Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Το cheese cake που δεν του άρεσε το cheese και ...άλλες ιστορίες.

Κατά την wikipedia,  to cheese cake είναι ένα επιδόρπιο που η  βάση του μπορεί να είναι  μπισκότο, ζύμη ή παντεσπάνι. Από πάνω έχει μια απαλή κρέμα και  σαν επικάλυψη φρούτα, ζάχαρη, καρύδια ή σοκολάτα.
Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες cheese cake .Το ψημένο και του ψυγείου. Η κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες, χωρίζεται σε υποκατηγορίες, ανάλογα την χώρα και τις διατροφικές της συνήθειες.

Το ξέρατε ότι το cheese cake ήταν ήδη γνωστό στην αρχαία Ελλάδα πριν αυτή κατακτηθεί από τους Ρωμαίους;
Μια νεότερη αναφορά για το cheese cake, είναι αυτή του Έλληνα γιατρού Αίγιμου, που έγραψε ένα βιβλίο, για την τέχνη του να φτιάχνεις cheese cake, το ''πλακουντοποιικόν σύγγραμμα''.

Την  συνταγή που ακολουθεί , μου την έδωσε ο γιος μιας φίλης, που του αρέσει η ζαχαροπλαστική.
Eίναι ένας εκκολαπτόμενος ζαχαροπλάστης, 16 ετών.
Το γλυκό, είναι ένα cheese cake τροποποιημένο. Ιδανικό για αυτούς που δεν τρώνε τυρί, γιατί το τυρί το αντικατέστησε με γιαούρτι. Παρ΄όλη την αλλαγή, το γλυκό  παραμένει γευστικό και δροσερό. Αξίζει να το δοκιμάσετε.


Το  Cheese  cake του Κωνσταντίνου
Υλικά
300 γρ. μπισκότα Digestive πράσινα (άγλυκα)
100 γρ. βιτάμ
500 γρ. γιαούρτι
300 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2-3 βανίλιες
10 γρ. φύλλα ζελατίνης, (5-6 φύλλα περίπου)
Μαρμελάδα (ότι μας αρέσει)
Πρώτα φτιάχνουμε την βάση του γλυκού.
Λιώνουμε  το βιτάμ  και  αλέθουμε τα μπισκότα . Ρίχνουμε το βούτυρο στα τριμμένα μπισκότα ανακατεύοντας, έως ότου τα  υγράνει τελείως.

Παίρνουμε φόρμα με σούστα, ή τσέρκι διαμέτρου 26 εκατοστών περίπου (εγώ χρησιμοποίησα μικρές φόρμες) και αδειάζουμε μέσα το μπισκότο . Το απλώνουμε και το πατάμε με την πίσω μεριά ενός κουταλιού, έτσι ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στον πάτο της φόρμας.


 Αυτή είναι η βάση του γλυκού, που σε αυτή τη φάση μοιάζει με ψίχουλα (δεν είναι ενοποιημένη).
Βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο, για να παγώσει  το βιτάμ  και η βάση  να ''δέσει''.
Πάμε τώρα για την κρέμα.
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό, για 5 λεπτά.
Τα στύβουμε ελαφρά με το χέρι και τα  βάζουμε σε ένα μπρίκι , να ζεσταθούν, με μια κουταλιά της σούπας γάλα, ώστε να διαλυθεί η ζελατίνη.
Στο μίξερ χτυπάμε το γιαούρτι, την  κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες, έως ότου ομογενοποιηθούν και αφρατέψουν. Προσθέτουμε την ζελατίνη  που,  εν τω μεταξύ, έχει κρυώσει.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από την βάση και βάζουμε την φόρμα  πάλι στο ψυγείο, για να σφίξει και πήξει η κρέμα.

Όταν η κρέμα σφίξει και πήξει, απλώνουμε από πάνω μαρμελάδα της αρεσκείας μας.




Και επειδή δεν μπορώ να αρκεστώ μόνο σε μια συνταγή,
μην γελάτε και μην μουρμουράτε, σας ακούω και σας βλέπω,
θα σας δείξω τις θήκες που έφτιαξα, για να τακτοποιήσω κάποια τεύχη μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που μαζεύω.



Όλο λέω θα σταματήσω, δεν θα αγοράσω το επόμενο ........


....μέχρι να έρθει η ημερομηνία της κυκλοφορίας του επόμενου τεύχους........


..........έχω ξεχάσει τι έχω πει και νάμαι και πάλι στο περίπτερο.....

 




Να και ένα μπουκαλάκι να κάνει παρέα με τις θήκες.


27 σχόλια:

  1. Τελικά δεν είμαι μόνο εγω "πειραγμένη"! πειραγμένο το γλυκό, πειραγμένο το pc...τι χαρά να βλέπω μόνο εγω την ανάρτηση!!!! Κι όλα τέλεια!!!
    Γευστικά (φαίνεται...σλουπ,σλουπ) φωτεινά και καλοφτιαγμένα.
    Γειά στα χέρια σου,άντε να φτιάξεις το όργανο να τα βλέπεις κι εσύ,χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ...ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ...ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα οι θήκες σου ειναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ !!! Εμεινα να τις κοιτάζω με το στόμα ανοιχτό! θα τις επιχειρήσω αφού κι εγώ όλο ορκίζομαι αλλά ΄.... Ασε κι εκείνον τον γατούλη που μας κλείνει το μάτι στο μπουκάλι...κάπως έτσι φαντάζομαι το γάτο που τραγουδάει ο Παπακωνσταντίνου, ναι ,αυτόν που "...κάθε που εβράδιαζε ντύνονταν γαμπρός"
    Καλό βράδυ!

    ΥΓ:Ελπίζω να παρατηρήσατε ότι κράτησα χαρακτήρα και από το γλυκό ούτε που δοκίμασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία που τα κάνεις ΟΛΑ!!!
    Να μπορούσα να δοκιμάσω λίγο από το γλυκάκι σου...Γνωστή η αδυναμία μου στο είδος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή Χαρά,
    αν δεν ταιριάζαμε δεν θα συμπεθεριάζαμε,που λένε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. foufoula,
    σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν κρίνω από την εμφάνιση, το γλυκό δε φαίνεται να διαφέρει πολύ από τη συνηθισμένη του εκδοχή....βέβαια εγώ θα το προτιμούσα με το γνωστό κρεμώδες τυρί. Όσο για τα magazine boxes....χαρά στα περιοδικά που θα δεχθούν τη φιλοξενία τους.....είναι πολύ καλόγουστα και χαρούμενα!!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νίκη,
    επιχείρησέ το και εσύ. Φαντασία θέλει και αν πέτυχε, πέτυχε.Και....χαίρομαι που είσαι εγκρατής στο θέμα των...γλυκών. Ως πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είδα γλυκάκι κ ήρθα!!!Ένα κομμάτι κ για εμάς?!
    Οι θήκες είναι πανέμορφες!!!Τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρίνα,
    τι λες να σου στείλω ένα κομμάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το εναλλακτικό cheese cake απλά απίθανο, λογικά θα έρχεται λίγο πιο ανάλαφρο λόγω γιαουρτιού...σαν μους ίσως??? Ο γιος μου ο μεγάλος μου παρήγγειλε κατι παρόμοιο προχθές! Θα κάνω το δικό σου μάλλον!
    Οι θήκες φανταστικές αλλά εμένα δεν με σωζουν...έχω αρχείο από το 1995...ω, ναι! καλά διάβασες! χαχαχχαχα!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπέττυ,
    η εμφάνιση είναι ίδια, η γεύση μπορεί να διαφέρει λίγο, η επιλογή είναι ελεύθερη. Να πούμε καλώς όρισες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έφη,
    Αν βάλεις γιαούρτι και κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά θα έχεις ένα γλυκό ακόμη πιο... ανάλαφρο.
    Όσο για τις θήκες, αν το θέλεις ξεκίνα και εμείς είμαστε εδώ για βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραίο και ελαφρύ το γλυκάκι σου Παράκελση μου! Αλλά και οι θήκες αριστούργημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το Cheese Cake θα έγινε πεντανόστιμο, χωρίς αμφιβολία και διαφορετικό από τα γνωστά, αλλά έμεινα έκθαμπη με τις όμορφες θήκες!
    Τα σχέδια του χαρτιού πανέμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Vita ,
    σε περίοδο δίαιτας σε βρίσκω, μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι υποσχέσεις είναι για να ΜΗΝ τηρούνται!!!Παίρνε περιοδικά ,να διαφωτίζεις κι εμάς τους ταπεινούς αναγνώστες σου!!!Οι θήκες τέλειες -έχουν κι ωραίο σχήμα!!!-και το cheese cake από τα αγαπημένα μου!Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε με γιαούρτι που προτείνεις!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αν αντί για φύλλα ζελατίνης βάλουμε ένα φακελάκι ζελέ φρούτων και από πάνω την ανάλογη μαρμελάδα θα έχουμε ένα υπέροχο γλυκό με γεύση φρούτων. Ελπίζω να μη σε πειράζει που είπα την ιδέα μου? Πάρα πολύ όμορφες οι θήκες σου!! Τις έφτιαξες μόνη σου ή απλά τις διακόσμησες? Όπως και να ΄ναι είναι υπέροχες, ότι πρέπει για δροσερές ανοιξιάτικες συνταγές σαν κι αυτή που μας πρότεινες. Καλή σου μέρα και καλό σαββαροκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. μπραβο για ολα και θα κανω το γλυκο μετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα magazine boxes μου άρεσαν πολύ, ούτε κι εγώ δεν ξέρω πόσα περιοδικά μαγειρικής έχω που ψάχνουν να βρουν την θέση τους!
    Το γλυκάκι φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και στην εμφάνιση δεν διαφέρει καθόλου από το κλασσικό cheesecake!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι θήκες έγιναν υπέροχες!!! Όσο για το γλυκό, είναι πολύ ωραία ιδέα για όταν δεν έχουμε φιλαδέλφεια (γιαούρτι πάντα υπάρχει στο ψυγείο). Θα το κάνω σίγουρα!! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΘΕΙΚΟ!!
    ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΑ!!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΗΚΕΣ!!ΝΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ..
    ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΕΣ!!!
    ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ καλοκαιρινό γλυκό!Θα δοκιμάσω και τη συνταγή σου. Όμως οι θήκες!!!Μές την ψυχή μου μπήκαν!!!!!!!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. μαρια μαςςςςςςςςς.. το γλυκο ειναι αγαπημενο μουυυυυυυυυυυυ.... φανατικα ομως.. οι θηκες σου ειναι απιστευτα ομορφες.. μπραβο σου..

    καλο σ/κ σου ευχομαι.. να περασεις ομορφα φιλακιαααααααααααααααααααααααααααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μπράβο στον Κωνσταντίνο που πειραματίζεται από τώρα με συνταγές, μπράβο σ' εσένα για την παρουσίαση και τι να πω για τις θήκες!!! Άπαιχτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ααααα...τι ναι τουτο παλι!!!Μας κανεις να ξερογλυφομαστε βραδυατικα....Θα γραψω την συνταγη να την δοκιμασω.....
    Οσο για τις θηκες,εγινανπολυ ομορφες...εχεις παρει αερα στο ντεκουπαζ..πεταει η ομαδα!!!!
    Να σαι καλα Μαρια μου.φιλια Χ2 ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή