Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Αυτό το ξέρετε;

Αυτή η ανάρτηση είναι για επιβεβαίωση του τίτλου Miss Wikipedia ,
που μου απένειμε χθες και επίσημα  
η Χαρά

Ξέρετε από που βγήκαν οι εκφράσεις:

ΧΡΩΣΤΆΕΙ ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΎΣ
Η λαϊκή έκφραση συνδέεται με τη μετεπαναστατική  ζωή
στο Ναύπλιο, πρωτεύουσα τότε της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, μετά την επανάσταση του 21 υπήρχε στο Ναύπλιο μια ταβέρνα που ανήκε σε μια γυναίκα, τη Μιχαλού. Η Μιχαλού είχε το προτέρημα να κάνει "βερεσέδια" αλλά υπό προθεσμία. Μόλις εξαντλείτο η προθεσμία - και η υπομονή της - στόλιζε τους χρεώστες της με "κοσμητικότατα" επίθετα. Όσοι τα άκουγαν, ήξεραν καλά ότι αυτός που δέχεται τις "περιποιήσεις" της "χρωστάει της Μιχαλούς". 



ΈΦΑΓΑ ΧΥΛΌΠΙΤΑ
Γύρω στα 1815 υπήρχε κάποιος κομπογιαννίτης, ο Παρθένης Νένιμος, ο οποίος ισχυριζόταν πως είχε βρει το φάρμακο για τους βαρύτατα ερωτευμένους. Επρόκειτο για ένα παρασκεύασμα από σιταρένιο χυλό ψημένο στο φούρνο.
Όσοι λοιπόν αγαπούσαν χωρίς ανταπόκριση, θα έλυναν το πρόβλημά τους τρώγοντας αυτή τη θαυματουργή πίτα - και μάλιστα επί τρεις ημέρες, κάθε πρωί, τελείως νηστικοί. 



ΜΥΡΊΖΩ ΤΑ ΝΎΧΙΑ ΜΟΥ
Η φράση προέρχεται από την αρχαία τελετουργική συνήθεια, κατά την οποία οι ιέρειες των μαντείων βουτούσαν τα δάχτυλά τους σ' ένα υγρό με βάση το δαφνέλαιο, τις αναθυμιάσεις του οποίου εισέπνεαν καθώς τα έφερναν κατόπιν κοντά στη μύτη τους και μ' αυτό τον τρόπο έπεφταν σ' ένα είδος καταληψίας κατά την οποία προμάντευαν τα μελλούμενα.



ΤΡΏΕΙ ΤΑ ΝΎΧΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΒΓΆ
 Ένα από τα αγαπημένα θεάματα των Ρωμαίων και αργότερα των Βυζαντινών, ήταν η ελεύθερη πάλη.
Οι περισσότεροι από τους παλαιστές, ήταν σκλάβοι, που έβγαιναν από το στίβο με την ελπίδα να νικήσουν και να απελευθερωθούν. Στην ελεύθερη αυτή πάλη επιτρέπονταν τα πάντα γροθιές, κλωτσιές, κουτουλιές, ακόμη και το πνίξιμο. Το μόνο που απαγορευόταν αυστηρά ήταν οι γρατσουνιές. Ο παλαιστής έπρεπε να νικήσει τον αντίπαλό του, χωρίς να του προξενήσει την παραμικρή αμυχή με τα νύχια, πράγμα , βέβαια, δυσκολότατο. Γιατί τα νύχια των δυστυχισμένων
σκλάβων, που έμεναν συνέχεια μέσα στα κάτεργα, ήταν τεράστια και σκληρά από τις βαριές δουλειές που έκαναν. Γι' αυτό λίγο προτού βγουν στο στίβο, άρχιζαν να τα κόβουν, όπως μπορούσαν, με τα δόντια τους. 
Από το γεγονός αυτό βγήκε κι η φράση "τρώει τα νύχια του για καβγά". 


