Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Belone belone




http://www.ert-archives.gr/V3/public/page-assetview.aspx?tid=7591&tsz=0



Το ψάρι ζαργάνα είναι πεντανόστιμο  με κατάλευκο κρέας  και σχετικά λίγα κόκαλα.  Διαθέτει ένα κεντρικό κόκαλο, αυτό της σπονδυλικής στήλης, που μάλιστα έχει χρώμα πράσινο.
Η επιστημονική της ονομασία είναι belone belone και στα ελληνικά,  «Βελόνη η οξεία».
Η ζαργάνα είναι σίγουρα ένα απ' τα πιο παράξενα ψάρια που πιάνονται με την πετονιά . 


Πλένουμε τις ζαργάνες

Αναγνωρίζεται ανάμεσα στα άλλα είδη, από το εξαιρετικά επίμηκες σώμα της,  που μπορεί να φτάσει το μήκος των 70 με 80 εκατοστών,  το κοιλιακό και ραχιαίο πτερύγιο  που είναι πολύ πίσω τοποθετημένα,  το ασημί χρώμα της, και προπάντων απ' το μακρύ και λεπτό «ράμφος» της . Είναι ένας ξιφίας σε μικρογραφία.
  Το βάρος της συνήθως είναι 120 έως 150 γραμμάρια, ενώ σπάνια φθάνει το ενάμισι κιλό. Της αρέσει να κινείται συνεχώς, κινείται με μεγάλη ευκινησία και προσοχή ,   πάντα όμως στον αφρό και κοντά στην παραλία. Όταν κινείται μπορούμε και την ξεχωρίζουμε, όταν μένει όμως ακίνητη είναι σαν αόρατη.


Κόβουμε το κεφάλι, βγάζουμε τα εντόσθια, κόβουμε στην μέση τις ζαργάνες, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε.



Αυτή η ιδιαιτερότητα της οφείλεται σε φυσικό χάρισμα, ώστε να κρύβεται από τους εχθρούς της. Την ημέρα γυαλίζει και τη νύχτα φωσφορίζει. Είναι αρπακτικό ψάρι, με τα δόντια της - που βρίσκονται στο ρύγχος- πιάνει και συγκρατεί τα μικρά ψάρια, τα σκοτώνει και τα καταπίνει. Εμφανίζεται από τον Ιούνιο, για να γεννήσει τα αυγά της, αλλά η κοπαδιαστή εμφάνιση αυτού του ψαριού είναι τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.
 

Αλευρώνουμε.....

Ζαργάνα επίσης ονομάζεται, μια μεσοόψιμη ποικιλία αναρριχώμενου φασολιού. Έχει λοβό άνευρο, πράσινου χρώματος, με σχήμα πεπλατυσμένο και  σπόρο βυσσινί χρώματος.

......και τηγανίζουμε.

 Μαντάμ Σουσού σε λέγανε
αυτοί που δεν σε ξέρανε
μα εγώ που σ αγαπώ μωρέ ζαργάνα
σε φώναζα στον έρωτα Σουζάνα........

Είναι η πρώτη στροφή από ένα τραγούδι , σε στίχους Μαριανίνα Κριεζή , μουσική Διονύση Τσακνή και πρώτη εκτέλεση Κώστας Μακεδόνας.


Αν θέλουμε φτιάχνουμε σάλτσα με φρέσκια τομάτα, σκόρδο, λάδι, αλάτι , πιπέρι.....



     Δείτε τώρα, τι εξήγηση  δίνει ένα λεξικό για την λέξη  ζαργάνα.
 1. Είναι κυρίως συνώνυμο του νόστιμη, ευλύγιστη, λόγω του ότι το συγκεκριμένο ψάρι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
2. Όρος που αρχικά   παραπέμπει στο γνωστό ψάρι-αντίγραφο ξιφία (σε μινιατούρα) -ο οποίος όμως συνυποδηλωτικά χρησιμοποιείται για την εκδήλωση του ανδρικού θαυμασμού στο γυναικείο φύλο. Έχει λαϊκή προέλευση και είναι συνώνυμο του «μανίτσα». -Άννα μου, ζαργάνα μου, θέλεις να σε πάω στου Φλόκα για παγωτάκι;;;

Τέλος και στο λεξικό του ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού, υπάρχει μια παρόμοια εξήγηση  της λέξης ζαργάνα , δηλώνει γυναίκα λεπτή και ευκίνητη.

...και περιχύνουμε τις ζαργάνες, ή, τις τρώμε σκέτες με λεμόνι.


Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται  στην γνωστή  διαδικτυακή..... βασιλική ζαργάνα.
Α, ναι  ξέχασα να σας πω , πως υπάρχει και η βασιλική ζαργάνα , που μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα μήκος.
Και για να μην  υπάρξουν  απορίες , λόγια και τυχόν παρεξηγήσεις , η αφιέρωση γίνεται με την άδεια του Παναγιωτάκη.

47 σχόλια:

  1. Eδω Παναγιωτακης!!!!Δεν γινεται να λειπω εγω απο αυτο το αφιερωμα στη βασιλικη - λεπτη και ευλιγιστη Ζαργανα μου!!!!!
    Δεν συγκρινεται σας λεω με καμμια ...αλλο να σας το λεω αλλο να ...την τρωτε!!!!χαχαχαχα
    ....η δικη μου βεβαια εχει και κατι παραπανω...γκρινια....
    Μαρια ετοιμασου ...εχουμε να ακουσουμε!!!!!!!!
    χαχαχαχα.....ευτυχως θα κοιμαται ακομα!

    φιλια πολλα Χ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά τέτοια αγάπη στα λεξικά εσύ κι ο ...αστυνόμος Χαρίτος!!
    Οτι θα είναι πεντανόστιμο -ειδικά από τα χεράκια σου -δεν αμφιβάλει κανείς.Μια απορία έχω, είναι το ίδιο ψάρι που λέμε λουτσο ή εγώ η βουνίσια τα μπερδεύω ,παρόλο που είμαστε δεινοι ψαροφάγοι οικογενειακώς;
    Τώρα για την αφιέρωση τι να πω; Νομίζω ότι πρέπει να στείλεις στη διαδικτυακή ενε πιάτο ,αν όχι ζαργάνες, τουλάχιστον καρυδάκια!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕ ΜΟΥ ΛΕΣ ΕΣΥ ΠΑΝΤΑ ΠΡΙΝ ΦΑΣ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙΣ;;;;ΚΑΤΕΒΑΖΕΙΣ ΛΕΞΙΚΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΕΣ ΚΛΠ,ΚΛΠ,ΚΛΠ!!!!!!!!!ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ ΚΙ ΕΧΩ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΛΛΑΑΑΑ,ΤΙΣ ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΙΣ ΖΑΡΓΑΝΕΣ.ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΛΟΦΑΓΟΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ Η ΣΩΣΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΑΛΕΣ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟ!!!ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παναγιωτάκη,
    η ζαργάνα τηρεί σιγή....ιχθύος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νίκη,
    Άλλος ο λούτσος και άλλη η ζαργάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νάσια,
    τις ζαργάνες ειδικά σιχαίνεσαι, ή , γενικώς όλα τα ψάρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω ορκιστεί να μη βλέπω blogoσπιτα με φαγητά βραδιάτικα......έλα όμως που με ξεγέλασες και μπήκα να δω και έπαθα πλάκα!!! Ζαργάνες με σάλτσα ντομάτας με σκορδάκι......αναστενάζω ακόμη!!!
    Μένω σ΄αυτό που παρουσίασες και δε σχολιάζω τη μεταφοτική εκδοχή της ζαργάνας.....αυτή την αφήνω για τον Παναγιωτάκη!!!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΙΣ ΖΑΡΓΑΝΕΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΦΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΥΡΙΖΟΥΝ.....ΚΑΤΑ Τ‘ΑΛΛΑ ΤΡΩΩ ΨΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΕΙΜΩ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΚΑΡΑΒΙΔΟΥΛΕΣ ΚΑΒΟΥΡΑΚΙΑ....!!!ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΣ ΠΡΙΝ.ΗΖΑΡΓΑΝΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ Η ΜΙΣΙΡΛΟΥ;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπέττυ,
    καλά κάνεις και δεν σχολιάζεις.Την ....ζαργάνα περιμένουμε να σχολιάσει.
    Νάσια,
    είσαι εκλεκτική απ΄ότι βλέπω.Και μάθε πως οι καλές φίλες και γειτόνισσες δεν παρεξηγιόμαστε και κάνουμε και καλοπροαίρετες πλάκες. Τον Παναγιωτάκη τον έμαθες. Υπομονή, οσονούπω θα μάθεις και την ..ζαργάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μοναδικό το αφιέρωμα!
    Είναι πολύ νόστιμο ψάρι και έχεις δίκιο στο χωριό μου έτσι φωνάζουν τις ψηλές,λεπτές κοπέλες.
    Φιλιά!

    Δεν πειράζει που ήρθες αργά-ευτυχώς κάτι είχε μείνει από το γλυκό,γιατί συνήθως το εξαφανίζω.Εδώ που τα λέμε,το τσάκισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΙΣΑΙ ΓΛΥΚΑ!!!!ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΣ ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΜΠΛΟΚΟΤΡΑΠΕΖΩΣΕΙΣ;;;;;;ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ, ΔΕ ΚΟΚΚΙΝΙΖΕΙΣΣΣ;ΔΕΝ ΑΙΣΧΥΝΕΣΑΙ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΟ ΠΩ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ (τα δικά σου τα δικά μου)ΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΘΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΕΣΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ.
    ΤΟΣΟ ΖΗΛΕΙΑ ΠΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ; ΑΙΣΧΟΣ & ΟΝΕΙΔΟΣ!
    ΓΙ ΑΥΤΟ Ο "ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΜΟΥ ΕΣΤΕΛΝΕ ΜΝΜ ΟΤΙ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΞΥΦΑΙΝΑΤΕ (ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ) ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΟΥ.
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ.
    ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΜΕΝΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΛΟΚΑ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΑΣΕΙΣ.
    ΟΤΑΝ ΜΕ ΞΑΝΑΔΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΙΣ,ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΠΕΤΤΥ ΜΟΥ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΗΤΑΝ Η ΖΑΡΓΑΝΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑΚΙ.
    ΟΧΙ ΘΑΝΑΙ ΠΟΤΑΠΗ ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΑΣ...ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΘΑ ΠΕΣΕΤΕ ΑΠΟ ΖΗΛΕΙΑ ΠΙΑ;
    ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΗΠΙΚΗ ΚΙ Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ, ΑΛΛΆ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΙ ΕΥΛΙΓΙΣΤΗ(ΤΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΣΟΥ) ΑΝΤΕ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ...
    ΣΑΣ ΑΦΗΝΩ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΩ ΣΤΗΤΗ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΤΗ (ΤΟ "μεσοόψιμη" στο χαρίζω)ΑΔΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΜΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΜΗΝ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΒΑΤΑΡ:
    Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΑΡΓΑΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαρά,
    Η εμφανισή σου (τις μικρές ώρες) δικαιολογεί τον τίτλο σου(της βασιλικής).Κοίτα μην πάρεις πάρα πάνω αέρα (από αυτόν που πρέπει) με δυο συνεχόμενες αφιερώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γι αυτό σε χαίρομαι ( Χαρά ),γιατί είσαι από τους λίγους ανθρώπους που δεν παρεξηγούνται.Και αυτός είναι ένας λόγος που μ΄αρέσει να σε πειράζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΧΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το οτι κυκλοφορώ και ΦΥΣΑΩ είναι γεγονός αναμφισβήτητο το οτι θα τον πάρω πάνω μου...δεν το πήρα ως ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ θα το πάρω ως ψάρι και δη με μύτη μικρού ξιφία;;;
    Η δεύτερη αφιέρωση ποία είναι δε ξέρω.
    Διέλαθε (πάλι θ ανεβάσω το επίπεδο του Παναγιωτάκη) κάτι της προσοχής μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ SILENCE!
    Διατί καγχάζεις; ωά σου καθαρίζουσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εσυ ακολούθησες το "να σ εκάψω Γιάννη να σ αλείψω λάδι"! Πρώτα προσπάθησες ανεπιτυχώς την διαδικτυακή μου γελοιοποίηση μετά του συνεργού Παναγιωτάκη και ύστερα με φορτώνεις και δώρα δια δεμάτων...τι να σου πω...
    Μ αρέσει που εκπλήσσομαι αφού σε ξέρω!
    Αφού πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη απο την άλλη, κι αφού με παραπλάνησες με προσωπικούς τάχα μου δήθεν μου αποχαιρετισμούς, κι αφού εγω νόμιζα οτι έβλεπα ανάρτηση με τον Υβ Μοντάν και την Σιμόν Σινιορέ (έτσι έβλεπα το Χαικάλη τρομάρα μου)που να φαντασθώ οτι για με έκρουε ο κώδων!
    Χαλάλι σας βρε ρ...... της Φωκίωνος Νέγρη (νάσασταν κι ο Γιαννακάς πάει στο καλό...)για ΤΟΟΟ ΓΕΛΙΟ που έριξα μέχρι και στον ύπνο μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ;
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΟΙ ΖΑΡΓΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΨΑΡΑΚΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΦΡΟΨΑΡΑ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΚΟΥΛΑ ΤΟΥ ΕΠΙΑΝΕ ΑΛΛΑ ΨΑΡΙΑ. ΕΓΩ ΠΗΓΑΙΝΑ ΣΤΟΝ ΜΩΛΟ ΚΑΙ ΧΑΖΕΥΑ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΜΟΝΟ ΖΑΡΓΑΝΕΣ.ΕΙΧΕ ΜΑΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΑΡΙ. ΑΧ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΩΡΑΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ . ΜΠΑΒΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΦΤΙΑΞΕΣ.ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ.Α ΝΟΣΤΙΜΗ!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΑΡΓΑΝΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΩ!! ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΤΑ ΜΟΥΡΛΟΝΕΡΑ .ΕΚΕΙ ΜΩΡΕ ΞΕΡΕΙΣ . ΧΑ ΧΑΧΑ ΧΟ!!!
    ΧΑΡΑ ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙΣ ΤΟ ΝΑΣΟΥΛΙΝΙ.
    ΜΠΕΤΤΥ ΜΟΥ ΣΟΡΥ ΑΛΛΑ.....
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπημένο ψάρι από τα παιδικά μου χρόνια.
    Ο παππούς μου τις έπιανε "με το τσουβάλι" και λόγω του φωσφόρου , κάποιες απ αυτές τις χρησιμοποιούσε στο βραδινό ψάρεμα με συρτή, σαν δόλωμα για μεγάλα ψάρια (συναγρίδες, γοφάρια).
    Είναι υπέροχες όπως και το "αφιέρωμα" που τους έκαμες :)
    Η σάλτσα είναι καταπληκτική ιδέα!!!
    Καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χαρά ,
    τα τραγούδια της προηγούμενης ανάρτησης , ήταν αφιερωμένα σε σένα , αλλά σου διέφυγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Effie's......,
    είσαι μικρή ακόμη, εεεε συγγνώμη καινούργια ήθελα να πω και σου διαφεύγουν κάποια πράγματα για τις ...βασιλικές ζαργάνες, γιατί για τις απλές είσαι ενημερωμένη...παιδιόθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Gavraki,
    σωστά αυτά που λες περί ψαρέματος, αλλά δεν ήθελα να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.Η γιαγιά μου που συνήθιζε να τις μαγειρεύει με συνοδεία σάλτσας,έριχνε τις τηγανισμένες ζαργάνες στην σάλτσα και τις άφηνε να πάρουν μια βράση, ίσα - ίσα να μαλακώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα...Καλό Φθινόπωρο...όλες οι πληροφορίες χρησιμότατες και μάλλον νοστιμότατες αν τηγανίσουμε την ζαργάνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ήρθα να σε δω και να σε αφήνω πολλά φιλιά!

    Τελείωσε το καλοκαίρι μας, φιλενάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΖΑΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!
    ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΓΙΑΝΑΚΑ;;;;;;;;;
    ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΝ!!!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ρένα μου τόσες φορές παίζει την ταινία η Τηλεόραση
    που νομίζεις οτι την ξέρω εγω; δεν είμαι δα και σαν ...τη Πελοπόνησο που έλεγε κι ο Αυλωνίτης για την Βασιλειάδου!(κι αυτό απο την τηλεόραση το ξέρω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Eva Z,
    καλό φθινόπωρο και σε σένα.
    veronica,
    χαθήκαμε. Πολλά φιλιά καιαπό μένα. Αρχίζουν τα σχολεία;
    Ρένα ,
    έφερες σε δύσκολη θέση την Χαρά. Είδες όμως πως ελίσσεται σαν.....ζαργάνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα καλό Φθινόπωρο. Σ ευχαριστώ που θυμήθηκες την εορτή μου.
    Η συνταγή πολύ όμορφη. Κρίμα που δεν μπορώ να σου στείλω και τα ψάρια που ψάρεψα.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σαντρίνα,
    από τις τελευταίες που γύρισαν; Δεν σου έκανε καρδιά να γυρίσεις , εεε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μου λύθηκε μια απορία:
    Όταν κολυμπάω με τη μάσκα, εκεί που τις εντοπίζω - είναι όντως χαριτωμένες, κολυμπάνε σαν να κάνουν συγχρονισμένη κολύμβηση - εκεί τις χάνω.
    Φαίνεται με το που με βλέπουν μένουν ακίνητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αθάνατη η μαντάμ Σουσού, ζαργάνα όνομα και πράμα!! Παλιά στη Λευκάδα τις ξεκοκκάλιζα με μανία και τεράστια λαχτάρα. Καλά που μου τις θύμισες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δεν εχω φαει ποτε μαλλον ειναι νοστιμες!!!!!!!Καλο φθινοπωρο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γιούλια ολόμπλαβα,
    θέλω να πιστεύω ότι χάνεις από τα μάτια σου, γενικώς
    όλες τις ζαργάνες και όχι την συγκεκριμένη.
    Ευγενία,
    προλαβαίνεις για να μην μείνουν μόνο ως ανάμνηση οι ζαργάνες.
    Κατρίνα,
    καλό φθινόπωρο και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλά δεν ντρέπεστε??? Δυο μέρες έλειψα μόνο και αμέσως βρήκατε ευκαιρία να πειράξετε το Χαρουλάκι μου... Ζηλεύετε βρε, γι' αυτό... λετε να μην σας έχουμε καταλάβει, χαχα

    Όσο για τις ζαργάνες σου Κυρία Σωσώ μας, νοστιμότατες είναι δεν λέω, αλλά εγώ από τότε που έμαθα πως για να τις ψαρέψουν ξεκληρίζουν το μισό πληθυσμό της θάλασσας... δεν τις ξαναγόρασα...
    Τις πιάνουν βλέπεις με ανεμότρατα (παράνομα τις περισσότερες φορές) και ξέρετε τι σημαίνει αυτό... Καταστροφή του θαλάσσιου πληθυσμού...

    Πολλά φιλιά σου στέλνω και την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εσύ κυρία Χρύσα μας που είσαι;
    Μας διαβεβαιώνεις ότι:τώρα ήρθα για να μείνω, τώρα δεν θα με ξαναχάσετε και πάλι το έσκασες για δυο μέρες.Για μαζέψου επιτέλους, για μαζέψου.
    Όσο για το ψάρεμα της ζαργάνας, μήπως το μαριδάκι ή η αθερίνα και άλλα μικρά ψάρια,με τον ίδιο τρόπο δεν ψαρεύονται; Και αυτά δεν τα τρως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Πες τα βρε Χρύσα μου!
    Τι τραβάμε κι εμείς οι ζαργάνες, απο παντού βαλόμεθα!!!(Ο Παναγιωτάκης έπαθε γραμματικό σοκ κι εξηφανίσθη!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. πρωτη φορα βλεπω πως ειναι αυτο το ψαρι! η ανεπροκοπη!
    φαινεται πολυ λαχταριστο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΚΑΛΑΑΑΑΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ!ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΤΡΕΛΕΣ!...ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΟΛΕΣ....ΖΑΑΑΑΑΡΓΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!
    ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ...εξηφαινεται σουσουρο μεγαλο....προτιμω να λειπω απο τις κρεπαλες σας αυτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ΜΑΡΑΚΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΕΙ!
    ΤΑ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ Τ ΑΤΙΘΑΣΑ,ΜΕ ΒΡΗΚΑΝ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΙΛΑΑΑΖΟΥΝ!ΜΕ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, ΕΙΔΕΣ ΠΟΣΑ ΣΧΟΛΙΑ "ΜΕ" ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ;;;

    ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΔΕ ΞΕΡΩ ΠΟΙΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ...ΜΑΥΤΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Τι το κάνατε το σπιτάκι μου; Μπύθουλα;
    Ζαργάνα του Παναγιωτάκη, τι silence και ξεsilence, σου τον πήρε τον αέρα;Για σοβαρευτείτε.
    Υ.Γ Αυτό φυσικά δεν ισχύει για την Ευδοκία, που είναι σοβαρή. Για τις άλλες δυο, ή , τρεις εννοώ. Βλέπεις οι χ2 καμουφλάρονται δεν υπογράφουν- στα σχόλια- και δεν μπορείς να τις ξεχωρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Οιζαργάνες είναι το αγαπημένο μου ψάρι...
    to alataki

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. alataki,
    είσαι μια από τις λίγες που είναι fun της ζαργάνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Εφαγα μια ζαργανα, αλλά επειδή ήταν φακλανα μου κάτσε μια Κλάνα και έμεινα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή