Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια ημέρα Αποταμίευσης

Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.
Μάζευε κι ας είν' και ρώγες.
Φύλαξέ με σήμερα για να με έχεις αύριο.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Τις θυμόσαστε αυτές τις παροιμίες; Η ιστορία  ΄΄Τέττιξ και μύρμηκες΄΄ του Αισώπου , σας θυμίζει τίποτα;

Ας κάνω μετάφραση: ΄΄ Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας΄΄.
Για εκείνη την ιστορία με το  εργατικό μυρμήγκι  , σας λέω, που όλο το καλοκαίρι δούλευε και μάζευε τροφή και το ανέμελο και ρέμπελο τζιτζίκι που όλη μέρα τραγουδούσε;  Και που όταν ήρθε ο χειμώνας  είπε το εργατικό μεν, υπεροπτικό δε , μυρμήγκι  στο τζιτζίκι, που δεν είχε προνοήσει να μαζέψει τροφή :
-Αφού τραγούδαγες το καλοκαίρι, ήρθε τώρα ο καιρός να χορέψεις!!
Το θυμηθήκατε;Στις 31 Οκτωβρίου του 1924, ιδρύθηκε το Διεθνές Ινστιτούτο Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο. Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του, άρχισε και ο εορτασμός της “Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης”.
Στην Ελλάδα η ημέρα αυτή άρχισε να εορτάζεται από το 1936.
Τι είναι η αποταμίευση;
Θυμάται κανείς;Θυμόσαστε τις εκθέσεις των παιδικών μας χρόνων και τους σιδερένιους μπλε κουμπαράδες του ταμιευτηρίου που ήταν το έπαθλο για την καλύτερη έκθεση;
Ιστορικές αναμνήσεις.
Πως γίνεται  καταγραφή των παιχνιδιών που έπαιζαν κάποιες άλλες εποχές , ή καταγραφή των επαγγελμάτων που έχουν εξαφανιστεί; Κάτι  τέτοιο.
Κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει καταγραφή και των συνηθειών, καλών και κακών , που έχουν ή τείνουν να εκλείψουν.
Ας ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας λοιπόν.

Αποταμίευση , σημαίνει  να βάζω ή να προσπαθώ να βάζω στην άκρη κάποια χρήματα που θα μου χρησιμεύσουν στο μέλλον όταν θα τα χρειαστώ. Με άλλα λόγια τα αποθηκεύω για να τα αξιοποιήσω αργότερα όταν παρουσιαστεί κάποια ανάγκη.

Συμφωνείτε; Την διαβάσατε την πρόταση; Την απομνημονεύσατε; Εκεί θα μείνει, χαραγμένη στο μυαλό σας γιατί για να υλοποιηθεί....ξεχάστε το. Κακιά συνήθεια που πρέπει να κοπεί.


Θυμόσαστε τους κουμπαράδες - γουρουνάκια;
Πάντα  είχα μια απορία;
Γιατί ο κουμπαράς ήταν γουρουνάκι;
Μήπως για να  τρώει πολλά κέρματα ή χαρτονομίσματα - αδιακρίτως - όπως το γουρουνάκι τρώει πολύ - και αδιακρίτως - και ότι δει το μάτι του δεν αφήνει το στόμα του;

                                                       

Την απορία μου την έλυσα μόλις σήμερα .
Ψάχνοντας για να κάνω την ανάρτηση, έπεσα πάνω στο μπλογκ (γείτονας και αυτός ) του συγγραφέα  Ιωάννη Πρωτοπαπαδάκη .
Γράφει λοιπόν ο συγγραφέας:

''Ο κουμπαράς-γουρουνάκι ήταν το πιο δημοφιλές παιδικό δώρο από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα μέσα του 20ού. Εικάζεται ότι η χαριτωμένη όψη του συνέβαλε στην εδραίωση της ιδέας της αποταμίευσης και, φυσικά, στην κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων κουμπαράδων.
Από την αρχαιότητα, τα γουρούνια ήταν ιδιαίτερα αγαπητά – μολονότι στις διαβόητες δίκες ζώων, τον Μεσαίωνα, εννιά στις δέκα φορές κατηγορούμενος ήταν γουρούνι. Κατά τον Μεσαίωνα επικρατούσε η αντίληψη ότι, αν έχεις στην κατοχή σου ένα γουρούνι (σύμβολο γονιμότητας, δύναμης και ταχύτητας), δεν θα πεινάσεις ποτέ.
Ωστόσο, εικάζεται ότι οι πήλινοι κουμπαράδες-γουρουνάκια έκαναν την εμφάνισή τους –μάλλον κατά λάθος- αρκετά αργότερα, στην Αγγλία, γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα. Τότε, κατασκευάζονταν από πηλό κάποια δοχεία με την ονομασία pygg jars. Όταν λοιπόν ζητήθηκε από κάποιον τεχνίτη να κατασκευάσει ένα pygg jar, αυτός, λόγω ομοηχίας με τη λέξη «pig», δημιούργησε έναν κουμπαρά-γουρουνάκι.΄΄Οι δικοί μου κουμπαράδες δεν είναι γουρουνάκια. Είναι ξύλινοι, περασμένοι με ακρυλικά χρώματα άσπρο, σιέλ και γκρι.Έχουν λουλουδάκια και γατάκια σε ριζόχαρτο. Όταν άρχισα να τους φτιάχνω, τους προόριζα για δώρο. Μέχρι να τους τελειώσω, άλλαξα γνώμη.Αποφάσισα να τους κρατήσω, σαν είδος προς εξαφάνιση. Που ξέρεις , είπα, μετά από χρόνια μπορεί να μου τους ζητήσουν από κανένα μουσείο. Σίγουρα η αξία τους θα έχει ανέβει. Χειροποίητο αντικείμενο από την μια μεριά , είδος προς εξαφάνιση -μπορεί και ήδη εξαφανισμένο - από την άλλη.

Και μην ξεχνάτε την Τρίτη κληρώνει.
Ναι, ναι , κληρώνει.
Όχι το λαϊκό λαχείο, καλέ.
Την Τρίτη αργά - αργά το βράδυ,  θα γίνει η κλήρωση και η ανάρτηση για τον τυχερό ή τυχερή που θα κερδίσει το κουτί και τα καρυδάκια.
Όποιος ή όποια δεν έχει γράψει σχόλιο.....προλαβαίνει.
Όποιος ή όποια γράψει δυο ή παραπάνω φορές σχόλιο, θα μετρήσει μόνο το πρώτο.

Μόνο όποιος ή όποια συγκατοικεί με άλλους στο ίδιο μπλογκ μπορούν να αφήσουν ξεχωριστά σχόλια, Αυτά θα μετρήσουν. Οι αποτροπές του ενός εκ των συγκατοίκων( βλέπε Μισιρλού) προς τον άλλον να μην λάβει μέρος και η διαβεβαίωση , ότι άμα κερδίσει θα τα μοιραστεί (για τα καρυδάκια, ο καβγάς) με το έτερον  ήμισυ (βλέπε Μαρία), είναι....... παραπλανητικές.
40 σχόλια:

 1. εεεεεεεεεεεε οχιιιιιιιι!!!!!!!!
  απαραδεκτο!!!!!ενσταση!!!!
  ολα τα καρυδακια σε μενα!!!!
  misirlou

