Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Tea time.....lover tea


«..Φύσις νόσον ιατρίς..»
Ιπποκράτης.
Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο.

Ο Ιπποκράτης κατέγραψε περίπου 400 είδη βοτάνων που η χρήση τους ήταν γνωστή κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και ο Διοσκουρίδης κατά τον πρώτο μ.Χ. αιώνα  έγραψε μια βοτανική χρησιμοποιώντας 600 φυτά.

Τούρτα ...σοκολατίνα




Ανάλογα με τα συστατικά τους, προσφέρουν τόνωση, χαλάρωση, καλή λειτουργία του οργανισμού ή απλά μία γευστική στιγμή.
Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα και του σκοταδισμού οι προλήψεις σε συνδυασμό με την άγνοια απέδωσαν μαγικές ιδιότητες στα φυτά.


κέικ με γλάσο φράουλας

Από τα φυτά χρησιμοποιούμε το  φύλλο, τον μίσχο, τον άνθο, ή την ρίζα, με την κατάλληλη επεξεργασία. Επιλέγουμε πάντα τα μέρη από νεαρά και εύρωστα φυτά. Είναι καλό να έχουμε ενημερωθεί ,για το πότε είναι η κατάλληλη περίοδος συγκομιδής.Αποξηραίνουμε τα βότανα και τα φυλάμε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς,  σε μέρος σκοτεινό, δροσερό και στεγνό.


muffins με βουτυρόκρεμα
Έγχυμα
Είναι ένας απλός τρόπος χρήσης των βοτάνων ,που χρησιμοποιείται συνήθως για τα άνθη ή φυλλώδη τμήματα του φυτού.

Το βότανο τοποθετείται σε δοχείο, που να κλείνει καλά. Στη συνέχεια στο δοχείο τοποθετείται ζεστό νερό (περίπου 500-1000 ml για ποσότητα βοτάνου περίπου 20-30 gr ανάλογα με το φυτό) ακριβώς πριν βράσει. Εάν το νερό βράσει (κοχλάσει) τότε τα πτητικά αιθέρια έλαια διασκορπίζονται στον ατμό. Το μίγμα αφήνεται 10 λεπτά και σουρώνεται πριν καταναλωθεί.



πορσελάνινη ζαχαριέρα
Αφέψημα 
Με τη μέθοδο αυτή παραλαμβάνονται με πιο δυναμικό τρόπο τα ενεργά συστατικά του φυτού (συνήθως χρησιμοποιείται σε ρίζες, φλοιούς και κλαδιά.).

 Θερμαίνουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού  νερό σε κάποιο μαγειρικό σκεύος. Μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε τόση  ποσότητα από το βότανο,  όση πιάνουν οι άκρες των δακτύλων του χεριού ή περίπου τρία γραμμάρια,  το αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο τουλάχιστον για πέντε λεπτά.Αν το βότανο βράσει για παραπάνω χρονικό διάστημα τότε τα ευεργετικά του συστατικά καταστρέφονται. Το ίδιο συμβαίνει αν το αφέψημα παραμείνει για περισσότερο από 24 ώρες.



λουλουδάτες γαλατιέρες

Επίθεμα ή κατάπλασμα
Χρησιμοποιείται ολόκληρο το νωπό βότανο, το οποίο και ψιλοκόβεται ή πολτοποιείται και βράζεται για μερικά λεπτά  σε νερό. Απλώνεται ο πολτός του βοτάνου στην πάσχουσα περιοχή. Πάνω από το βότανο τοποθετείται γάζα ή βαμβάκι προκειμένου να συγκρατηθεί. Τα καταπλάσματα χρησιμοποιούνται ζεστά και όχι σε δέρμα με ανοιχτή πληγή.


ροζ τσαγιέρα


Έμβρεγμα.
Υπάρχουν δύο τύποι εμβρέγματος: το ψυχρό και το θερμό.
Για την παρασκευή, ρίχνουμε τα φαρμακευτικά μέρη του φυτού μέσα σε νερό ώστε να διαλυθούν τα συστατικά του. Κατόπιν στραγγίζουμε και παίρνουμε το υγρό.

Ο χρόνος παραμονής του φυτού μέσα στο νερό ποικίλει ανάλογα με το φυτό. Κάποια φυτά χρειάζονται απο μερικές ώρες, ενώ άλλα μέχρι και μέρες.

Το νερό για το ψυχρό έμβρεγμα είναι κρύο ενώ για το θερμό είναι χλιαρό.

μωβ- φούξια
Βάμμα
Γίνεται με την παραμονή των βοτάνων για 10-15 ημέρες μέσα σε καθαρό οινόπνευμα ή αλκοολούχο ποτό 60-70 βαθμών. Η παραμονή του βοτάνου μέσα στο αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι ιδιότητές του στο αλκοολούχο παρασκεύασμα δυναμοποιημένες. Το χρησιμοποιούμε σε σταγόνες, σε νερό ή αφέψημα.
 Υπάρχουν επίσης ο χυμός και τα αιθέρια έλαια που παίρνουμε από τα βότανα.





σε θαλασσί απόχρωση

  Οι   καλύτερες ώρες για να πιούμε το βότανό μας:
Το πρωί, νηστικοί:Τα αποτοξινωτικά, τα καθαρτικά, τα διουρητικά, τα επουλωτικά του στομάχου και του εντέρου και τα αντιπαρασιτικά του εντέρου.



να σας σερβίρω;

Ώρες 10:00 ή 16:00 :
Δυο ώρες πριν από τα γεύματα. Τα προστατευτικά του ήπατος, τα αντιρρευματικά, τα αντισηπτικά, τα αντιβηχικά, τα καρδιοτονωτικά, τα βοηθητικά στις αγωγές της περιόδου.

.

it's tea time.....lover tea

20 λεπτά πριν από γεύματα:
Τα τονωτικά, τα αντιόξινα, όσα βοηθούν στις περιπτώσεις έλλειψης μεταλλικών αλάτων.


τσαγιέρες και γαλατιέρες

Μετά τα γεύματα:
Τα χωνευτικά, τα καταπραϋντικά, τα αντιόξινα, τα αντιζυμωτικά και τα βοηθητικά για την αποβολή των εντερικών αερίων.


πορσελάνινα σερβίτσια και muffins

Πριν τον ύπνο:
Τα καταπραϋντικά, τα καθαρτικά, τα καρδιοτονωτικά, τα ροφήματα που βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος.


 γαλατιέρες και φλυτζάνια

It's tea time λοιπόν και όχι μόνο.


τούρτες και κέικς

Έχουμε και τσάι του βουνού, δίκταμο (καταπραυντικό για πόνους κοιλιάς και στομάχου), μέντα (η αφροδισιακή) , τίλιο(ηρεμιστικό), λουίζα(για αδυνάτισμα), γλυκάνισο (για το πεπτικό σύστημα), ευκάλυπτο (αντισηπτικό των πνευμόνων), φασκόμηλο(για μακροζωία), χαμομήλι(αντισηπτικό, καταπραυντικό), δυόσμο (φυσικό αντιφλεγμονώδες), θυμάρι (για πνευματική διαύγεια), ματζουράνα(για άγχος και πονοκέφαλο), δενδρολίβανο (ελιξίριο νεότητας),ρίγανη(για πονόδοντο και ρευματισμούς),περγαμόντο (μονάρδα), βαλεριάνα(ηρεμιστικό) καθώς και άλλα πολλά βότανα, που βρίσκονται σε αφθονία στα βουνά και στους κάμπους της πατρίδας μας.

