Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Αυτό το ξέρετε;

Αγκινάρα



Είναι φυσικό αποτοξινωτικό,
που επιδρά κυρίως στο συκώτι και στα νεφρά,
βελτιώνοντας την λειτουργία τους.
Κατ΄επέκταση,
καθαρίζει με αυτόν το τρόπο το αίμα,
χαμηλώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης,
εξαλείφει την ουρία,
και το ουρικό οξύ.
και όλα αυτά τα κάνει η ωμή αγκινάρα,
γιατί η βρασμένη χάνει σχεδόν όλες τις ιδιότητές της.

    Δυόσμος


Έχει ηρεμιστικές ικανότητες.
Είναι διουρητικό
και βοηθάει όσους πάσχουν από χολολιθιάσεις
και ουρολιθιάσεις.
Το άρωμά του ανακουφίζει από  πονοκεφάλους,
νευραλγίες και στρες.
Αν στάξουμε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου,
σε ένα κομμάτι βαμβάκι
και το εισπνεύσουμε,
βοηθάει στο να ανακουφιστούμε
από πονοκεφάλους αλλά και ναυτίες.
Ως αφέψημα επίσης,
βοηθάει όσους υποφέρουν από εμετούς και ναυτίες.
Ως αφέψημα,
έχει χωνευτική δράση
και καταπραΰνει τους πόνους στο στομάχι
και στα νεφρά.
Ως κατάπλασμα,
ανακουφίζει από τους ρευματικούς πόνους.

Και μια συνταγή για ένα χωνευτικό λικέρ.

Λικέρ Δυόσμου
Υλικά
20- 25 κορφούλες δυόσμου
¾ του κιλού ζάχαρη
1 λίτρο βότκα
1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο
2 μπαστουνάκια κανέλας
4 καρφάκια γαρίφαλου
Βάζουμε όλα τα υλικά σε γυάλα.  
Αφήνουμε  για 40 ημέρες ,
ανακατεύοντας που και που για να λιώσει η ζάχαρη.
Σουρώνουμε βάζουμε το ποτό σε μπουκάλι. 
Πίνεται παγωμένο.

Στην υγειά μας και
καλό μήνα να έχουμε.

         

21 σχόλια:

  1. Ενδοιαφέρον......μ'αρέσει ο δυόσμος...η αγκινάρα όχι...καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τα δυο αγαπημένα, γιατρέ μου, αλλά με στεναχώρησες που έμαθα οτι η αγκινάρα χάνει όλες τις ιδιότητές της βρασμένη.Δύσκολο να φας ωμή, χωρίς χημικά,τι ωραία που ήταν κάποτε,που τρώγαμε και τις άγριες απο τους ώχτους!!!
    Οσο για το λικέρ θα το φτιάξω το συντομότερο δυνατόν και θα το πινω στην υγειά σου!
    Καλό μήνα Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Χαρά, λυπάμαι που σε στεναχώρησα αλλά, δεν το λέω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mμμ,το λικεράκι το πίνω ευχόμενη καλό σου μήνα!
    Οι αγκινάρες μου αρέσουν,αλλά ωμές δεν έχω δοκιμάσει-θα το κάνω όμως να δω πώς είναι-την άνοιξη όλο και μου φέρνουν μερικές άγριες.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Κρήτη τις αγκινάρες τις τρώνε και ωμές,καθαρισμένες φυσικά με λεμονάκι.Εμένα μου αρέσανε και ωμές!
    Το λικεράκι πολύ μου άρεσε και λέω να το δοκιμάσω τώρα που πήρα φόρα !!!!!!Ευχαριστούμε Μαρία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Ελενη
    και καλό μήνα να έχεις.Πιστεύω ότι, οι άγριες αγκινάρες θα είναι νοστιμότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Χρυσάνθη και καλό μήνα. Μας έλειψες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα λικεράκι ακούγεται ότι πρέπει!!! Τις αγκινάρες τις προσπερνώ... δεν μ'αρέσουν! Καλημέρα και καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μμμμ και αγκιναρες που τις λατρευω (και ωμες και μαγιρεμμενες ειδικα με ρυζι) και λικερακι δυοσμου ...υπεροχα
    καλο και δημιουργικο μηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αγκινάρα είναι η αγαπημένη μου την μαγειρεύω με πολλούς τρόπους.
    Λικέρ δυόσμου έφτιαξα αλλά μου βγήκε λίγο βαρύ και πρέπει να το διορθώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μμμμμμ λικέρ δυόσμου ε? Πρέπει να είναι συγκλονιστικό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΤΟ ΧΩΡΙΌ ΠΟΥ ΜΕΓΆΛΩΣΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΗΤΑΝ ΦΥΤΕΜΕΝΟΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ.ΚΟΒΑΜΕ ΤΙΣ ΤΡΥΦΕΡΕΣ ,ΚΑΘΑΡΙΖΑΜΕ ΤΑ ΕΞΩ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΑΓΚΩΝΑΜΕ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΕΡΟΣ. ΗΤΑΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΛΙΧΟΥΔΙΑ, ΠΟΥ ΈΒΑΦΕ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΙ ΟΙ ΜΑΝΑΔΕΣ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΝ ΕΙΔΗΣΗ ΑΜΕΣΩΣ...

    ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ Ο ΔΥΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΩ,ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες!
    Καλό μήνα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μήνα Μαρία!! Ενδιαφέροντα όσα μας είπες. Το καλύτερο όμως είναι το λικέρ....θα το δικιμάσω σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. δεν τις ήξερα τις πληροφορίες^^
    οι αγκινάρες μου αρεσούν τρελά!
    τώρα για το δύοσμο...
    Καλό Μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. koita na deis pou epsaxna syntages gia liker!!latreyw ton dyosmo k sixainomai tis aginares
    !!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενδιαφέρον το λικέρ δυόσμου. Δεν το ήξερα.
    Θα ήθελα να το δοκιμάσω να το φτιάξω, σε μικρότερη ποσότητα, έστω.

    Καλό μήνα να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βλέπω ότι πολλές γειτόνισσες αγαπούν τα λικεράκια. Προσέξτε γιατί αν δεν το ξέρετε τα ηδύποτα μεθούν - λόγω της ζάχαρης που περιέχουν- ευκολότερα από τα άλλα αλκοολούχα ποτά.
    Φυσικά κάποιες από εσάς το.....ξέρουν ήδη.
    Καλό σας μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!
    ΕΛΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΖΗΘΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. αγκινάρα με λεμονάκι οτι καλύτερο...
    και το λικεράκι εξαιρετικό...τελικά σήμερα όλες λικέρ φτιάχνουμε..??...κι εγώ πορτοκάλι έκανα...
    καλό μήνα ....-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή