Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Γλυκό κυδώνι

Τα κυδώνια που έκανε φέτος η κυδωνιά της φίλης μου, ήταν - κατά τα λεγόμενά της - σαν την άμμο της θάλασσας. Από αυτήν την άμμο...έ... δηλαδή από αυτά τα κυδώνια είχα και εγώ μερίδιο.
Είναι ένα πολύ εύκολο γλυκό του κουταλιού. Θέλει όμως λίγη δύναμη στο καθάρισμα και στο κόψιμο των κυδωνιών, γιατί είναι σκληρά. Το αποτέλεσμα όμως μας ανταμείβει.
Λοιπόν παίρνουμε κυδώνια, τα πλένουμε και τα τρίβουμε με ένα σφουγγάρι για να φύγει το χνούδι τους.
Σε ένα μπολ, βάζουμε νερό και χυμό από ένα λεμόνι.
Καθαρίζουμε τα κυδώνια , τους αφαιρούμε τους σπόρους και τα κόβουμε, όπως κόβουμε τις πατάτες όταν θέλουμε να τις τηγανίσουμε.
Ένα - ένα κυδώνι που καθαρίζουμε και κόβουμε, το ρίχνουμε στο  μπολ με το νερό και τον χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσει.
Αφού έχουμε καθαρίσει και κόψει όλα τα κυδώνια,τα σουρώνουμε και τα ζυγίζουμε.
Σε κατσαρόλα βάζουμε για κάθε ένα κιλό  κυδώνια

1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ξύλο κανέλας ή
1 κλωναράκι αρμπαρόριζα

Βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό.
Πριν κλείσουμε το μάτι της κουζίνας , ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, για να μην ζαχαρώσει το γλυκό. Όχι ότι θα προλάβει δηλαδή...

Φυλάμε σε βάζα αποστειρωμένα.

Tips για όλα τα γλυκά του κουταλιού

Τα γλυκά τα βάζουμε σε βάζα αποστειρωμένα πριν κρυώσουν. Κλείνουμε τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε.Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν τελείως.
Για να δούμε αν έχει δέσει το γλυκό , βάζουμε σιρόπι σε ένα πιατάκι, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και παίρνουμε μια κουταλιά. Αν , αδειάζοντας το κουτάλι από το σιρόπι και κρατώντας το κατακόρυφα στην μύτη του σχηματιστεί κόμπος και δεν πέφτει, τότε το γλυκό είναι έτοιμο.
Επίσης , με την μύτη του κουταλιού αφήνουμε μια σταγόνα από το σιρόπι πάνω στο νύχι  του μεγάλου δαχτυλου- του χεριού μας εννοείται-. Αν γυρίσουμε το δάχτυλό μας ανάποδα και η σταγόνα δεν πέσει...ε... τότε το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Σε όλα τα γλυκά του κουταλιού, πριν το σβήσιμο της φωτιάς, ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού για να μην ζαχαρώσουν.
Πάντα παίρνουμε το γλυκό από το βάζο με στεγνό κουτάλι. Η υγρασία θα μουχλιάσει το γλυκό.
Το γλυκό επίσης θα μουχλιάσει αν δεν έχει δέσει καλά το σιρόπι.
Αν το γλυκό μας πιάσει μούχλα, δεν το πετάμε. Με ένα κουτάλι, βγάζουμε την μούχλα, αδειάζουμε στην κατσαρόλα, αφηνουμε να πάρει 2- 3 βράσεις και ούτε γάτα ούτε ζημιά.