Τι πιο ευχάριστο και γευστικό από την παρουσία των φρέσκων μυρωδικών σε ένα φαγητό; Δεν βάζουμε ρόκα, ρίγανη ή κάρδαμο στην σαλάτα; Δεν βάζουμε άνιθο, μαιντανό ή σέλινο στα φαγητά; Όσες έχουν κήπο είναι τυχερές. Και εμείς όμως μπορούμε να φτιάξουμε ''κήπο'' για να έχουμε φρέσκα μυρωδικά για τις σαλάτες και τα φαγητά μας. Μέσα σε γλάστρες .Και επειδή μας αρέσει και θέλουμε να ασχοληθούμε, γιατί μας εκτονώνει και μας ευχαριστεί η δημιουργία, φτιάχνουμε κασπώ για τις γλάστρες μας, με την γνωστή μέθοδο, και δίνουμε έναν ''άλλο'' τόνο, στον.....κήπο μας .
Δεν είναι μόνο για μικρά παιδιά η Άριελ... (χαρτοπετσέτα)
Άνηθος: Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στις σαλάτες και στα φαγητά με ψάρι. Αυτό γιατί εκτός από το ότι αρωματίζει , διευκολύνει και την πέψη των τροφών.
Βασιλικός: Χρησιμοποιείται για αρωματισμό σαλτσών, κρεάτων και ψαριών σούπες και σαλάτες. Συνδυάζεται πολύ με σκόρδο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και καλό ελαιόλαδο (μαρινάτα) για σαλάτες.
Παπάκια για ζωόφιλους.....(ριζόχαρτο)
Δενδρολίβανο: Αρωματικό με χαρακτηριστική μυρωδιά που μοιάζει με αυτή της καμφοράς, με μικρά λευκά άνθη και βαθυπράσινα φύλλα που ανθίζει το καλοκαίρι. Χρησιμοποιούμε τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του. Ιδανικό σε συνταγές με αρνί, ψάρι, μοσχάρι, κουνέλι, κοτόπουλο, τηγανητές ή ψητές πατάτες, λαχανικά, ρύζι.
Κάρδαμο: Έχει γεύση πικρή και γλυκιά, ελαφρά λεμονίζουσα και είναι πολύ αρωματικό. Είναι ένα από τα συστατικά της σκόνης κάρυ. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται και ολόκληροι σε πίκλες και
Κάρδαμο: Έχει γεύση πικρή και γλυκιά, ελαφρά λεμονίζουσα και είναι πολύ αρωματικό. Είναι ένα από τα συστατικά της σκόνης κάρυ. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται και ολόκληροι σε πίκλες και
μαρινάδες φαγητών.
Μαντζουράνα: Σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην μαγειρική είτε στην φρέσκια της μορφή είτε αποξηραμένη. Επειδή όμως έχει πολύ λεπτή γεύση, συνήθως μπαίνει πρός το τέλος του μαγειρέματος. Φρέσκια και ψιλοκομμένη μαζί με φρέσκο χυμό λεμονιού είναι ωραία σε σαλάτες.
Μελισσόχορτο: Το άρωμα του φρέσκου βοτάνου που θυμίζει λεμόνι κάνει εντονότερη την οσμή και γεύση των φαγητών που περιέχουν χυμό λεμονιού. Αρωματίστε μαλακά τυριά, σούπες, σαλάτες, ψάρια, κρέατα φούρνου, πουλερικά, φρουτοχυμούς - ιδιαίτερα λεμονάδα - και κρασιά
.........γατάκια παιχνιδιάρικα......(ριζόχαρτο)
Σκόρδο: Έχει έντονη οσμή και χαρακτηριστική καυστική γεύση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο. Χρησιμοποιείται σε ψητά, βραστά, σε σάλτσες, σε σαλάτες, στη σκορδαλιά, σε τουρσιά ενώ τρώγεται και ωμό.
Σέλινο: Ευεργετικό στο συκώτι, νεφρά και καρδιά. Μπορούμε να το καταναλώνουμε καθημερινά υπό μορφή αφεψήματος. Η φήμη του είναι μεγάλη ως άριστο αφροδισιακό. Χρησιμοποιούμενο στη μαγειρική ανοίγει την όρεξη και προσδίδει ευχάριστη γεύση στα ψάρια, σούπες, φρικασέ.
Σέλινο: Ευεργετικό στο συκώτι, νεφρά και καρδιά. Μπορούμε να το καταναλώνουμε καθημερινά υπό μορφή αφεψήματος. Η φήμη του είναι μεγάλη ως άριστο αφροδισιακό. Χρησιμοποιούμενο στη μαγειρική ανοίγει την όρεξη και προσδίδει ευχάριστη γεύση στα ψάρια, σούπες, φρικασέ.
...πονηρόφατσα , μικρός κολυμβητής......( χαρτί)
Φασκόμηλο: Είναι και αυτό ένα μυρωδικό, κατάλληλο για μαγείρεμα σε λιπαρά κρέατα, η ψάρια όπως τα χέλια, κυνηγετικά ζώα και πουλιά καθώς και σε κεμπάμπ. Σε γεμιστά, λουκάνικα, σούπες , φασόλια και σαλάτες.
.....αρκουδάκι...ολυμπιακός (χαρτί)
ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΟΛΑ....ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ....
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ πόσο λατρεύω τις αναρτήσεις σου!πολύ ωραιες τις έκανες τις γλαστρούλες!ερώτηση: τι βερνίκι χρησιμοποίησες??
ΑπάντησηΔιαγραφήτι χρησιμες πληροφοριες που μας εδωσες..οι γλαστρουλες εγιναν υπεροχες..μου αρεσαν πολυ τα σπιτακια των ξωτικων...αλλα το κορυφαιο νομιζω πως ειναι ο λουομενος βατραχος...την εχω κι εγω αυτην την χαρτοπετσετα και δεν την χρησιμοποιω γιατι φοβαμαι μην την χαλασω...μου αρεσει παρα πολυ...φιλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ΄αρέσει που πάντα συνδυάζεις υπέροχα στις αναρτήσεις σου πληροφορίες και δημιουργία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
foufoula,
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ. καλό Σαβατοκύριακο και σε εσένα.
magdalene,
το βερνίκι είναι νερού, ματ.
lefkothea,
ο αραχτός βάτραχος,έχει μεγάλη πλάκα.
Ξανθή,
καλό βράδυ να έχεις και εσύ. Να είσαι καλά.
Συνδυασμός πληροφοριών και δημιουργίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μικρός κολυμβητής μου αρέσει πολύ..θυμίζει καλοκαίρι και τα ..μπρατσάκια μου...
Καλό βράδυ!
1) Επιλέγω ως πληροφορία το...Σέλινο! Πολύ πλούσιες ιδιότητες σ όλα τα όργανα...(εσύ πίστεψε ότι θες)
ΑπάντησηΔιαγραφή2) Χειμερινός κολυμβητής πρώτη επιλογη &
3) Ολα μαζί μία όμορφη λουλουδένια αγκαλιά που εύχομαι να σε περιβάλει με μοσχοβολιά.Για να δεις τι καλός άνθρωπος είμαι!
Γιαγιά Αντιγόνη,
ΑπάντησηΔιαγραφήκοίτα να έχεις τα μπρατσάκια σου πάντα.... φουσκωμένα.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή Χαρά, (το κόλλησα και εγώ) Καλικάντζαρο μπορεί να σε είπα, Αντουανέττα σε ονόμασα. Ναι το παραδέχομαι. Υπαινίχθηκα εγώ ποτέ ότι δεν είσαι καλός άνθρωπος;Απ' ότι ξέρω, όχι. Υ.Γ Τώρα κατάλαβα γιατί πάχυνες.Σου άνοιξε η όρεξη από το πολύ σέλινο που τρως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαααα πολύ όμορφα όλατα γλαστράκια!¨οσοι τα βλέπουν δε θα ξέρουν να θαυμάσουν τα λουλούδια που θα φιλοξενούν ή τις γλάστρες!!!Η Άριελ και τα βατραχάκια μ'άρεσαν πολύ!Ευχαριστούμε και για τις πληροφορίες..πάντα με το κάτι παραπάνω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΘΑΥΜΑΣΑ ΚΑΙ... ΣΗΜΕΡΑ!...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑ ΓΛΑΣΤΡΑΚΙΑ ΣΟΥ ΥΠΕΡΟΧΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ!!!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΕΤΣΙ ΤΑ ΛΕΩ ΕΓΩ....ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ!!
ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΟΥ..ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ..
ΣΕ ΦΙΛΩ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ!!!
Κάθε φωτογραφία κι ένα "αχ, τι ωραίο, πιο ωραίο αυτό!" .Λάτρεψα τις πάπιες ,τα σπιτάκια των ξωτικών και φυσικά τα παιχνιδιάρικα γατάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχομαι να φουντώσουν και να μοσχοβολήσουν τα μυρωδικά σου!Κι εγώ τα χρησιμοποιώ πολύ κιέχω στο μπαλκόνι γλάστρες ακόμα και με χλωρά σκόρδα και κρεμύδια, αφού το περιβόλι μας είναι λίγο μακρια από το σπίτι.
Οι πληροφορίες όπως πάντα χρήσιμες!
Φιλιά!
οΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρευω τα μυρωδικα ...
Τα γλαστρακια σου ειναι υπεροχα!!!Ο κολυμβητης,τα σπιτακια και ο βατραχος ειναι τα καλυτερα μουυυυ!
φιλια πολλαΧ2 ΜΑΡΑΚΙ!!!!!να περασεις μια υπεεεροχη εβδομαδα..
