Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Αυτό το ξέρετε;....Μήλο

Κάποιες από εσάς- τις γειτόνισσες εννοώ- εξακολουθείτε και  κάνετε αναρτήσεις  με γιορτινά θέματα.
Φαγώσιμα, ή μη.
Μην αναφέρω κάποια Τούρκικα μπλογκς που ακόμη λένε καλά Χριστούγεννα.
Θα μου πείτε ότι μπορεί να ''πηγαίνουν'' με το παλαιό ημερολόγιο.
Εγώ όμως, αποφάσισα να σας αποτοξινώσω.

Όχι άλλη γαλοπούλα, αρνάκι, κατσικάκι και χοιρινό.
Τέρμα τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες.
Φτάνει πια η κρεπάλη.

Την βασιλόπιτα την κάναμε ............ψίχουλα (βλέπε kiki)
Όποια έχει την μύγα, θα νόμιζε ότι θα έγραφα:βλέπε Χαρά
Πίσω στο θέμα μας:

Φάτε μήλα.
Το μήλο, έχει πολύ λίγες θερμίδες, παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και τον βοηθά να αποτοξινωθεί και να απαλλαγεί από τα περιττά λίπη.




Το μήλο, διαθέτει το χρώμα του πάθους και θεωρείται το πιο ‘αμαρτωλό’ φρούτο, καθώς αποτέλεσε την αιτία για το διωγμό των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ.
Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

 'Ένα μήλο την ημέρα κάνει πέρα...
  • τη χοληστερίνη
  • την πίεση
  • την υπεργλυκαιμία
  • τις καρδιοπάθειες
  • την όρεξη
  • τον καρκίνο
  • τους ιούς...

 Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μήλων, καθώς καθυστερεί τα νοσήματα φθοράς και παρέχει αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες του μήλου, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα και σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου και τη μείωση της δυσκοιλιότητας.

 
 Όσο για τις διαλυτές φυτικές ίνες φαίνεται να προκαλούν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (και της ‘κακής’ LDL χοληστερόλης) στο αίμα, κυρίως λόγω της αυξημένης απέκκρισης χολικών αλάτων αλλά και της πηκτίνης που περιέχεται.
Πρόσφατα, Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τρώγοντας 2-3 μήλα ημερησίως, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερίνης μέχρι και 10%. Για άγνωστο ακόμη λόγο, η μείωση της χοληστερίνης στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται στους άντρες.


 Ακόμη, τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, που επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Σε πιθανή υπογλυκαιμική φάση ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης.


Ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ.
Eρευνητές από το πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης βρήκαν ότι η χημική ουσία quercetin που είναι άφθονη στα μήλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα του εγκεφάλου.
Iσχυρότερη και από αυτήν της βιταμίνης C. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατανάλωση φρέσκων μήλων με τη φλούδα τους μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου.


Ενυδάτωση: Η παρασκευή ενυδατικής κρέμας από πολτό μήλου, δύο κουταλάκια μέλι και δύο γιαούρτι, θα σας εντυπωσιάσει με το αποτέλεσμα : επιδερμίδα πιο λαμπερή και απαλή με εντελώς φυσικό και αυτοσχέδιο τρόπο!
Ρυτίδες: Βράζοντας μισό μήλο με τρεις κουταλιές γάλα και απλώνοντας την κρέμα στο πρόσωπό σας για είκοσι λεπτά, θα νιώσετε την επιδερμίδα σας σφιχτή και φρέσκια. Αυτό το φυσικό λίφτινγκ καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων και αναζωογονεί τις ευαίσθητες περιοχές γύρω από τα μάτια.


Η μυθολογία έχει αναγάγει το εύγευστο αυτό φρούτο σε βασική αιτία για το ξέσπασμα του Τρωικού πολέμου, όταν ο Πάρις προσφέροντας το «μήλον της έριδος» στην Αφροδίτη ως αναγνώριση του κάλλους της, προξένησε το φθόνο της Ήρας. 
Θυμηθείτε επίσης και τα χρυσά μήλα που ο Ηρακλής κλήθηκε να κλέψει από τη χώρα των Εσπερίδων, ως μέρος των περίφημων άθλων του.
Η ιστορία του μήλου συνεχίζεται και στη σφαίρα του πραγματικού:
o Νεύτωνας συνέλαβε έναν από τους βασικότερους νόμους της φυσικής, αυτόν της βαρύτητας, όταν ένα μήλο έπεσε στο κεφάλι του την ώρα που στοχαζόταν στη σκιά μιας μηλιάς!


 Πηγές: http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=6229 
 http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=13309&subid=2&pubid=385964
 http://www.beautysecrets.gr/omorfia/diatrofi/diaites/diaitamilo/index.html