Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Λικέρ πικραμύγδαλο

Είπα για αρχή να σας κεράσω ένα λικεράκι.Έτσι για το καλώς όρισα.Πέρα από την κλασσική συνταγή που γίνεται με κουκούτσια από βερίκοκα, θα σας δώσω και μια παραλλαγή. Είναι πιο εύκολη, σας βγάζει από τον κόπο να μαζεύετε τα κουκούτσια  από τα βερίκοκα- μέχρι να τα κάνετε 120- και από τον μεγαλύτερο κόπο να τα σπάσετε. Εγώ πάντα περίμενα κάποιον να προσφερθεί να μου τα σπάσει. Και επειδή σπάνια βρισκόταν, δοκίμασα  την παραλλαγή. Έγινε καλύτερο,  με ωραιότερο άρωμα και δυνατή γεύση. 

Η κλασσική συνταγή είναι:

1 ½ λίτρο κονιάκ
120 κουκούτσια  από βερίκοκα 
 1 κιλό  ζάχαρη
2 κούπες νερό

          Σπάμε τα κουκούτσια και παίρνουμε την ψίχα τους. Τα βάζουμε σε βάζο μαζί με το κονιάκ. Αφήνουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος για 10- 15  ημέρες. ( Όσες περισσότερες ημέρες το αφήσουμε, τόσο πιο δυνατό θα γίνει ). Τότε βράζουμε την ζάχαρη και το νερό σε σιρόπι. Σουρώνουμε το κονιάκ και όταν το σιρόπι γίνει χλιαρό  το προσθέτουμε στο σουρωμένο κονιάκ. 


Τώρα η παραλλαγή:
Αντί για τα κουκούτσια από τα βερίκοκα βάζουμε 100γρ. πικραμύγδαλα
Τα πικραμύγδαλα τα βρίσκουμε στα καταστήματα που πωλούν ξηρούς καρπούς.
Α... και το σπουδαιότερο της παραλλαγής είναι, ότι όταν τελειώνει το λικέρ- που σας διαβεβαιώ ότι τελειώνει γρήγορα- δεν χρειάζεται να περιμένω να έρθει η εποχή των βερίκοκων. Απλά αγοράζω 100 γρ. πικραμύγδαλα.