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Και τα γλαστράκια σου πανέμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι πιο νόστιμο από τα φρέσκα μυρωδικά στο καθημερινό φαγητό μας! Κι όταν τα κόβεις από τέτοια γλαστράκια, ανεβαίνει ακόμα περισσότερο η διάθεση! Ξεχωρίζω τα παπάκια σου, αλλά θα τα ήθελα όόόλα στην κουζίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα σου!Καταπληκτικές πληροφορίες και λεπτομερώς δοσμένες. Τις χάρηκα πάρα πολύ. Αλλά και τα άλλα τα καταπληκτικά-γλαστράκια;-τι δε θα έδινα να ήξερα πώς γίνονται(κρατήθηκα να πω ότι τα ήθελα όλα!!!αλλά το ομολογώ, κατά το αμαρτία ομολογουμένη. . .)Μπορείς, σε παρακαλώ, να ελέγξεις τις αναρτήσεις στο blog μου γιατί τις είχα χάσει μαζί με τα σχόλια; Νομίζω είχες σχολιά σει μία ή κάνω λάθος; Ευχαριστώωωωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πω ότι έχεις γίνει εξπέρ στο decoupage??? Το ξέρεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πω ότι έχεις καλή δασκάλα??? Επίσης το ξέρεις...
Να σου πω ότι τα γλαστράκια σου έγιναν ΣΟΥΠΕΡ... το ξέρεις κι αυτό, πολύ καλά, γιατί σου το είπα όταν τα είδα από κοντά... Ήμουν από τις λίγες τυχερές, σωστά???
Σου λέω λοιπόν ευχαριστώ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνεις και σε περιμένω να μου δείξεις τα καινούρια σου έργα!!! Αλήθεια, αργείς πολυ???
Καλό μεσημέρι, πολλά φιλιά
αν επρεπε να διαλεξω ενα απο τα γλαστρακια δεν θα το κατωρθωνα.ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ-ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλα υπέροχα. Τα σπιτάκι για τα ξωτικά πολύ μου άρεσαν όπως επίσης και ο βατραχούλης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου. Πολύ όμορφα.
Και οι πληροφορίες που μας δίνεις πολύ χρήσιμες.
Όμορφες κατασκευές που μου δίνουν ιδέα να φτιάξω και εγώ μία αντίστοιχη με ένα μεταλλικό γλαστράκι από το πασχαλινό αυγό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τις πληροφορίες ζήλεψα λιγάκι να σου πω την αλήθεια! Δε μπορώ να έχω κηπάκο εδώ, κυρίως λόγω του ψυχρού καιρού!
Διασκέσις,
ΑπάντησηΔιαγραφήγι αυτό τα έφτιαξα, δυο σε ένα.
lourdi,
έχει άλλη χάρη να μπορείς να βάζεις ρόκα στην σαλάτα σου ή δυόσμο στα γεμιστά σου, φρεσκοκομμένα από τις γλάστρες σου.
Νίκη,
ΑπάντησηΔιαγραφήτώρα που πήρες και εσύ το βάπτισμα του...decoupage ,ξεκίνα και εμείς είμαστε εδώ.
M & M
καλά να είσαστε και οι δυό σας.
mia maria,
χαίρομαι που σου άρεσαν.
simonmad,
η ζήλεια - με την καλή έννοια, φυσικά- μπορεί να κάνει θαύματα.
painter,
ΑπάντησηΔιαγραφήσε χάσαμε. Κοντεύεις με την απογραφή; Κοίτα να συνεχίσεις και εσύ το decoupage, για να γίνεις
και εσύ- και σε αυτό-εξπερ.Μέχρι το τέλος του μήνα πιστεύω να ιδωθούμε.
meanan,
ΑπάντησηΔιαγραφήγι αυτό σκας; Όλα δικά σου.
marion,
χαίρομαι που σου άρεσαν τα κασπώ.
Μαρίνα,
δεν κοντεύει ο καιρός για να γυρίσετε;Τα δικά σου έργα τι έγιναν;
Moσχομύρισε ο τόπος!!! Χρήσιμες πληροφορίες και μια ανάρτηση γεμάτη χρώματα και μυρωδιές. Να ΄σαι καλά, μου κέντρισες όλες τις αισθήσεις με τα ωραία σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά
Κι εγώ χάρηκα. Πολύ ωραία πράγματα έχει το blog σου. Θα το εξερευνήσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρ τσι πρόκες σου, τα σφυριά σου και τα ξεματιαστικά σου επίσης κι έλα που σε θέλω... έχουμε θέμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ χρησιμες πληροφοριες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοσο μου αρεσουν τα γλαστακια σου!
Να φανταστώ οτι για καθε μυρωδικό και ενα γλαστακι!
Όλα ωραία σου, αλλά η βατραχίνα διπλοπόδι, είναι μακράν το καλύτερο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κι εγώ ένα δυόσμο να μου βρίσκεται..και είναι χωρίς διακόσμηση.
Καλή συνέχεια
Εγώ ζήλεψα τα γλαστράκια, δεν πειράζει που είναι άδεια, τα αρωματικά τα έχω στη βεράντα μου και στη... λαϊκή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πρωτοθαυμάσω?
ΑπάντησηΔιαγραφή