Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Το cheese cake που δεν του άρεσε το cheese και ...άλλες ιστορίες.

Κατά την wikipedia,  to cheese cake είναι ένα επιδόρπιο που η  βάση του μπορεί να είναι  μπισκότο, ζύμη ή παντεσπάνι. Από πάνω έχει μια απαλή κρέμα και  σαν επικάλυψη φρούτα, ζάχαρη, καρύδια ή σοκολάτα.
Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες cheese cake .Το ψημένο και του ψυγείου. Η κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες, χωρίζεται σε υποκατηγορίες, ανάλογα την χώρα και τις διατροφικές της συνήθειες.

Το ξέρατε ότι το cheese cake ήταν ήδη γνωστό στην αρχαία Ελλάδα πριν αυτή κατακτηθεί από τους Ρωμαίους;
Μια νεότερη αναφορά για το cheese cake, είναι αυτή του Έλληνα γιατρού Αίγιμου, που έγραψε ένα βιβλίο, για την τέχνη του να φτιάχνεις cheese cake, το ''πλακουντοποιικόν σύγγραμμα''.

Την  συνταγή που ακολουθεί , μου την έδωσε ο γιος μιας φίλης, που του αρέσει η ζαχαροπλαστική.
Eίναι ένας εκκολαπτόμενος ζαχαροπλάστης, 16 ετών.
Το γλυκό, είναι ένα cheese cake τροποποιημένο. Ιδανικό για αυτούς που δεν τρώνε τυρί, γιατί το τυρί το αντικατέστησε με γιαούρτι. Παρ΄όλη την αλλαγή, το γλυκό  παραμένει γευστικό και δροσερό. Αξίζει να το δοκιμάσετε.


Το  Cheese  cake του Κωνσταντίνου
Υλικά
300 γρ. μπισκότα Digestive πράσινα (άγλυκα)
100 γρ. βιτάμ
500 γρ. γιαούρτι
300 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2-3 βανίλιες
10 γρ. φύλλα ζελατίνης, (5-6 φύλλα περίπου)
Μαρμελάδα (ότι μας αρέσει)
Πρώτα φτιάχνουμε την βάση του γλυκού.
Λιώνουμε  το βιτάμ  και  αλέθουμε τα μπισκότα . Ρίχνουμε το βούτυρο στα τριμμένα μπισκότα ανακατεύοντας, έως ότου τα  υγράνει τελείως.

Παίρνουμε φόρμα με σούστα, ή τσέρκι διαμέτρου 26 εκατοστών περίπου (εγώ χρησιμοποίησα μικρές φόρμες) και αδειάζουμε μέσα το μπισκότο . Το απλώνουμε και το πατάμε με την πίσω μεριά ενός κουταλιού, έτσι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στον πάτο της φόρμας.


 Αυτή είναι η βάση του γλυκού, που σε αυτή τη φάση μοιάζει με ψίχουλα (δεν είναι ενοποιημένη).
Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο, για να παγώσει  το βιτάμ  και η βάση  να ''δέσει''.
Πάμε τώρα για την κρέμα.
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό, για 5 λεπτά.
Τα στύβουμε ελαφρά με το χέρι και τα  βάζουμε σε ένα μπρίκι , να ζεσταθούν, με μια κουταλιά της σούπας γάλα, ώστε να διαλυθεί η ζελατίνη.
Στο μίξερ χτυπάμε το γιαούρτι, την  κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες, έως ότου ομογενοποιηθούν και αφρατέψουν. Προσθέτουμε την ζελατίνη  που,  εν τω μεταξύ, έχει κρυώσει.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την βάση και βάζουμε την φόρμα  πάλι στο ψυγείο, για να σφίξει και πήξει η κρέμα.

Όταν η κρέμα σφίξει και πήξει, απλώνουμε από πάνω μαρμελάδα της αρεσκείας μας.




Και επειδή δεν μπορώ να αρκεστώ μόνο σε μια συνταγή,
μην γελάτε και μην μουρμουράτε, σας ακούω και σας βλέπω,
θα σας δείξω τις θήκες που έφτιαξα, για να τακτοποιήσω κάποια τεύχη μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που μαζεύω.



Όλο λέω θα σταματήσω, δεν θα αγοράσω το επόμενο ........


....μέχρι να έρθει η ημερομηνία της κυκλοφορίας του επόμενου τεύχους........


..........έχω ξεχάσει τι έχω πει και νάμαι και πάλι στο περίπτερο.....

 




Να και ένα μπουκαλάκι να κάνει παρέα με τις θήκες.