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αποκαλύφθηκε το μυστήριο του γουρουνιού!!!Διότι βραβείο κουμπαρά για την καλλίτερη έκθεση είχα πάρει το παλαι ποτέ αλλά ερμηνεία γιατί οι κουμπαράδες έχουν γουρουνίσια μούρη δεν μου εξήγησαν.
  Τώρα βρήκες κι εσυ την ώρα να μας μιλήσεις για αποταμίευση...στου κρεμασμένου το σπίτι μιλάνε για σκοινί;Τέλος πάντων εύχομαι να αναγνωρισθεί η αξία των κουμπαράδων σου και να τους δεις σε κανένα Μουσείο ως εκθέσιμο εξαφανισθέν είδος.
  Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι,όπως συνηθίζω να λέω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ με την κυρία αποταμίευση δεν μιλάμε εδώ και χρόνια!!! Οι κουμπαράδες πάντως θα ήταν ένα καλό κίνητρο για να τα βρούμε!!! Α!!! και τα καρυδάκια σε μένα!!!! Φιλιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κάτι διάβασα για καρυδάκια κι έτρεξα.....περίσσεψε και κάτι για μένα ή τα μαζέψανε όλα η Χαρά και η Μισιρλού!!!!
  Οι κουμπαράδες είναι πανέμορφοι, και μια και είναι είδος προς εξαφάνιση, κράτα κανα δυο έτσι για ενθύμιο!!!
  Τα φιλιά μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα, μου άρεσε η ανάρτησή σου για την απαοταμίευση και τους κουμπαράδες-πράγματι είδος προς εξαφάνιση. Τι περισσεύει για να την αποταμίευση; Όπως βγαίνουμε από Αθήνα για Ελευσίνα είναι κατά καιρούς κάποιος που πουλάει πήλινους ζωγραφισμένους. Όταν το βλέπω έχω πάντα την απορία για το ποιοι -τυχόν- τους αγοράζουν.
  Οι δικοί σου είναι έργα Τέχνης και υπομονής. Μπράβο. Φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ.ΕΧΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ ΖΩΑΚΙΑ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙ ΑΥΤΟ ΦΤΑΙΕΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΙ;;;;;!!!ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ.ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΙ ΕΙΝΑΙ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΑΚΙ.ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλέ σεις μαζέψτε το χρήμα που το απλώσατε φόρα παρτίδα, θα περάσει κανενας υπουργός ,θα το δει και θα βάλει έκτακτη εισφορά και στα blogo-σπιτα!!
  Να αποσυρθεί η επίμαχη φωτογραφία αμέσως και να αντικατασταθούν τα κέρματα με κουμπιά!!
  Περαν τούτου οι κουμπαράδες είναι πολύ όμορφοι και πραγματικά εύχομαι να ξαναρχίσουν να έχουν λόγο ύπαρξης το συντομότερο!
  Μια σκέψη για τα γουρουνάκια, εκτός που τρώνε πολύ μην ξεχνάμε ότι το κρέας τους το διατηρούσαν παστό για όλο το χρόνο, αρα ήταν σύμβολο αφθονίας!
  Καλή Κυριακή!!
  ΦΙλιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κατερινα Κομοτηνη29 Οκτωβρίου 2011 - 11:54 μ.μ.

  Καλε τι ωραιοι κουμπαραδες!!!!!!εχω κι εγω 2-3 ...αδειους!!!!!!
  Γνωμη μου,ασε τα δωρα για αλλη φορα,προτεινω να τους κρατησεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. XAXA!DEN MPORW NA GRAPSW ME ELLHNIKOYS XARAKTHRES GIA AGNWSTO LOGO. ZHTW SYGGNWMH. YPEROXOI KOYMPARADES, KATAPLHKTIKH ANARTHSH!STO TELOS GELASA POLY, SXETIKA ME MARIA-MISIRLOY!PAW NA AFHSW SXOLIO TREXONTAS GIA TO GIVEAWAY SOY, POY DEN PHRA XAMPARI!TA SEBH MOY!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλή μου φίλη.
  Nα ομολογήσω με κάθε ειλικρείνια ότι κάθε φορά που επισκέπτομαι το μπλογκ σου νομίζω ότι ξεφυλλίζω μιά εγκυκλοπαίδεια. Κάθε φορά θα μάθω και κάτι που δεν γνώριζα.
  Είναι πολύ σπουδαίο να μπορείς να προσφέρεις γνώσεις καλή μου φίλη.
  Την καλησπέρα μου από την χιονισμένη Νέα Υόρκη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Επανέρχομαι να πω ότι ξέχασα να γράψω το όνομά μου
  Ντένης Κονταρίνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. αποταμιευση???τι ειναι αυτο????τρωγεται????που το πουλανε????
  τα κουτακια σου ειναι πολυ πολυ ομορφα
  να εισαι καλα που μας εδωσες τετοιες πληροφορειες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Τι όμορφοι κουμπαράδες!!!!συμφωνώ που τους κράτησες....να-σαι καλά για τις πληροφορίες..ότι μαθαίνει κανείς είναι καλό!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. πες ταααα Ζαργανα μου!!!!!χαχαχαχα
  γεια στο στομα σου Χαρουλινι μου και γεια στα χερακια της Σωσους (χιχιχι)με τις χειροτεχνιες της !!!
  φιλακια πολλα μις wikipedia x2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ετσι ομορφα που τους στολισες μπορει να ξεγελαστει η κυρια αποταμιευση και να ριξει κατιτις μεσα.Καλη εβδομαδα να εχεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Μισιρλού ,
  συγκρατήσου είσαι λιχούδα, είσαι και ζαβολιάρα.
  Χαρά,
  αλίμονο αν δεν ήσουν καλή μαθήτρια, βεβαίως βεβαίως!!!!!!
  Κικι,
  μην νομίζει ότι είσαι η μόνη που έχεις διακόψει σχέσεις με την εν λόγω ...κυρία.
  Μπέττυ,
  στην προηγούμενη ανάρτηση πρέπει να πας για τα καρυδάκια.
  Helen,
  κάποτε τους έπαιρναν τους κουμπαράδες και τους χρησιμοποιούσαν. Τώρα θα τους παίρνουν για διακοσμητικούς λόγους.
  Νάσια,
  θα σου έλεγα να γράψεις και συ σχόλιο. Για τίποτα άλλο δεν θα φανεί , παρά για το ότι ...παίζουμε και αν κερδίσουμε , κερδίσαμε.
  Νίκη,
  αν φορολογίσουν και τα μπλογκοσπιτάκια μας, εσύ θα έχεις βάλει την ιδέα και θα σου στείλουμε τον ....λογαριασμό.
  Κατερίνα από την Κομοτηνή,
  καλώς ήρθες στην παρέα μας.
  Μάγδα,
  ο υπολογιστής σου έγινε γλωσσομαθής και πήραν τα μυαλά του αέρα.
  Ντένη,
  Η κοινή μας φίλη Χαρά , μου έδωσε έναν τίτλο και πρέπει ,όσο μπορώ ,να τον κρατήσω.
  Ειρήνη,
  πολλοί έχουν τις ίδιες ερωτήσεις - απορίες με σένα.
  Μαρία,
  γι αυτό λέμε ΄΄ όσο ζω μαθαίνω΄΄.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Μπλε κουμπαρά έχω ακόμη ίσως χρειαστεί στις μέρες μας.Έχω όμως και βιβλιάριο του ΤΤ από όταν ήμουν παιδί για την ημέρα της αποταμίευσης.
  Καλησπέρα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Πολύ όμορφη ανάρτηση...γεμάτη αναμνήσεις!! Όπως ακριβώς και η αποταμίευση,που δυστυχώς είναι πια μια ανάμνηση!! Α! Μην ξεχάσω, ωραία η ιστορία του κουμπαρά-γουρουνάκι!! Καλή εβδομάδα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Τι ωραία!!μας θύμισες τόσα πράγματα, έτοιμα να ξεχαστούν παντελώς. Μακάρι να μπορούμε από δω και πέρα να αποταμιεύουμε έστω και ένα δεκάλεπτο.
  Καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Κοίτα να δεις τι παθαίνω που δεν έχω κουμπαρά. Δεν έχω πού να αποταμιεύσω παιδί μου...
  to alataki

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΟΜΟΡΦΑ.ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ, ΘΑ ΛΕΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ....
  ΕΣΥ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΛ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕΣ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ!
  ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Καλημέρα...θα ξεκινήσω τη μέρα ..κρύβοντας κάτω από τα στρώματα τιμης ένεκεν ,σαν τις γιαγιάδες ..ένα πεντάευρω....χαχαχα...τι να λέμε... όλη η μέρα αυτή είναι σαν κακόγουστο ανέκδοτο.... Αποταμιεύστε σου λένε ... από αυτά που δεν έχετε.....
  Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ΓΙΩΡΓΆΚΗ είχες δίκιο:Λεφτά υπάρχουν!!!απο τη Σωσώ να πας να τα πάρεις που τα 'χει απλωμένα φόρα παρτίδα.
  Οχι που δε θα σε κατέδιδα...να υστερήσω που πήγαινες και με διέβαλες στην τηλεδιάσκεψη οτι ήμουν αφαντη ενω έγραφα σχόλια,Αρτέμη Μάτσα!
  άσε που αναρωτήθηκες αν αυτά που φτιάχνω τα τρώμε...σα δε ντρέπεσαι...
  Την επόμενη φορά που θα έλθεις θα φας εξ ολοκλήρου απο τα χεράκια μου,δεν έχει έξω, και θα δούμε αν επιβιώσεις.Φιλενάδα να σου πετύχει! Φαντάσου να σου ζητόύσαν πληροφορίες για προξενιό!!!Με είχες κάψει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Θα διαμαρτυρηθώ εντόνως!!Ο μπλόγγερ μου κάνει νερά!!Βλέπω με μεγάλη καθυστέρηση τις νέες αναρτήσεις και χάνω επεισόδια!!!Να όπως τούτο!!!
  Στο προκείμενο τώρα!!!
  Θα πω την δική μου εκδοχή περί κουμπαράδων.
  Τότε , το πάλαι ποτέ , που ήταν προσφιλές δώρο στα πιτσιρίκια , αντί μπάρμπυς κλπ ξενόφερτων παιχνιδιών, είχε λόγο ύπαρξης.Φραγκοδίφραγκα είχαμε τότε από ψιλοχαρτζιλίκια και από τα κάλαντα που τρέχαμε όλη μέρα !!!Και η μάνα τον φύλαγε σαν κόρη οφθαλμού.Μήπως θυμάστε και το κόλπο με το μαχαίρι να βγάλουμε κάνα φράγκο κρυφά από τον κουμπαρά για να αγοράσουμε κανένα ζαχαρωτό ???? Και το μέγεθος αυτού ήταν ανάλογο των πενιχρών περισσευμάτων .Το χάρτινο νόμισμα σπανιότατο!!!!
  Στην πορεία επειδή τα χρήματα περισσευαν και έγιναν μασούρια ,ανακαλύφθηκαν τα βιβλιάρια καταθέσεων ,ακόμα και οι τραπεζικές θυρίδες!!!!!
  Σήμερα και για αρκετά χρόνια ακόμα θα επανακάμψει ο θεσμός των κουμπαράδων και τα κερματάκια ,ιδίως αυτά του 1,2 και 5 λεπτών που τα είχαμε αυτοκαταργήσει θα παίζουν σε πρώτο πλάνο !!!!Οπότε αν και όταν περισσεύει κάτι ο κουμπαράς θα έχει την τιμητική του!!
  Γιάυτό Σωσώκα μου , καλώς ξεκίνησες το είδος και μάλιστα το έκανες και τόσο όμορφα , ώστε να είναι και θελκτικό!!!!!
  Καλή εβδομάδα και ας ευχηθώ να κερδίσω τα καρυδάκια εγώ για να αποφευχθεί η σύρραξη!!!!!!χιχι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Σωσώ
  Λεφτά υπάρχουν εδώ δεν ξέρω τι να βάλω ερωτηματικό ή τέλεια κατά Γιωργάκη.....
  Αποταμίευση γίνεται πλέον;
  Καλή εβδομάδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. χαχαχαχαααααααααα Σωσω ετσι και πας στη Ζακυνθο θα πρεπει να τα φας οοοολα !!!!!οτι φτιαξουν τα χερακια της Ζαργανας μου...!!!!!Την εβαλες στην μπριζα τωρα και θα το πληρωσεις χαχαχαχαχαχα
  καλημερα Σωσω (της Σωσους)!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Πριν συνεχίσω να απαντώ στα σχόλια σας, θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνηση για τα πολλαπλά σχόλια της Χαράς και της Μισιρλού. Και να μαρτυρήσω ότι η Χαρά εκτός από decoupage φτιάχνει και γλυκά, έτσι ακούγεται. Ναι,ναι,καλά διαβάσατε, για το ίδιο πρόσωπο πρόκειται.Προχθές λοιπόν όπως ανέφερε και η ίδια είχαμε τηλεδιάσκεψη και μας παράτησε για να φτιάξει σάμαλι.Έγραψε λοιπόν ένα πρώτο σχόλιο- βιαστικό - και μας άφησε για να φτιάξει το γλυκό. Μάταια την περιμέναμε, να το βάλει στο φούρνο και να ξαναγυρίσει στην τηλεδιάσκεψη. Τι προέκυψε δεν μας το μαρτυράει. Το έφτιαξε, δεν το έφτιαξε, της πέτυχε , δεν της πέτυχε. Πάντως δεν ακούστηκε τίποτα κατά Ζάκυνθο μεριά. Συνταγή- γενικώς- μας είπε ότι δεν αναρτά. Άσε που κυκλοφορούν φήμες , ότι φτιάχνει και τρομερή πανακότα. Επειδή όμως γλυκά ακούω και συνταγές δεν βλέπω αναρωτήθηκα, αν αληθεύει ότι έχει καλές σχέσεις με την κουζίνα, ή μόνο σε decoupage ....την βλέπει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Ξανθή,
  ίσως έκανα λάθος που είπα ότι ο κουμπαράς είναι είδος προς εξαφάνιση.Ίσως ήρθε πάλι ο καιρός να μας φανεί χρήσιμος.
  Χαραυγή ,
  Καλή εβδομάδα να έχεις.
  Mari,
  μακάρι να είναι η αρχή για να θυμηθούμε παλιές .
  καλές συνήθειες.
  alataki,
  προλαβαίνεις να προμηθευτείς έναν.
  Βάσω,
  καλή εβδομάδα και σε σένα . Σε περιμένουμε με νέα ανάρτηση.
  Ρένα,
  μακάρι να μπορούσε να μην μείνει μόνο σαν παραμύθι, η αποταμίευση.
  Pitsina,
  μην μας βάζεις ιδέες και αρχίσουμε να ψάχνουμε ξένα στρώματα.
  Χρυσάνθη,
  δεν είσαι η μόνη που το παθαίνει αυτό. Εγώ χάνω αναρτήσεις ημερών. Όσο για το σχόλιο σου, έχεις δίκιο,ίσως οι καιροί φέρουν αντίθετο αποτέλεσμα.
  Σαντρίνα,
  καλή εβδομάδα και σε σένα. Χάθηκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. ΣΩΣΩ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
  ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΚΥΤΙΑ ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ!
  ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΑΙ ΓΕΛΑΩ. ΕΓΩ ΤΟΝ ΑΝΟΙΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΛΙΔΙ. ΟΧΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ. ΧΑ ΧΑ ΧΑ! ΤΙ ΚΟΛΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ! ΗΤΑΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ. ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΥΜΠΑΡΑ. ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΛΙΓΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ.
  ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Καλησπέρα...φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι!
  Ούτε φασούλι δεν μας περισσεύει σήμερα!
  Για ευρώ ούτε λόγος, δεν υπάρχει περίπτωση να μας περισσέψει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Λοιπόν..είναι το ..φετίχ του άνδρα μου..αγοράζει κουμπαράδες ..έχει ένα σωρό..αυτόι όμως οι δικοί σου πανέμορφοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Πολύ όμορφοι οι κουμπαράδες σου!!! πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουν άδειοι!!!Γιατί αυτοί που έλεγαν ότι λεφτά υπάρχουν...ήξεραν που υπήρχαν και τα πήραν... φιλάκια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Thanks for becomimg a follower of my blog. It's really great having a friend from Greece:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Σε λίγο θα υποδεχτούμε το Νοέμβρη! Καλό μήνα λοιπόν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Άλλη μια υπέροχη ανάρτησή σου… οι κουμπαράδες σου τέλειοι άλλα δεν ξέρω αν μπορέσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους σαν «αποταμιευτικά μέσα» … μπορούν όμως πάλι με χρόνια με καιρούς να τα καταφέρουν!!!!!!! Πολλά φιλιά και Καλό Μήνα!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Te quedó muy bonita, me gusta mucho.
  Muchas gracias por tu visita y comentarios.
  Besos desde España

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Τι ωραία τα κουτάκια!!!
  Αλλά τι αποταμίευση?!...εγώ το Σαββάτο άδειασα τον κουμπαρά μου:P..Είχε πολλά μέσα και δε το περίμενα!!!Καλό μήνα!!!!Φιλιάααα!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Καλημέρα Σωσω!
  Οι κουμπαράδες σου είναι πανέμορφοι και μάλιστα ένα πολύ όμορφο δώρο για μικρούς και μεγάλους! Μπορεί λεφτά να μην υπάρχουν αλλά όπως λέει κι η γιαγιά μου ''σάματι παιδάκιμ είχαμε λεπτά...'' Όντως δεν είχαν λεφτά, λεφτά για πέταμα όπως εμείς χρόνια τώρα που μέσα στον παροξυσμό της κατανάλωσης και παροδικής οικονομικής ευρωστίας σκορπούσαμε αλόγιστα (έχω πληρώσει λεφτά για μα.. μπιπ) που τώρα τα σκέφτομαι και θυμώνω με τον εαυτό μου. Ο μικρούλης μου με το που γεννήθηκε κληρονόμησε ένα ωραιότατο γουρούνι εκ της νήσου Μήλου (σουβενίρ από διακοπές πριν 3 χρόνια)ολόκληρη Μήλος εμένα ο γουρουνοκουμπαράς με τράβηξε...έτερον εκάτερον όμως, καθώς ο νέος έχει ήδη αποταμιεύσει τα πρώτα του ευρουδάκια. Άντε να μεγαλώσει να παίρνει κι αυτός τα ψαλιδομαχαιρα όπως έκανα κι εγώ και να αρχίσει τις εγχειρήσεις!Φιλιά πολλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Έφη,
  νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που θα είχε κουμπαρά και δεν θα είχε προσπαθήσει, έστω και μια φορά να τον .... ξαλαφρώσει πριν της ώρας του.
  Δήμητρα,
  ούτε φασούλι το φασούλι, ούτε σπυρί- σπυρί.
  Αχτίδα,
  πιστεύω ότι το φετίχ θα είναι για άδειούς κουμπαράδες και όχι για γεμάτους.
  Φανή,
  όποιος λέει κάτι θα ξέρει, σίγουρα.
  Sibel,
  σε ευχαριστώ για την επίσκεψή σου.
  Kiki,
  όλοι ευχόμαστε να μας πάει καλά αυτός ο μήνας, άσχετα αν μπήκε στραβά.
  Ποδηλάτησα,
  ναι,ναι δεν όλα τα πήραμε πίσω, μετά από χρόνια και καιρούς.
  Marta,
  με την σειρά μου και εγώ σε ευχαριστώ για την επίσκεψή σου.
  elmar,
  κοίτα να τον ξανγεμίσεις, για να νιώσεις ξανά , μετά από καιρό, την ίδια έκπληξη.
  Σοφία,
  πολύ ... σοφή σε βρίσκω.Από την κούνια τον μύησες τον μικρό στην αποταμίευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή