Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Λικέρ μανταρίνι

Την συνταγή αυτή την φτιάχνω χρόνια. Είναι από μια αδελφή της γιαγιάς μου που έφτιαχνε ωραία γλυκά. Κανονικά έπρεπε να λεγόταν λικέρ εσπεριδοειδών, γιατί εκτός από το μανταρίνι περιέχει και πορτοκάλι και λεμόνι. Ίσως λέγεται έτσι, γιατί υπερισχύει η μυρωδιά του μανταρινιού.
Τα μανταρίνια πρέπει να είναι της ποικιλίας ''χιώτικα''. Να τους τσακίζεις την φλούδα και να μην χορταίνεις να εισπνέεις το άρωμά τους.
Η  ''κλημεντίνη'' είναι ωραία για το φαΐ της-χωρίς κουκούτσια, για τους τεμπέληδες-όμως το ''χιώτικο'' έχει την νοστιμιά.

Χρειαζόμαστε:

Τις φλούδες από 5 μανταρίνια, 4 πορτοκάλια και2 λεμόνια.
1 1/2 λίτρο κονιάκ
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
κανέλα και γαρίφαλα

Σε βάζο,  βάζουμε το κονιάκ και τις φλούδες από τα φρούτα. Αφήνουμε για 1 μήνα.




Εν τω μεταξύ, να σας πω δυο λόγια για την αδελφή της γιαγιάς.Θα ξέρετε βέβαια-οι πιο μεγάλες σε ηλικία γειτόνισσες-και δεν υπαινίσσομαι τίποτα-ότι παλιά συνήθιζαν να φτιάχνουν τα γλυκά ''συνεταιρικά''. Δηλαδή, την μια μέρα να μαζεύονται όλες στο σπίτι της μιας και την άλλη μέρα στης άλλης, για να φτιάξουν τα γλυκά των εορτών και όχι μόνο.Κάποια χρονιά λοιπόν παραμονές των Χριστουγέννων, είχαν μαζευτεί στο σπίτι της γιαγιάς για να φτιάξουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Πρώτα, έβγαλαν απόφαση, θα έφτιαχναν τα μελομακάρονα.
Παρούσα και εγώ γύρω στα 12, αν θυμάμαι καλά, να παρακαλάω να με αφήσουν να φτιάξω τα μελομακάρονα,δηλαδή να ανακατέψω το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά για να φτιαχτεί η ζύμη.Τότε δεν υπήρχαν τα μίξερ και το ανακάτεμα των υλικών για τα γλυκά το έκαναν σε μεγάλες πήλινες λεκάνες.
-Όχι,λοιπόν ,μου έλεγε η αδελφή της γιαγιάς,θα φτιάξω εγώ τώρα τα μελομακάρονα και εσύ θα φτιάξεις μετά τους κουραμπιέδες.
Καμάρωνα εγώ και περίμενα ανυπόμονα, πότε θα τελειώσουν με τα μελομακάρονα, για να πιάσω σειρά με τους κουραμπιέδες.
Ζυμώθηκαν τα μελομακάρονα,πλάστηκαν, ψήθηκαν, μελώθηκαν,μπήκαν στην σουπιέρα.
Σ΄αυτην την σουπιέρα συνήθιζε να βάζει η γιαγιά τα μελομακάρονα........


και σ΄αυτήν την πιατέλα τους κουραμπιέδες.

Ήρθε λοιπόν και η σειρά μου.
Μου βάζουν την ποδιά, για να μην λερωθώ, βάζουν μπροστά μου και την λεκάνη.
Μέσα στην λεκάνη το βούτυρο και αρχίζω εγώ να το ΄΄χτυπάω''.
Μετά από λίγο, όπως ήταν φυσικό άρχισα να κουράζομαι.
-Εντάξει;ρώταγα.-Θα μου ρίξετε τα υπόλοιπα υλικά;
-Ακόμη αργεί, απαντούσε η αδελφή της γιαγιάς,θέλει κι άλλο χτύπημα, το βούτυρο πρέπει να ασπρίσει.
Το βούτυρο για ν΄ασπρίσει, έπρεπε να χτυπηθεί μια ώρα με το ρολόι.
Και έτσι, η προθυμία μου να βοηθήσω, μου βγήκε ξινή αλλά δεν με πτόησε.
Αλλά και οι μεγάλοι με τα τριπλάσια και βάλε χρόνια από εμένα, τόσο μυαλό είχαν......
Ας είναι καλά  τα μίξερ, που στις μέρες μας, ασπρίζουν το βούτυρο σε 10 λεπτά.

Με αυτά και αυτά πέρασε ο μήνας και ...... 
Δένουμε σε σιρόπι το νερό με την ζάχαρη, ένα ξύλο  κανέλας  και 4-5 γαρίφαλα .Περιμένουμε να κρυώσει το σιρόπι. Σουρώνουμε και τα δύο μίγματα και ρίχνουμε το ένα στο άλλο. Το λικέρ είναι έτοιμο.


Tips
Συνήθως, τα λικέρ δεν τα καταναλώνουμε αμέσως μόλις τα φτιάξουμε.
Αφήνουμε να περάσει ένα διάστημα 10- 15 ημερών, ν΄ανακατευτούν, αρώματα και υλικά.

10 σχόλια:

  1. ΑΧ..ΤΙ ΚΑΛΟ!!!
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Maria,
    Πότε πρόλαβες να το δείς;
    Περίμενες να πιείς το λικεράκι σου και να πας για ύπνο;Καλή σου νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από αυτό το λικέρ δεν έχω φτιάξει ευκαιρία είναι.
    Πέρσι είχα κάνει ένα λικέρ βερίκοκο που όταν το δοκίμασα δεν μου άρεσε και νόμιζα ότι έφταιγε το κονιάκ που είχα χρησιμοποιήσει, το άφησα κάπου και ξεχάστηκε. Το δοκιμάσαμε τώρα και είναι υπέροχο, τελικά ήθελε το χρόνο του.
    Πολύ ωραίες αναμνήσεις μας μετέφερες.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμορφη η πρότασή σου!!!! Μου φαίνεται κι εύκολο (πέρα απο τον ένα μήνα υπομονής....χα χα χα) και πολύ μου αρέσε κι η ιστορία σου!!!! Κάτι ήξεραν εκείνες (μάλλον βαριόντουσαν το χτύπημα χα χα ) Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και βέβαια κάτι ήξεραν οι μεγαλύτερες.Ηθελαν εν μιξεράκι με μικρά ακούραστα χεράκια!!!!!Πολύ ωραίο και γευστικό φαίνεται το λικεράκι σου.Εγώ το κάνω με ξύσμα και βότκα και δεν προσθέτω κανέλλα και γαρύφαλλα γιατί θέλω ατόφια την γεύση του κάθε φρούτου.Θέλω την άποψή σου γιατί πρόκειται να κάνω αρκετή ποσότητα από διάφορα εσπεριδοειδή,το καθένα βέβαια χωριστά και ίσως και κοκτέιλ.Φιλάκια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α!Α! εγω θελω τη πιατελα ονειροοοοο!!!αχ! πως μου αρεσουν..τα χρωματα τα σχεδια ολα!οσο για το λικερ..ωραιο φαινεται!
    Καλο βραδυ και ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξανθή,να το φτιάξεις καθώς και το λικέρ περγαμόντο που θα δώσω σύντομα,ίσως και αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία Ζ,
    σου έχω στείλει e-mail και περιμένω απάντησή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρυσάνθη,
    δεν βάζω σε κανένα λικέρ πολλά μπαχαρικά,γιατί δεν θέλω να καλύπτονται οι γεύσεις και τα ερώματα των φρούτων.Πιστεύω ότι, τα μπαχαρικά στα λικέρ είναι ότι το αλάτι στα φαγητά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. lourdi,
    και εμένα μου αρέσει πολύ και η πιατέλα και η σουπιέρα. Και μην φανταστείς ότι είναι πορσελάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή