Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Εκμέκ

Σήμερα έφτιαξα εκμέκ.

Για ένα ταψί 30Χ40 χρειαζόμαστε:


Για την βάση
1 πακέτο κανταΐφι
1 πακέτο (250 γρ. ) βούτυρο φρέσκο
Για το σιρόπι
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού νερό
1 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος

Για την κρέμα

2 λίτρα γάλα
12-13 κουταλιές αλεύρι
3 φλ. ζάχαρη
3- 4 βανίλιες
5 αυγά
1 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος

Για το γαρνίρισμα
500 γρ. σαντιγί ή 2 κουτιά γκαρνί
φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλο χοντροκομμένο
 Λιώνουμε το βούτυρο. Αλείφουμε το ταψί.
Ξαίνουμε το κανταΐφι και το στρώνουμε στο ταψί. Περιχύνουμε το κανταΐφι με το ζεστό βούτυρο.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
Βράζουμε για 2- 3 λεπτά το βούτυρο γάλακτος, την ζάχαρη και το νερό για το σιρόπι και περιχύνουμε το κανταΐφι. 
Σε κατσαρόλα βάζουμε τα αυγά χτυπημένα με  το αλεύρι και  με λίγο από το γάλα, το υπόλοιπο γάλα το βούτυρο γάλακτος και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε έως ότου η κρέμα πήξει καλά. Ρίχνουμε και τις βανίλιες, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το κανταΐφι.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.  Από πάνω στρώνουμε την σαντιγί ( ή το γκαρνί) και πασπαλίζουμε με το φιστίκι ή το αμύγδαλο. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο.


Tips

Το γλυκό αυτό καλό είναι να μείνει ένα βράδυ στο ψυγείο πριν το κόψουμε,για να ποτίσει καλά το κανταΐφι από το σιρόπι, αλλά και από την κρέμα.Όσες μέρες μείνει  τόσο καλύτερο γίνεται.