τα μήλα είναι στην εποχή τους,
ας μάθουμε κάτι παραπάνω από αυτά που,
ήδη ξέρουμε.

Το μήλο,
έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο.

Επειδή προκαλεί διούρηση,
μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Περιέχει ποσότητες βιταμίνης C,B,
άλατα (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο).

Καθαρισμένο κάνει καλό στο στομάχι,την πέψη,
καθαρίζει το αίμα,βοηθάει στην αποβολή τοξινών.

Ο χυμός του,
δρα ευεργετικά σε πολλές περιπτώσεις οιδημάτων
και κατακρατήσεις υγρών.

Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες,
ενεργεί θετικά στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος
(κυστίτιδες, ουρολοιμώξεις, κολικοί νεφρών).

Είναι το μόνο φρούτο
(καλά ψημένο και αποφλοιωμένο),
που επιτρέπεται σε περιπτώσεις διάρροιας.

Μερικές παροιμίες για το μήλο:

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα.
Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει .
Πέσε μήλο να σε φάω .
Το σάπιο μήλο σαπίζει και το γερό.
Πλεύουν τα μήλα στο νερό πλεύουν και οι καβαλίνες.

Και ένα γλυκό με πράσινα μήλα.

Χρειαζόμαστε:

3 κιλά πράσινα μήλα
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερού νερό
½  κιλό σαβαγιάρ
2 φακελάκια γκαρνί ή
½  κιλό σαντιγί
Ένα πυρέξ  μακρόστενο
αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα
και  χοντροκομμένα
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες
και τα βράζουμε με το νερό και την ζάχαρη.
Τα λιώνουμε με το πιρούνι  μέσα στην κατσαρόλα
( ή με την πρέσα του πουρέ) .
Βάζουμε μια στρώση σαβαγιάρ στο πυρέξ.
Από πάνω βάζουμε την μισή ποσότητα του πολτού μήλων.
( Έτσι όπως είναι καυτά ).
Ξανά σαβαγιάρ και τον υπόλοιπο πολτό μήλων.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως.
Απλώνουμε την σαντιγί  πάνω από τον πολτό των μήλων,
(ή φτιάχνουμε το γκαρνί σύμφωνα με τις οδηγίες
και το στρώνουμε πάνω από τον πολτό των μήλων).
Και γαρνίρουμε με το αμύγδαλο.



Νόστιμο,
ελαφρύ
και δροσερό.
Ότι πρέπει μετά από ''βαριά'' γεύματα.