ΜΆΛΛΙΑΣΕ Η ΓΛΏΣΣΑ ΜΟΥ
Στη βυζαντινή εποχή υπήρχαν διάφορες τιμωρίες, ανάλογες, βέβαια, με το παράπτωμα. Όταν π.χ. ένας έλεγε πολλά, δηλαδή έλεγε λόγια που δεν έπρεπε  να ειπωθούν, τότε τον τιμωρούσαν με έναν τρομερό τρόπο. Του έδιναν ένα ειδικό χόρτο που ήταν υποχρεωμένος με το μάσημα να το κάνει πολτό μέσα στο στόμα του. Το χόρτο, όμως, αυτό ήταν αγκαθωτό, στυφό και αρκετά σκληρό, τόσο  που κατά το μάσημα στο στόμα του πρηζόταν και η γλώσσα, το ελατήριο δηλαδή της τιμωρίας του, άνοιγε, μάτωνε και γινόταν ίνες-ίνες, κλωστές-κλωστές, δηλαδή, όπως είναι τα μαλλιά.
Από την απάνθρωπη τιμωρία βγήκε και η παροιμιώδης φράση : "μάλλιασε η γλώσσα μου", που τις λέμε μέχρι σήμερα, όταν προσπαθούμε με τα λόγια μας να πείσουμε κάποιον, για κάτι και του το λέμε πολλές φορές.

ΜΟΥ ΈΦΥΓΕ ΤΟ ΚΑΦΆΣΙ
Στα Τούρκικα καφάς θα πει κεφάλι, κρανίο. Όταν, λοιπόν, η καρπαζιά, που έριξαν σε κάποιον είναι δυνατή λέμε :" του έφυγε το καφάσι", δηλαδή, του έφυγε το κεφάλι από τη δύναμη του κτυπήματος. Το ίδιο και όταν αντιληφθούμε κάτι σπουδαίο, λέμε :"μου έφυγε το καφάσι" , δηλαδή, μου έφυγε το κεφάλι από τη σπουδαιότητα

 ΤΟΥΜΠΕΚΊ
"Τουμπεκί " λέγεται τουρκικά ο καπνός για το ναργιλέ, που τον κάπνιζαν στα διάφορα καφενεία της παλιάς εποχής. Το ναργιλέ τον ετοίμαζαν  οι "ταμπήδες" των καφενείων και επειδή αυτοί έπιαναν την κουβέντα κι  αργούσαμε τον πάνε στον πελάτη, εκείνος με τη σειρά του φώναζε: "κάνε τουμπεκί ".
Όσοι κάπνισαν ναργιλέ ήταν και από φυσικού τους λιγομίλητοι και δεν τους άρεσε η "πάρλα", οι φλυαρίες. Με τις ώρες κρατούσαν στα χείλη τους το "μαρκούτσι" του ναργιλέ, απολαμβάνοντας μακάρια και σιωπηλά το τουμπεκί, που σιγόκαιγε στο λουλά. Και αν κάνεις, που κι αυτός κάπνιζε ναργιλέ δίπλα του, άνοιγε πλατιά κουβέντα, οι μερακλήδες της παρέας του έλεγαν: " Κάνε τουμπεκί", δηλαδή, κάπνιζε και μη μιλάς. Τώρα για το " ψιλοκομμένο " τουμπεκί, ήταν η τέχνη του "ταμπή" να του το προσφέρει ψιλοκομμένο, που ήταν και καλύτερο.

32 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!! ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΑ...
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίκαια πήρες τον τίτλο!!!
    έχουν πλάκα κάποια από αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο!! σε σένα που πήρες τον τίτλο και μπράβο!! και στη Χαρά που σου τον έδωσε....εγώ..αν και παλιά καραβάνα..δεν ήξερα από που προέρχονται οι λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά...αυτό θα πεί.....γηράσκω αεί γήρασκόμενος... είπα να περάσω να σου πω ένα καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΒΑΖΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΦΝΕΛΑΙΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ! ΧΑ ΧΑ ΧΑ! ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΩΣΩ ΔΟΜΗ! ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αξια !!!! συνεχισε για να μαθαινουμε και εμεις οι ανιδεοι μεν περιεργοι δε.....για το απο που προηλθαν οι φρασεις που χρησιμοποιουμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είσαι Miss Wikipedia με τα όλα σου!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. νομίζω καταξιώσες τον τίτλο σου^^
    Καλησπέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. gorgiaxara,
    που να ξέρουμε από που βγαίνουν τόσες εκφράσεις που έχουμε και χρησιμοποιούμε.
    Ξανθή,
    κάποιες εκφράσεις έχουν τις ρίζες τους πολύ...παλιά.
    Ρούλα,
    ευχαριστώ για το ...περασμά σου.
    Έφη,
    εγώ ήξερα ότι το δαφνέλαιο κάνει καλό στο μαλλί αλλα και στους πιασμένους μύες και ειδικά στην τενοτίντιδα, στην αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς,το διάστρεμμα και τιςθλάσεις. για παραισθήσεις δεν ήξερα....
    xadimas,
    και εγώ γίνομαι περίεργη, όταν συναντώ την ερμηνεία τέτοιων εκφράσεων.
    Ευγενία,
    είδες που απέκτησα και ... τίτλο;
    Chris,
    την βλέπω την .... αναγνώρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ σωστός ο τίτλος που πήρες, άξια! Μετά τη σημερινή ανάρτηση δικαιολογείται απόλυτα.
    Όμορφα και ενηνερωτικά όσα μας είπες. Φιλιά πολλά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. όπως πάντα ενδιαφέρουσες αναρτήσεις...αγαπημένη μου αλχημίστρια!!! Κάτι μάθαμε ΚΑΙ σήμερα από εσένα...πως να μην σε αποκαλέσει Wikipedia η Χαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατ αρχάς να δηλώσω θαυμασμό για την αλλαγή του σπιτιού.
    Δροσερό, φωτεινο, καλοστημένο και όλα του τα gadgetάκια στη θέση τους!!!Με λεμονάκια σε πρωτογνώρισα με λεβάντα επιβεβαιώνουμε όρκους αιώνιας πίστης!!!χαχαχα
    Πάμε παρακάτω, επι προσωπικού:
    1) Μπορεί να μην χρωστάω της Μιχαλούς (ακόμα) αλλά στη Σωσώ σίγουρα χρωστάω ...και δε το ξεχνώ!
    2) Σ αυτή την περίπτωση έχω αποφύγει τη χυλόπιτα.Αν και με σένα πρέπει πάντα να προσέχω
    3) Οσο κι αν μυρίσω τα νύχια μου μου επιβεβαιώνουν οτι η αρχική μου αίσθηση δε με παραπλάνησε.Οχι δεν έχω μαντικές ικανότητες, αλλά οταν μιλάει το συναίσθημα για μένα είναι πιο προφητικό κι αδιάψευστο
    4) Δεν ξύνω τα νύχια μου για καυγά, γιατί δεν είμαι άνθρωπος που αρέσκομαι σε καυγάδες, γιατί και μία απλή λέξη με στεναχωρεί.Αρα αποφευγονται οποιεσδήποτε κακοτοπιές εκτός απο ανταλλαγή απόψεων επι δημιουργιών.
    5) Απο το μόνο που ενδέχεται να μαλλιάσει η γλώσσα μου απο την επανάληψη του: “Πόσο τυχερή είμαι!” και φυσικά Τουμπεκί δε πρόκειται να κάνω όσο κι αν θέλεις, που δε θέλεις
    κι εσύ δεν θα σταματήσεις νάσαι αυτή που είσαι και να με τσιγκλάς, γιατί μ αρέσει το παιχνίδι των λέξεων και των εντυπώσεων μαζί σου...και για το τέλος επειδή αυτό ουσιαστικά είναι ένα σχόλιο δύο ...ταχυτήτων (απαντά σε 2 αναρτήσεις) οταν μ έναν άνθρωπο κολλάς ο χρόνος επιβεβαιώνει τη στιγμή.Τίποτ άλλο. Φιλώ σε...κι άσε τον Παναγιωτάκη να κάνει τουμπεκί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ενδιαφέροντα όλα. Επειδή ανοίγει η όρεξη, να περιμένουμε και συνέχεια; Μετά απαντήσεως από την Χαρά θα την ήθελα, αν γίνεται πρακαλώ. Ευφυέστατη και η ανάρτηση και η απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλε μοσχοβόλησε η γειτονιά λεβάντα!! Εντυπωσιακότατη αλλαγη!
    Όσο για τον τίτλο , είχες δώσει προ πολλόυ διαπιστευτήρια, έδωσες μια φορά ακόμα!
    Θαυμάζουμε, καμαρώνουμε και μαθαίνουμε ,βεβαίως,βεβαίως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επαξίως σου απενεμήθη ο τίτλος!!!!Αξια!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φοβερή η Μιχαλού!! Λυπάμαι για τους φουκαράδες που ξέμεναν στα τεφτέρια της :)))
    Πολύ όμορφα όλα!!
    Η σελίδα αστραφτερή και μοσχοβολά φρεσκάδα !!!
    φιλιά
    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραία ανάρτηση
    Πολλά από αυτά τα λέμε χωρίς να ξέρουμε την σημασία τους
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πόσα πράγματα τα χρησιμοποιούμε χωρις να ξέρουμε τι σημαίνουν....ωραία ανάρτηση και χρήσιμη..καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εισαι φοβερη!!!καλα σε λεει η Χαρα Miss Wikipedia ,παντως πολλα απο αυτα δεν τα γνωριζα
    σευχαριστουμε για τις γνωσεις
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητή μου Σωσώ
    Πολύ ωραία, ενδιαφέροντα και γουστόζικα όλα όσα μας δίνεις.
    Νάμαι ειλικρινής πολλά από αυτά δεν τα γνώριζα.
    Δεν αγνοούσα όμως την χυλόππιτα την οποία
    ...... δοκίμασα μερικές φορές στη ζωή μου
    Μια καλησπέρα από τη Νέα Υόρκη
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δικαίως σου έγινε η απονομή του τίτλου!!!! Τώρα τι θα έκανε λάθος η Χαρούλα??? Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!!! Όσο για το blog… μοσχομύρισε ο κόσμος λεβάντα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Με πρόλαβε η Ποδηλάτησα....το blog σου πολύ δροσερό και μοσχομυριστό !!! Καλώς σε βρήκα, ελπίζω να τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητή μου κυρία καλή σας ημέρα.
    Φίλοι και φίλες μου είπαν να περάσω από το μπλογκ σας. Μου είπαν ότι θα μου αρέσει.
    Πραγματικά είχαν δίκιο. Ένα μπλογκ αξιοπρεπέστατο. Σπουδαίο και ενδιαφέρον σε περιεχόμενο. Όλα φαίνονται να ελέγχονται από άξια χέρια.
    Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που σήμερα παριουσιάζετε με τον ερωτηματικό τίτλο αν τα ξέρουμε. Μα καλή μου κυρία ακόμη και αν τα ξέρουμε εσείς μας δίνετε τόσες επιπρόσθετες πληροφορίες και επεξηγηματικές έννοιες.
    Ένα πάρα πολύ καλό δημοσίευμα
    Την καλή μέρα μου κυρία μου
    Γρηγόρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κοίτα τι έμαθα εγώ που όλα αυτά, τα άκουγα αλλά δεν τα κατάλαβα ποτέ!!!!

    Ποποοοοοο, ευχαριστώ!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. artathome,
    γιατί είχες κλειστά τα μάτια σου; Κοιμόσουν;
    Κική,
    μεγαλώνουμε αλλά εξακολουθούμε να μαθαίνουμε.
    Helen,
    όπως λες και εσύ, τι τον πήρα τον τίτλο, ας τον τιμήσω.
    Andria,
    μήπως στην άλλη μου ζωή, ήμουν δασκάλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χαρά,
    κολλήσαμε και πιστεύω η κόλλα να είναι αρκετά γερή.
    Σοφία,
    πιστεύω να την πήρες την απάντηση από την Χαρά.
    Νίκη,
    η αλλαγή του σπιτιού έγινε στα πλαίσια του φθινοπωρινού συγυρίσματος.
    Χρυσάνθη,
    φιλιά και από εμένα.
    gvarvakis.
    η λεβάντα έφερε την φρεσκάδα.
    Σαντρίνα,
    μηχανικά τα λέμε και δεν ξέρουμε το γιατί.
    mia,
    έτσι είναι έχεις δίκιο.
    Ειρήνη,
    πάει, μου κόλλησε το Mis Wikipedia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητέ Ντένη,
    νομίζω ότι όλοι έχουν φάει χυλόπιτα, έστω και μια φορά στην ζωή τους. Λίγοι όμως έχουν το θάρρος να το παραδεχτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ποδηλάτησα,
    όχι ότι είναι αλάνθαστη, αλλά τουλάχιστον με τους ανθρώπους δεν νομίζω ότι πέφτει έξω η Χαρά.Έχει ένστικτο.
    Marie Anne,
    και εγώ ελπίζω να τα λέμε.
    Βιβή,
    τι θα γίνει με σένα. Εκεί που σε βρίσκουμε , έκει σε χάνουμε.
    Γρηγόρη,
    σ΄ευχαριστώ τόσο για την επίσκεψη, όσο και για τα καλά σου λόγια.
    Βερόνικα,
    αυτά για σένα είναι...ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Να σου πω την αλήθεια δεν τα ήξερα!! Ευχαριστώ για τις γνώσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΕ Η ΧΑΡΑ!!!!!!!!
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!
    ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή