Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Αυτό το ξέρετε; .....και...Γλύκισμα πράσινου μήλου

Τώρα που τα μήλα είναι στην εποχή τους,
ας μάθουμε κάτι παραπάνω από αυτά που,
ήδη ξέρουμε.

Το μήλο,
έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο.

Επειδή προκαλεί διούρηση,
μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Περιέχει ποσότητες βιταμίνης C,B,
άλατα (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο).

Καθαρισμένο κάνει καλό στο στομάχι,την πέψη,
καθαρίζει το αίμα,βοηθάει στην αποβολή τοξινών.

Ο χυμός του,
δρα ευεργετικά σε πολλές περιπτώσεις οιδημάτων
και κατακρατήσεις υγρών.

Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες,
ενεργεί θετικά στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος
(κυστίτιδες, ουρολοιμώξεις, κολικοί νεφρών).

Είναι το μόνο φρούτο
(καλά ψημένο και αποφλοιωμένο),
που επιτρέπεται σε περιπτώσεις διάρροιας.

Μερικές παροιμίες για το μήλο:

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα.
Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει .
Πέσε μήλο να σε φάω .
Το σάπιο μήλο σαπίζει και το γερό.
Πλεύουν τα μήλα στο νερό πλεύουν και οι καβαλίνες.

Και ένα γλυκό με πράσινα μήλα.

Χρειαζόμαστε:

3 κιλά πράσινα μήλα
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερού νερό
½  κιλό σαβαγιάρ
2 φακελάκια γκαρνί ή
½  κιλό σαντιγί
Ένα πυρέξ  μακρόστενο
αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα
και  χοντροκομμένα
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες
και τα βράζουμε με το νερό και την ζάχαρη.
Τα λιώνουμε με το πιρούνι  μέσα στην κατσαρόλα
( ή με την πρέσα του πουρέ) .
Βάζουμε μια στρώση σαβαγιάρ στο πυρέξ.
Από πάνω βάζουμε την μισή ποσότητα του πολτού μήλων.
( Έτσι όπως είναι καυτά ).
Ξανά σαβαγιάρ και τον υπόλοιπο πολτό μήλων.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως.
Απλώνουμε την σαντιγί  πάνω από τον πολτό των μήλων,
(ή φτιάχνουμε το γκαρνί σύμφωνα με τις οδηγίες
και το στρώνουμε πάνω από τον πολτό των μήλων).
Και γαρνίρουμε με το αμύγδαλο.



Νόστιμο,
ελαφρύ
και δροσερό.
Ότι πρέπει μετά από ''βαριά'' γεύματα. 

20 σχόλια:

  1. Nόστιμα τα μηλαράκια, είναι ένα από τα φρούτα που αγαπάμε και όταν μπαίνουν και στα γλυκίσματα είναι το κάτι άλλο.
    Καλή σου νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το γλυκό ομολογώ δεν το ήξερα, με την επιστροφή θα το δοκιμάσω γιατί είμαι φαν των μήλων (γενικά των φρούτων).
    Ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μας προσφέρεις απλόχερα.Φιλάκιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι ωραίες πληροφορίες που μας δίνεις και μου αρέσουν τα πράσινα μήλα περισσότερο από όλα! Τη συνταγή θα την δοκιμάσω αύριο κιόλας, μιας και έχω σαβουαγιάρ ήδη στο σπίτι και έχουμε συνάντηση οικογενειακή! φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mμμμ,πολύ ενδιαφέρον-ποτέ δεν έχω συναντήσει κάτι παρόμοιο.
    Τα μήλα καλά,αλλά,το λέω πάλι,μόνο στα γλυκά μου αρέσουν-αυτή η γεύση τους στο γλυκό είναι τέλεια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία...μάθαμε κάτι ακόμα για τα μήλα, μας είπες κ τη συνταγή...μμμμ...αχ νυχτιάτικα...πείνασα τώρα!!!!!!
    Καλό σου βράδυ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σουπεεεεεεερρρρρρρ!!!!!! υπεροχη ιδεα!!!!! θα το κανω γιατι ειναι ευκολο .....και εχω και τα υλικα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το αγαπημένο μου φρούτο!!!!!!Το τρώω όπως και νάναι!και το γλυκάκι σου φαίνεται νοστιμότατο!!!!Μόλις αποτοξινωθώ λίγο από το μεγάλο φαγοπότι των εορτών , θα το δοκιμάσω!!!
    Ευχαριστούμε!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. α πα παααα... αυτή η τελευταία φωτό με ξεσήκωσε!
    και τα πράσινα μήλα είναι αγαπημένο φρούτο ~ πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα μήλα είναι η αδυναμία η δική μου και όοοοολης της οικογένειας, οπότε να είσαι σίγουρη πως θα δοκιμάσω τη συνταγή σου και θα σε επισκέπτομαι συχνά, τώρα που σε βρήκα :))
    Παρεμπιπτόντως, έχεις φοβερό nickname... ιντριγκαδόρικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιαμ μιαμ πολύ νόστιμη η ανάρτηση και φυσικά πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες !!! Πάντα προσέχεις την υγεία μας!!!
    Σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πέρασε από το σπίτι μου σου έχω ένα βραβείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ για την επίσκεψή σας και χαίρομαι που όλες αγαπάτε τα φρούτα και μάλιστα τα μήλα, πλην μιάς- που όμως τα τρώει..... στα γλυκά, κατά τα λεγομενά της-.Φτιάχτε και το γλυκό. Μην μείνετε μόνο στα μμμμ...μιαμ, μιαμ και σουπεεεεεεερρρρρρρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου αρέσει...Θα το φτιάξω σίγουρα...
    Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog μου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Περασα να σου πω ενα γεια και να σε καλεσω να περασεις αποτο σπιτικο μου εχω κατι για σενα!!! Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου 'αρεσε πάρα πολύ η συνταγή!!!!Εχω και μηλαράακια , αυριο θα την φτιάξω!!!!!
    Καλό βράδυ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστώ όσες με επισκέφτηκαν και τον....κούκο επίσης.Συνεχίστε τις επισκέψεις σας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αγαπημένο φρούτο της κολώνας του σπιτιού μου...θα του φτιάξω το γλυκάκι σου και θα του κάνω surprise...
    καλή εβδομάδα να έχεις...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μαρια μας.... σε ευχαριστω... καλη συνεχεια και σε σεναααααα..

    φιλακιααααααααααααααααα..

    καλη εβδομαδαααααααααααααα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ωραιο μου ακουγεται !!!!!
    τα πρασινα μηλα οπως και να τα φτιαξεις ομορφα και μυρωδατα ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή