Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Belone belone




http://www.ert-archives.gr/V3/public/page-assetview.aspx?tid=7591&tsz=0



Το ψάρι ζαργάνα είναι πεντανόστιμο  με κατάλευκο κρέας  και σχετικά λίγα κόκαλα.  Διαθέτει ένα κεντρικό κόκαλο, αυτό της σπονδυλικής στήλης, που μάλιστα έχει χρώμα πράσινο.
Η επιστημονική της ονομασία είναι belone belone και στα ελληνικά,  «Βελόνη η οξεία».
Η ζαργάνα είναι σίγουρα ένα απ' τα πιο παράξενα ψάρια που πιάνονται με την πετονιά . 


Πλένουμε τις ζαργάνες

Αναγνωρίζεται ανάμεσα στα άλλα είδη, από το εξαιρετικά επίμηκες σώμα της,  που μπορεί να φτάσει το μήκος των 70 με 80 εκατοστών,  το κοιλιακό και ραχιαίο πτερύγιο  που είναι πολύ πίσω τοποθετημένα,  το ασημί χρώμα της, και προπάντων απ' το μακρύ και λεπτό «ράμφος» της . Είναι ένας ξιφίας σε μικρογραφία.
  Το βάρος της συνήθως είναι 120 έως 150 γραμμάρια, ενώ σπάνια φθάνει το ενάμισι κιλό. Της αρέσει να κινείται συνεχώς, κινείται με μεγάλη ευκινησία και προσοχή ,   πάντα όμως στον αφρό και κοντά στην παραλία. Όταν κινείται μπορούμε και την ξεχωρίζουμε, όταν μένει όμως ακίνητη είναι σαν αόρατη.


Κόβουμε το κεφάλι, βγάζουμε τα εντόσθια, κόβουμε στην μέση τις ζαργάνες, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε.



Αυτή η ιδιαιτερότητα της οφείλεται σε φυσικό χάρισμα, ώστε να κρύβεται από τους εχθρούς της. Την ημέρα γυαλίζει και τη νύχτα φωσφορίζει. Είναι αρπακτικό ψάρι, με τα δόντια της - που βρίσκονται στο ρύγχος- πιάνει και συγκρατεί τα μικρά ψάρια, τα σκοτώνει και τα καταπίνει. Εμφανίζεται από τον Ιούνιο, για να γεννήσει τα αυγά της, αλλά η κοπαδιαστή εμφάνιση αυτού του ψαριού είναι τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.
 

Αλευρώνουμε.....

Ζαργάνα επίσης ονομάζεται, μια μεσοόψιμη ποικιλία αναρριχώμενου φασολιού. Έχει λοβό άνευρο, πράσινου χρώματος, με σχήμα πεπλατυσμένο και  σπόρο βυσσινί χρώματος.

......και τηγανίζουμε.

 Μαντάμ Σουσού σε λέγανε
αυτοί που δεν σε ξέρανε
μα εγώ που σ αγαπώ μωρέ ζαργάνα
σε φώναζα στον έρωτα Σουζάνα........

Είναι η πρώτη στροφή από ένα τραγούδι , σε στίχους Μαριανίνα Κριεζή , μουσική Διονύση Τσακνή και πρώτη εκτέλεση Κώστας Μακεδόνας.


Αν θέλουμε φτιάχνουμε σάλτσα με φρέσκια τομάτα, σκόρδο, λάδι, αλάτι , πιπέρι.....



     Δείτε τώρα, τι εξήγηση  δίνει ένα λεξικό για την λέξη  ζαργάνα.
 1. Είναι κυρίως συνώνυμο του νόστιμη, ευλύγιστη, λόγω του ότι το συγκεκριμένο ψάρι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
2. Όρος που αρχικά   παραπέμπει στο γνωστό ψάρι-αντίγραφο ξιφία (σε μινιατούρα) -ο οποίος όμως συνυποδηλωτικά χρησιμοποιείται για την εκδήλωση του ανδρικού θαυμασμού στο γυναικείο φύλο. Έχει λαϊκή προέλευση και είναι συνώνυμο του «μανίτσα». -Άννα μου, ζαργάνα μου, θέλεις να σε πάω στου Φλόκα για παγωτάκι;;;

Τέλος και στο λεξικό του ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού, υπάρχει μια παρόμοια εξήγηση  της λέξης ζαργάνα , δηλώνει γυναίκα λεπτή και ευκίνητη.

...και περιχύνουμε τις ζαργάνες, ή, τις τρώμε σκέτες με λεμόνι.


Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται  στην γνωστή  διαδικτυακή..... βασιλική ζαργάνα.
Α, ναι  ξέχασα να σας πω , πως υπάρχει και η βασιλική ζαργάνα , που μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα μήκος.
Και για να μην  υπάρξουν  απορίες , λόγια και τυχόν παρεξηγήσεις , η αφιέρωση γίνεται με την άδεια του Παναγιωτάκη.