Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Το τριώδιο......

 Τι γρήγορα που περνάει ο καιρός.........
 Η αλήθεια είναι ότι και εμείς βιαζόμαστε..........
Δεν κοιτάμε να ζούμε την κάθε μέρα, αλλά να την ......σπρώχνουμε να φύγει να περάσει και να δώσει την θέση της στην επόμενη.
Πότε είχαμε Χριστούγεννα  και τώρα έφθασαν οι Απόκριες........
Αύριο ΄΄ανοίγει΄΄ το τριώδιο.
Ξέρετε τι είναι το Τριώδιο;

Τριώδιο, ονομάζεται  το βιβλίο εκκλησιαστικής ακολουθίας της Ορθόδοξης εκκλησίας με ύμνους που ψάλλονται από την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

Περίοδος του Τριωδίου , ονομάζεται  η  κινητή περίοδος είκοσι ημερών  που ξεκινά από την Κυριακή του «Τελώνου και Φαρισαίου» και διαρκεί τρεις εβδομάδες μέχρι δηλαδή την εβδομάδα της «Τυροφάγου» ή «Τυρινής» και αποτελεί ένα στάδιο προετοιμασίας για την νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής


Την πρώτη εβδομάδα, γίνεται «κατάλυση στα πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και Παρασκευή. Για το λόγο αυτό ονομάζεται «ελεύθερη» ή «απολυτή».

Την δεύτερη εβδομάδα, γίνεται «κατάλυση στα πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής όποτε απέχουμε ακόμα και από τα λαδερά φαγητά όπως και τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της  Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία της Σαρακοστής.


Η τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτομικά προϊόντα, του αυγού, των  ψαριών και φυσικά του ελαιόλαδου, απαγορεύεται όμως η κρεατοφαγία.
Το Τριώδιο λήγει την τρίτη Κυριακή της Αποκριάς, πριν την Καθαρά Δευτέρα, οπότε αρχίζει η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής, δηλαδή της νηστείας των σαράντα ημερών που προηγείται του χριστιανικού Πάσχα.


Οι τρεις Κυριακές που κλείνουν την κάθε εβδομάδα του Τριωδίου είναι: η Κυριακή του Ασώτου, η Κυριακή της Απόκρεω (μικρή αποκριά) και η Κυριακή της Τυροφάγου (Μεγάλη Αποκριά).

Η λέξη Αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας και σηματοδοτεί την έναρξη της τυρινής εβδομάδας στην οποία επιτρέπονται, κατά τη θρησκεία μας, μόνο τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Έτσι οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. 
Συνώνυμη της λέξης Αποκριά είναι και η λέξη Καρναβάλι (Carnival) που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας)


Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στη Διονυσιακή λατρεία.
Ο Διόνυσος, κατά το δωδεκάθεο, ήταν ο θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι  Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια.
Κατά τους εορτασμούς αυτούς, στην αρχαία Αθήνα, γινόταν παρέλαση άρματος . Το άρμα ακολουθούσαν χορευτές και τραγουδιστές μεταμφιεσμένοι με προσωπίδες που τραγουδούσαν σατυρικά τραγούδια.



μπουκάλια περασμένα με primer και ακρυλικά χρώματα, decoupage με ριζόχαρτο και χαρτί.

 πηγές: el.wikipedia
           gym-lidor.fok.sch.gr