Κατά την wikipedia, to cheese cake είναι ένα επιδόρπιο που η βάση του μπορεί να είναι μπισκότο, ζύμη ή παντεσπάνι. Από πάνω έχει μια απαλή κρέμα και σαν επικάλυψη φρούτα, ζάχαρη, καρύδια ή σοκολάτα.
Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες cheese cake .Το ψημένο και του ψυγείου. Η κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες, χωρίζεται σε υποκατηγορίες, ανάλογα την χώρα και τις διατροφικές της συνήθειες.
Το ξέρατε ότι το cheese cake ήταν ήδη γνωστό στην αρχαία Ελλάδα πριν αυτή κατακτηθεί από τους Ρωμαίους;
Μια νεότερη αναφορά για το cheese cake, είναι αυτή του Έλληνα γιατρού Αίγιμου, που έγραψε ένα βιβλίο, για την τέχνη του να φτιάχνεις cheese cake, το ''πλακουντοποιικόν σύγγραμμα''.
Την συνταγή που ακολουθεί , μου την έδωσε ο γιος μιας φίλης, που του αρέσει η ζαχαροπλαστική.
Eίναι ένας εκκολαπτόμενος ζαχαροπλάστης, 16 ετών.
Το γλυκό, είναι ένα cheese cake τροποποιημένο. Ιδανικό για αυτούς που δεν τρώνε τυρί, γιατί το τυρί το αντικατέστησε με γιαούρτι. Παρ΄όλη την αλλαγή, το γλυκό παραμένει γευστικό και δροσερό. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
Το Cheese cake του Κωνσταντίνου
Υλικά
300 γρ. μπισκότα Digestive πράσινα (άγλυκα)
100 γρ. βιτάμ
500 γρ. γιαούρτι
300 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2-3 βανίλιες
10 γρ. φύλλα ζελατίνης, (5-6 φύλλα περίπου)
Μαρμελάδα (ότι μας αρέσει)
Πρώτα φτιάχνουμε την βάση του γλυκού.
Λιώνουμε το βιτάμ και αλέθουμε τα μπισκότα . Ρίχνουμε το βούτυρο στα τριμμένα μπισκότα ανακατεύοντας, έως ότου τα υγράνει τελείως.
Παίρνουμε φόρμα με σούστα, ή τσέρκι διαμέτρου 26 εκατοστών περίπου (εγώ χρησιμοποίησα μικρές φόρμες) και αδειάζουμε μέσα το μπισκότο . Το απλώνουμε και το πατάμε με την πίσω μεριά ενός κουταλιού, έτσι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στον πάτο της φόρμας.
Αυτή είναι η βάση του γλυκού, που σε αυτή τη φάση μοιάζει με ψίχουλα (δεν είναι ενοποιημένη).
Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο, για να παγώσει το βιτάμ και η βάση να ''δέσει''.
Αυτή είναι η βάση του γλυκού, που σε αυτή τη φάση μοιάζει με ψίχουλα (δεν είναι ενοποιημένη).
Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο, για να παγώσει το βιτάμ και η βάση να ''δέσει''.
Πάμε τώρα για την κρέμα.
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό, για 5 λεπτά.
Τα στύβουμε ελαφρά με το χέρι και τα βάζουμε σε ένα μπρίκι , να ζεσταθούν, με μια κουταλιά της σούπας γάλα, ώστε να διαλυθεί η ζελατίνη.
Στο μίξερ χτυπάμε το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες, έως ότου ομογενοποιηθούν και αφρατέψουν. Προσθέτουμε την ζελατίνη που, εν τω μεταξύ, έχει κρυώσει.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την βάση και βάζουμε την φόρμα πάλι στο ψυγείο, για να σφίξει και πήξει η κρέμα.
Όταν η κρέμα σφίξει και πήξει, απλώνουμε από πάνω μαρμελάδα της αρεσκείας μας.
Και επειδή δεν μπορώ να αρκεστώ μόνο σε μια συνταγή,
μην γελάτε και μην μουρμουράτε, σας ακούω και σας βλέπω,
θα σας δείξω τις θήκες που έφτιαξα, για να τακτοποιήσω κάποια τεύχη μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που μαζεύω.
Όλο λέω θα σταματήσω, δεν θα αγοράσω το επόμενο ........
....μέχρι να έρθει η ημερομηνία της κυκλοφορίας του επόμενου τεύχους........
..........έχω ξεχάσει τι έχω πει και νάμαι και πάλι στο περίπτερο.....
Να και ένα μπουκαλάκι να κάνει παρέα με τις θήκες.
Τελικά δεν είμαι μόνο εγω "πειραγμένη"! πειραγμένο το γλυκό, πειραγμένο το pc...τι χαρά να βλέπω μόνο εγω την ανάρτηση!!!! Κι όλα τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓευστικά (φαίνεται...σλουπ,σλουπ) φωτεινά και καλοφτιαγμένα.
Γειά στα χέρια σου,άντε να φτιάξεις το όργανο να τα βλέπεις κι εσύ,χαχαχα
ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ...ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ...ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλα οι θήκες σου ειναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ !!! Εμεινα να τις κοιτάζω με το στόμα ανοιχτό! θα τις επιχειρήσω αφού κι εγώ όλο ορκίζομαι αλλά ΄.... Ασε κι εκείνον τον γατούλη που μας κλείνει το μάτι στο μπουκάλι...κάπως έτσι φαντάζομαι το γάτο που τραγουδάει ο Παπακωνσταντίνου, ναι ,αυτόν που "...κάθε που εβράδιαζε ντύνονταν γαμπρός"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
ΥΓ:Ελπίζω να παρατηρήσατε ότι κράτησα χαρακτήρα και από το γλυκό ούτε που δοκίμασα!
Τι ωραία που τα κάνεις ΟΛΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μπορούσα να δοκιμάσω λίγο από το γλυκάκι σου...Γνωστή η αδυναμία μου στο είδος!
Αγαπητή Χαρά,
ΑπάντησηΔιαγραφήαν δεν ταιριάζαμε δεν θα συμπεθεριάζαμε,που λένε.....
foufoula,
ΑπάντησηΔιαγραφήσε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Αν κρίνω από την εμφάνιση, το γλυκό δε φαίνεται να διαφέρει πολύ από τη συνηθισμένη του εκδοχή....βέβαια εγώ θα το προτιμούσα με το γνωστό κρεμώδες τυρί. Όσο για τα magazine boxes....χαρά στα περιοδικά που θα δεχθούν τη φιλοξενία τους.....είναι πολύ καλόγουστα και χαρούμενα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά
Νίκη,
ΑπάντησηΔιαγραφήεπιχείρησέ το και εσύ. Φαντασία θέλει και αν πέτυχε, πέτυχε.Και....χαίρομαι που είσαι εγκρατής στο θέμα των...γλυκών. Ως πότε;
Είδα γλυκάκι κ ήρθα!!!Ένα κομμάτι κ για εμάς?!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι θήκες είναι πανέμορφες!!!Τα φιλιά μου!!!
Μαρίνα,
ΑπάντησηΔιαγραφήτι λες να σου στείλω ένα κομμάτι;
Το εναλλακτικό cheese cake απλά απίθανο, λογικά θα έρχεται λίγο πιο ανάλαφρο λόγω γιαουρτιού...σαν μους ίσως??? Ο γιος μου ο μεγάλος μου παρήγγειλε κατι παρόμοιο προχθές! Θα κάνω το δικό σου μάλλον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι θήκες φανταστικές αλλά εμένα δεν με σωζουν...έχω αρχείο από το 1995...ω, ναι! καλά διάβασες! χαχαχχαχα!!!
Καλό βράδυ!
Μπέττυ,
ΑπάντησηΔιαγραφήη εμφάνιση είναι ίδια, η γεύση μπορεί να διαφέρει λίγο, η επιλογή είναι ελεύθερη. Να πούμε καλώς όρισες;
elmar,
ΑπάντησηΔιαγραφήκόπιασε να τραταριστείς.
Έφη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν βάλεις γιαούρτι και κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά θα έχεις ένα γλυκό ακόμη πιο... ανάλαφρο.
Όσο για τις θήκες, αν το θέλεις ξεκίνα και εμείς είμαστε εδώ για βοήθεια.
Ωραίο και ελαφρύ το γλυκάκι σου Παράκελση μου! Αλλά και οι θήκες αριστούργημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Cheese Cake θα έγινε πεντανόστιμο, χωρίς αμφιβολία και διαφορετικό από τα γνωστά, αλλά έμεινα έκθαμπη με τις όμορφες θήκες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σχέδια του χαρτιού πανέμορφα!
Vita ,
ΑπάντησηΔιαγραφήσε περίοδο δίαιτας σε βρίσκω, μάλλον.
Οι υποσχέσεις είναι για να ΜΗΝ τηρούνται!!!Παίρνε περιοδικά ,να διαφωτίζεις κι εμάς τους ταπεινούς αναγνώστες σου!!!Οι θήκες τέλειες -έχουν κι ωραίο σχήμα!!!-και το cheese cake από τα αγαπημένα μου!Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε με γιαούρτι που προτείνεις!!!Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν αντί για φύλλα ζελατίνης βάλουμε ένα φακελάκι ζελέ φρούτων και από πάνω την ανάλογη μαρμελάδα θα έχουμε ένα υπέροχο γλυκό με γεύση φρούτων. Ελπίζω να μη σε πειράζει που είπα την ιδέα μου? Πάρα πολύ όμορφες οι θήκες σου!! Τις έφτιαξες μόνη σου ή απλά τις διακόσμησες? Όπως και να ΄ναι είναι υπέροχες, ότι πρέπει για δροσερές ανοιξιάτικες συνταγές σαν κι αυτή που μας πρότεινες. Καλή σου μέρα και καλό σαββαροκύριακο
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο για ολα και θα κανω το γλυκο μετα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα magazine boxes μου άρεσαν πολύ, ούτε κι εγώ δεν ξέρω πόσα περιοδικά μαγειρικής έχω που ψάχνουν να βρουν την θέση τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκάκι φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και στην εμφάνιση δεν διαφέρει καθόλου από το κλασσικό cheesecake!
Οι θήκες έγιναν υπέροχες!!! Όσο για το γλυκό, είναι πολύ ωραία ιδέα για όταν δεν έχουμε φιλαδέλφεια (γιαούρτι πάντα υπάρχει στο ψυγείο). Θα το κάνω σίγουρα!! Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΘΕΙΚΟ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΑ!!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΗΚΕΣ!!ΝΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ..
ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΕΣ!!!
ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ!!
Πολύ καλοκαιρινό γλυκό!Θα δοκιμάσω και τη συνταγή σου. Όμως οι θήκες!!!Μές την ψυχή μου μπήκαν!!!!!!!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήμαρια μαςςςςςςςςς.. το γλυκο ειναι αγαπημενο μουυυυυυυυυυυυ.... φανατικα ομως.. οι θηκες σου ειναι απιστευτα ομορφες.. μπραβο σου..
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο σ/κ σου ευχομαι.. να περασεις ομορφα φιλακιαααααααααααααααααααααααααααα..
Μπράβο στον Κωνσταντίνο που πειραματίζεται από τώρα με συνταγές, μπράβο σ' εσένα για την παρουσίαση και τι να πω για τις θήκες!!! Άπαιχτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαααα...τι ναι τουτο παλι!!!Μας κανεις να ξερογλυφομαστε βραδυατικα....Θα γραψω την συνταγη να την δοκιμασω.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για τις θηκες,εγινανπολυ ομορφες...εχεις παρει αερα στο ντεκουπαζ..πεταει η ομαδα!!!!
Να σαι καλα Μαρια μου.φιλια Χ2 ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...