Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Λικέρ περγαμόντο

Για να μας φύγει η γεύση της μαρμελάδας γάλακτος από το στόμα, θα φτιάξουμε λικέρ περγαμόντο.Βέβαια μπορούμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο. Να φάμε πρώτα μια κουταλιά μαρμελάδα ή να φτιάξουμε μια τούρτα ,όπως προτείνει η αχτίδα- και να φάμε ένα κομμάτι -και μετά να πιούμε ένα λικεράκι περγαμόντο, για καλή χώνεψη.

Χρειαζόμαστε:

1 περγαμόντο
1 λίτρο κονιάκ
10 γαρύφαλλα
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 ½ φλ. τσαγιού νερό
       Πλένουμε και σκουπίζουμε το περγαμόντο και του καρφώνουμε  τα γαρύφαλλα.


  Σε γυάλα αδειάζουμε  το κονιάκ και ρίχνουμε μέσα το περγαμόντο.


 Αφήνουμε για ένα μήνα το περγαμόντο στο κονιάκ, για να αφήσει το άρωμα και την γεύση του. (Σήμερα δεν έχει ιστορία).
Όταν συμπληρωθεί ο μήνας,  βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
Σουρώνουμε το κονιάκ.
Όταν το σιρόπι κρυώσει, το ανακατεύουμε με το κονιάκ. 
Φυλάμε σε μπουκάλια.Δεν το πίνουμε αμέσως.Αφήνουμε να περάσουν 10-15 ημέρες και μετά. 

13 σχόλια:

  1. Μόλις βρω περγαμόντο θα το φτιάξω χρησιμοποιόντας τα ελάχιστα γαρύφαλλα μιας και στην οικογένεια δεν αρέσουν αλλά κι εγώ προτιμώ το άρωμα του φρούτου να επικρατεί σε όλα τα γλυκά μαρμελάδες και λικέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλενάδα πρέπει να φτιάξω γύρω στα 30 μπουκάλια διάφορα λικεράκια!!!!!!!Θα τα προσφέρω για καλοσώρισμα στη δεξίωση ,στο γάμο της κόρης μου που θα γίνει 4/6.Ηδη έκανα από αγριοβύσσινο και ρόδι και έπεται η συνέχεια!Αααα ξέχασα να σου πω ότι πρέπει να κάνω και γύρω στα 2.000 κομμάτια διάφορα γλυκά κουταλιού!Τον Σεπτέβριο που μας πέρασε έκανα αντίστοιχα και στο γάμο του γιού μου.Δεν απέμεινε τίποτα!!!!!!!Αρα η εικόνα που με φαντάστηκες είναι πέρα για πέρα αληθινή!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βοήθησέ με λίγο.Το κονιάκ αλλάζει το χρώμα του λικέρ που βγάζουν τα εσπεριδοειδή????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθή,
    Τα λικέρ τα φτιάχνουμε ανάλογα με τα γούστα μας.Άλλωστε και η αναλογία κονιάκ και σιροπιού μπορει να αλλάξει.Άλλοι πάλι τα θέλουν τίγκα στα μπαχαρικά,άλλοι βάζουν ελάχιστα και άλλοι καθόλου.Πάντως στο συγκεκριμένο λικέρ τα γαρύφαλα δεν το επιρεάζουν καθόλου.Είναι τόσο έντονο το άρωμα του περγαμόντου.Ιδέες δίνουμε και παίρνουμε και από εκεί και ύστερα ....κάνουμε ότι μας αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρυσάνθη,
    βρε θηρίο πως αποφάσισες να φτιάξεις 2000 κομμάτια!!!! Και θέλεις να το επαναλάβεις.Και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπράβο σου!!!!!!Δεν θα αφήνεις φρούτο για φρούτο.Εχεις καθόλου βοήθεια ή περνάνε όλα από τα χέρια σου;
    Για να διατηρήσει το λικέρ το χρώμα του φρούτου πρέπει να βάλεις οινόπνευμα ποτοποιίας ή βότκα. Η αχτίδα μου είπε ότι υπάρχει και ρακί άοσμο.Υπάρχουν και λικέρ που φτιάχνονται με ούζο, όπως το λικέρ καρυδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρα το κονιάκ αλλάζει λίγο το χρώμα.Η αλήθεια είναι ότι τα προηγούμενα τα έκανα με βότκα που είναι καιμ άοσμη.ΤΔοκίμασα με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο αλλά δεν μου άρεσε.Ειχε την μυρωδιά του τσίπουρου.Με ινόπνευμα δεν δοκίμασα.
    Δυστυχώς τα κάνω μόνη μου.Δεν με πειράζει αρκεί να γίνονται όπως τα θέλω εγώ!Εχω και λίγη μούρλα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμένα μου άρεσε η ιστορία στην προηγούμενη αναρτηση.......εδώ αφήνεις τον μήνα να περάσει ξεροσφύρι? ?? ααααα δε παίζω χα χα χα

    Υπέροχο και πολύ εύκολο βρε παιδί μου , δεν το ήξερα οτι είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις τόσο υπέροχα πράγματα!!! Φιλιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ααα να σου πω οτι δεν έλω λάβει e-mail σου. Μήπως δεν σου έδωσα σωστά τη διεύθυνση? για δοκιμασε ξανά
    mariazkeepthinking@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα φίλη μου, το αγαπημένο μου περγαμόντο! Εγώ μόλις πριν λίγο έβαλα σε βάζα το γλυκό πορτοκάλι που έκανα ( πρώτη παρτίδα για φέτος), χθες βράδυ το..ξενύχτησα για να δέσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρύσάνθη,
    όλοι έχουμε από λίγη έως πολλή μούρλα.Δεν πειράζει όμως, λίγη εκτόνωση χρειάζεται άπό τις σκοτούρες και τα προβλήματα και ο καθένας έχει τον τρόπο του να τ΄αντιμετωπίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μaria Z,
    σου αρέσουν οι ίστορίες απ΄ότι βλέπω. Την επόμενη φορά λοιπόν...
    Σου έστειλα και δεύτερο μήνυμα, πιστεύω να το έλαβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχτίδα,
    ότανφτιάξεις την δεύτερη παρτίδα, πες και σε μας την συνταγή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καληνύχτα σε όλους.
    Να έχουμε μια καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή