Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Μουσταλευριά

Άντε να  φτιάξουμε στα γρήγορα και μια μουσταλευριά.
Όταν είναι η εποχή του μούστου, αφού τον ΄΄κόψω΄΄, τον μοιράζω σε πλαστικά μπουκάλια και τον βάζω στην κατάψυξη. Έτσι κατά την διάρκεια του χειμώνα, όποτε η όρεξή μας τραβήξει μουσταλευριά, ξεπαγώνω ένα μπουκάλι  και στα γρήγορα... έτοιμη η μουσταλευριά.
Για κάθε κούπα μούστο, χρειαζόμαστε  μια κουταλιά της σούπας κορν- φλάουρ.

π.χ. 4 κούπες μούστο
       4 κουτ. σούπας κορν- φλάουρ
        καρύδια χοντροκομμένα και κανέλα για γαρνίρισμα

Διαλύουμε σε μισή κούπα μούστο τις 4 κουταλιές κορν- φλάουρ.
Σε κατσαρόλα, βάζουμε τον υπόλοιπο μούστο να πάρει βράση. Ρίχνουμε το διαλυμένο κορν- φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι ο μούστος να διαυγάσει και να γίνει παχύρρευστος.
Μοιράζουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με την κανέλα και τα καρύδια.




Η μουσταλευριά πήζει αφού κρυώσει τελείως.

Ζελέ κυδώνι

Τις προάλλες που έφτιαξα το κυδώνι, ξέχασα να σας πω ότι όταν φτιάχνουμε γλυκό κυδώνι, δεν πετάμε τις φλούδες και τα κουκούτσια.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες.
Σουρώνουμε  και για κάθε 1/2 λίτρο ζωμού κυδωνιού βάζουμε 250 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ξύλο κανέλας και  βράζουμε μέχρι ο ζωμός κυδωνιού να δέσει.
Για να δούμε αν έχει δέσει κάνουμε το τέστ του κόμπου. Δηλαδή, έχουμε ένα ποτήρι με νερό και ρίχνουμε μέσα  δυό σταγόνες από τον ζωμό κυδωνιού που βράζει. Αν αυτές πάνε στον πάτο σχηματίζοντας κόμπο, τότε το ζελέ είναι έτοιμο. Αν διαλυθούν στο νερό, τότε ο ζωμός θέλει ακόμη βράσιμο.