33 σχόλια:

  1. Αχ! Θα τρελαθώ!!! Τι παρουσίαση!!!! Θα κάτσω να τα ακούσω όλα για τα βότανα... θέλω όμως ένα κομμάτι τούρτα σοκολάτα και λίγο τσαγάκι παρακαλώ!!! Τα φιλιά και καλό Σ.Κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. A,ρε Paster εσύ έφυγες νωρίς!!!δεν έζησες να δεις ανάρτηση για κουτί με ανάλυση βοτανολειτουργιών.
    Αλεξάνδραααααα τρέχα και κάνε copy-paste θα μας χρειαστεί για μετά τα γεύματα,χαχαχαχαααα
    Είσαι Μεγάλη Mis Wikipedia κι ας κάλεσες σε τσάι εν τη απουσία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσες ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Τέλεια συνοδευμένες με τις ζωγραφιές!
    Εύγε Παράκελσε.

    Οι Γάλλοι, αν και όχι τόσο ειδικοί στο τσάι, όπως οι Άγγλοι, όταν θέλουν να φτιάξουν τσάι κάνουν το εξής:
    Ζεσταίνουν νερό, παίρνουν λίγο από αυτό το καυτό νερό, το ρίχνουν στο πορσελάνινο τσαγιερό το περιστρέφουν μερικές φορές κυκλικά, ώστε να ζεσταθούν τα εσωτερικά της τσαγιέρας και μετά το χύνουν στο νεροχύτη.
    Ρίχνουν τα αποξηραμένα φύλλα του τσαγιού, τα αφήνουν για λίγο να ανοίξουν από τη ζέστη των ατμών και στη συνέχεια γεμίζουν την τσαγιέρα με καυτό νερό και σερβίρουν.

    Χμμμ! Βγήκε λίγο μεγάλο, ε;
    Καλό Σ/Κ
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!
    ΟΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕΣ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΡΟΦΗΜΑ.
    Η ΖΑΜΠΙΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΣΑΓΙΟΥ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΟΥΝ ΔΙΧΩΣ ΤΣΑΓΑΚΙ!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωωωω πολύ όμορφη παρουσίαση..να μαθαίνουμε και τίποτα..ευχαριστούμε..τα κουτιά απίθανα..μπράβο..φιλιά..καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύτιμες πληροφορίες και υπέροχες δημιουργίες!!!Ευχαριστούμε για όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χιχι! Η παρουσίαση σούπερ και η δημιουργία καταπληκτική!!!! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραία ανάρτηση! Και τι ωραία διακόσμηση στα κουτιά! Ταλεντάρα, φιλενάδα, ε; Και στο γράψιμο και στην καλλιτεχνία. Ευχαριστούμε πολύ.
    Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΙΑ ΓΛΥΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!ΩΡΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΠΩς ΠΑΝΤΑ.ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαχαχαχα!!!!δεν υπαρχει αλλη σαν τη ΣΩΣΩ (της Σωσους)!!!WIKIPEDIA -LAROUSSE -BRITANICCA σε μια συσκευασια!!!!
    Χαρουλινιιιιι εχουμε να πιουμε βοτανα μετα τις μασες που θα κανουμε!!!!!ολεεεε!!!!Ολα μαζι θα τα πινουμε σε κοκτειλ χιχιχιχι...
    φιλιακια Σωσωωωω!!!!!καλο Σκ ...απο misirlou k maria(την εχω στα αυτια μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και βότανα έχουμε και κουτί να τα βάλουμε έχουμε άπαιχτο!!
    Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες και μάλιστα εν όψει χειμώνα. Όλο και θα πιουμε καμιά κουπίτσα ζεστό τσαγάκι ή χαμομηλάκι με μέλι αν αρωστήσουμε!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλεια ανάρτηση !!!!!!!Εύγε Σωσώ μου!!!
    Και για να μην αδικούμε και τις δημιουργίες σου !!Τέλεις και αυτές !!Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kiki,
    μιά που ήρθες πρώτη - πρώτη έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις λίγο απ΄όλα.
    Χαρά,
    έφτιαξα τσάι, ενώ εσύ κοιμόσουν. Έστρωσα το τραπέζι με γλυκά και τούρτες για να τα βρεις έτοιμα , ξυπνώντας.
    Ζαμπία,
    χρήσιμη και η δική σου πληροφορία- σχόλιο.
    Έφη,
    αν σου πω ότι δεν πίνω τίποτα απ΄ολα αυτά;
    Μαρία,
    καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα.
    Maria V,
    είναι ένα είδος εκτόνωσης.
    butterfly art,
    φιλιά και σε σένα.
    Φιλία,
    στην πορεία ...μας βγαίνουν και τα προτερήματα και τα ελαττώματα.
    Βάσω,
    σε ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο και για σένα.
    χ2,
    να δω αν θα καταφέρετε να γευματίσετε ( λόγω αλλαγής σχεδιών), για να πιείτε και τα χωνευτικά σας βότανα μετά.
    Νίκη,
    εσείς ( η περιοχή σας) και βότανα έχετε και μέλι. Από την παραγωγή στην κατανάλωση.
    Χρυσάνθη,
    Σε ευχαριστώ Χρυσάνθη-χρυσοχέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η βικιπαιδια ωχροιά μπροστα σου Παρακελσο μου...διαβάζοντας έλεγα δεν θα γράψει τι κάνει το κάθε βότανο;; και να το μπροστά μου όλο το εγκυκλοπαιδικό κείμενο.. ολοκληρωμένο.. και κατατοπιστικότατο...ΕΥΓΕ!!! παιδι μου Παρακέλσου!!! βεβαίως..βεβαίως!!!! φιλάκια..χμ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραίες οι δημιουργίες σου ωραία και η ανάρτηση .
    Καλή μέρα και καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχη ανάρτηση , έμαθα πολλά. κάνω αντιγραφή η..κλεφτρούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπεροχη παρουσιαση!!!!!Να εισαι καλα γλυκια μου!!!!Καλο Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ όμορφα όλα, φιλενάδα!!!

    Αλλά όταν μιλάμε για περγαμόντο γλικού του κουταλιού, εκεί πεθαίνω!

    Και εαν βάλεις λίγη δέρμα στο τσάι σου, ουυμμμμμ, να δείς άρωμα!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τέλεια!!!!πολύτιμες πληροφορίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπεροχη δημιουργια.Γεια στα χερακια σου που φτιαχνουν τετοια πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα αγαπητή μου φίλη
    Για μιά ακόμη φορά να υποκλιθώ μπροστά στη Γνώση.
    Παρ΄ότι φίλος -όχι φανατικός - του τσαγιού βρήκα πολλά και ενδιαφέροντα που αγνοούσα. Ευκαιρία πλουτισμού των γνώσεων αλλά και απόλαυση ενός ροφήματος. Συγνώμη που δεν αναφέρομαι στα ωραιότατα σερβίτσια αλλά προτιμώ ένα απλό φλυτζάνι
    Εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο.
    Ντένης Κονταρίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πόσα μάθαμε πάλι σήμερα βλέποντας τις όμορφες δημιουργίες σου!!! Τα ζήλεψα τα κουτιά σου σήμερα......άντε να δούμε πότε θα έρθεις να φτιάξουμε αυτά που λέγαμε....εκτός αν θέλεις να έλθεις όταν έλθει η αγαπημένη σου!!!! Ααααα κράτα μου και κανένα μοτίβο απ΄αυτά με τα muffins!! Ξετρελάθηκα!!!
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σούπερ ανάρτηση με τα όλα της!!!!!το κουτί είναι αριστούργημα με όλα αυτά τα στολιδάκια, πολύ όμορφες οι τσαγιέρες και όλα!!!! Πραγματικά ξετρελάθηκα με αυτό και με την ιδέα να φυλάς μέσα τα βοτανά σου.ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!ΦΙΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όπως πάντα η ανάρτηση καλύπτει γνώση και δημιουργία!
    Πολύ όμορφα τα κουτιά,η ανάγλυφη διακόσμηση πολύ μ΄αρέσει!

    Ευχαριστώ πολύ,είμαι ολύ χαρούμενη,που ήμουν η νικήτρια της κλήρωσης και χάρηκα,που τα είπαμε.
    Φιλιά!

    Μπορώ να συμπληρώσω κάτι,επειδή ασχολούμαι με τα βότανα;
    Στο βάμμα η αναλογία βοτάνου-αλκοόλ είναι:1:5
    Επίσης μπορούμε να πάρουμε τις ιδιότητες του βότανου σε εκχύλισμα σε φυτικό έλαιο.Αναλογία 1:4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. AΡΓΗΣΑ ΜΑ ΗΡΘΑ....
    ΚΑΙ ΕΠΕΣΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΒΟΤΑΝΑ!!!
    ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ!!!!
    ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΚΟΥΤΙΑ!!!!
    ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Θα φάμε τίποτα απο τα γλυκάκια ή μόνο θα τα βλέπουμε?!...πάντως είναι υπέροχα!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τι ωραία ανάρτηση....μοσχοβολάει βότανα και τσάγια...όσο για τις κατασκευές απλά υπέροχες. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τέλειο! Πώς μου αρέσει το τσάι! Σ΄ ευχαριστούμε για τις τόσο πολύτιμες πληροφορίες και εύχομαι να το ...ερωτευτούν περισσότεροι άνθρωποι...γιατί προσωπικά το προστιμώ από τον καφέ... Μπράβο σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Marisa,
    χάρηκα για την επίσκεψή σου.
    Ρούλα,
    ευχαριστώ για την επιβράβευσή σου.
    Σαντρίνα,
    προσπαθώ να ανημερόνομαι και να ενημερώνω.
    Αχτίδα,
    χρειάζεται και η αντιγραφή.
    Katrina,
    και εσύ να είσαι καλά.
    Veronica,
    δεν το ήξερα ότι εκτός από τον ελληνικό καφέ ,είσαι λάτρης και του περγαμόντου.
    Μαρία,
    σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Δημιουργία,
    'οσο αντέχουν ακόμη τα χέρια μου, γιατί ήδη πονάνε,όλο και κάτι θα φτιάχνω.
    Αγαπητέ Ντένη,
    εγώ δεν είμαι φίλος κανενός ροφήματος- δυστυχώς- αλλά μου αρέσει να ξέρω τι προσφέρουν.
    Μπέττυ,
    αποφασισέ το και εγώ είμαι...εδώ.
    Νάσια,
    σου έδωσα ιδέα, έτσι;
    Ελένη,
    τα είπαμε και τηλεφωνικώς.
    lourdi,
    άργησες αλλά , κάτι πρόλαβες.
    elmar,
    ότι τραβάει η όρεξή σου, μπορείς να το φας.
    Eva,
    Μέχρι σε σένα έφτασαν οι μυρωδιές των βοτάνων;
    jenny,
    έχει και το τσάι τους ....εραστές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες και τι να πω για την παρουσίαση των βοτάνων. Εξαιρετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη που άργησα να απαντήσω στα σχόλια σας αλλά και που δεν σχολίασα στα δικά σας μπλογκοσπιτάκια.Ανωτέρα βία. Δεν είχα τηλέφωνο και internet για δυό ημέρες. Ενα συνεργείο έσκαψε για να αποκαταστήσει μιά βλάβη νερού και έκοψε τα καλώδια των τηλεφώνων της περιοχής. Σύνηθες φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Hello there! This is kind of off topic but I need some advice from
    an established blog. Is it tough to set up your own blog?
    I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about making my own but I'm not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Thanks
    Also see my page - santa monica apartment

    ΑπάντησηΔιαγραφή