Την κυρά Σαρακοστή
που΄ ναι έθιμο παλιό,
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν,
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν,
στο κεφάλι ένα σταυρό,
μα το στόμα της ξεχνούσαν,
γιατί νήστευε καιρό
Και τις μέρες, τις μετρούσαν
τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα την βδομάδα
μέχρι να΄ρθει η Πασχαλιά.
Το έθιμο της κυρά- Σαρακοστής, που τείνει να εκλείψει,
είναι ένα είδος ημερολογίου.
Χρησημοποιείται για την μέτρηση της νηστείας,
που προηγείται του Πάσχα.
Σε κάποια μέρη, η κυρά- Σαρακοστή είναι μια χάρτινη φιγούρα.
Αλλού είναι φτιαγμένη από ζυμάρι.
Και αλλού πάλι, είναι πάνινη, παραγεμισμένη με πούπουλα.
Η απεικόνισή της όμως είναι ίδια.
Έχει τα χέρια σταυρωμένα,
(λόγω προσευχής)
χωρίς στόμα
(λόγω νηστείας)
και με επτά πόδια,
ένα για κάθε εβδομάδα νηστείας,
έως το Πάσχα.
Η Ποντιακή κυρά Σαρακοστή,
που την ονομάζουν΄΄Κουκουρά΄΄διαφέρει.
Είναι ένα κρεμμύδι ή μια πατάτα,
που κρεμούν από το ταβάνι με εφτά φτερά κότας καρφωμένα.
Κάθε εβδομάδα μέχρι το Πάσχα, αφαιρούν και ένα φτερό.
Και μια συνταγή για μπουγάτσα νηστίσιμη
Γίνεται με γάλα σόγιας είναι νοστιμότατη
και μην σας πω και ότι είναι και καλύτερη από την κανονική.
Υλικά
3 κούπες νερό
2 κούπες ρόφημα σόγιας
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 και 1/3 της κούπας ζάχαρη
½ κούπα μαργαρίνη
2 βανίλιες
2 φύλλα σφολιάτας
Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα να βράσει.
Προσθέτουμε το ρόφημα της σόγιας, την ζάχαρη, την μαργαρίνη,
τις βανίλιες και τέλος το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια,
σε χαμηλή φωτιά έως ότου πήξει η κρέμα.
Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ορθογώνιο πυρέξ,
(το μεγάλο μέγεθος)
στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας.
Ρίχνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια με μαργαρίνη,
χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
Όταν μισοκρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.
Καλό τριήμερο να έχουμε και καλή Σαρακοστή.
Σ έυχαριστούμε πολύ Μαράκι για τα προσεγμένα αφιερώματά σου!!!!!!!Μας δίνεις τη δυνατότητα ή να μάθουμε καινούργια πράγματα ή να φρεσκάρουμε την μνήμη μας!!Καλή Σαρακοστή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε γνώση ευπρόσδεκτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην μπουγάτσα αυτή δεν την ήξερα,χαίρομαι που την βλέπω και υπόσχομαι να την φτιάξω.
Καλό Τριήμερο εύχομαι και Καλή Σαρακοστή!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ...ΚΑΛΕς ΑΠΟΚΡΙΕς ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό τριήμερο, λοιπόν, και σε σας! πολύ ωραία τα πατροπαράδοτά μας! Κι η συνταγή φαίνεται λαχταριστή, αν και διαφορετική! Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήωραίο ποιηματάκι!!!η συνταγή βέβαια φαίνεται ακόμη πιο ωραία...αν αντί για σόγια μπεί κανονικό γάλα πειράζει???:0))))))καλη νηστεία σε όσους καταφέρουν να την τηρήσουν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα αυτές οι πληροφορίες σου είναι θησαυρός όπως κι εσύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φιλιά μου και την αγάπη μου!!!
Πολύ ωραία ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο! Καλές απόκριες και καλή σαρακοστή σου εύχομαι!
Υπέροχη ανάρτηση! Είναι ωραίο κάποια πράγματα να μην ξεχνιούνται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή σου εύχομαι!
σε ευχαριστούμε που μοιρστηκες μαζι μας πληροφοριες αλλα και την συνταγη!!καλη σαρακοστη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήετυχε πριν μερικες εβδομαδες να την δω καπου στο ιντερνετ.. σαν απλη φωτο.. την χαζευα.. χωρις ομως να μπορεσω να καταλαβω τι ειναι και τι απεικονιζει..
ΑπάντησηΔιαγραφήτωρα μου λυθηκαν ολες οι αποριες.
σε ευχαριστω για αλλη μια φορα μαρια μας..
καλα να περνας...
φιλακιααααααααααααααααα...
Πολύ ωραία ανάρτηση! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες! Και η μπουγάτσα πεντανόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό τριήμερο!
Δεν ήξερα αυτά που μας λες, και πολύ μου άρεσε την συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπα στην φιλενάδα μας Σπιρτόκουτο, ότι θα κάνω μία για να την έχω στην κουζίνα μας!
Φιλιά μέσα στην βροχή!
Καλή Σαρακοστή επίσης!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου φαίνεται φέτος για πρώτη φορά θα κάνω και εγώ!
Ωραιότατα!καλή Σαρακοστή να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην Κυρα-Σαρακοστή δεν τη γνώριζα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τότε όμως που η κόρη μου πήγε στον παιδικό κι αργότερα στο δημοτικό,κάθε χρόνο έχουμε μια κυρα-Σαρακοστή στην κουζίνα μας!!!
Καλή Σαρακοστή σε όλους!!!
Είναι ωραίο να μπορούμε να αναβιώνουμε έθιμα που τείνουν να εκλείψουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μπουγάτσα είναι νηστήσιμη και γι αυτό έχει γάλα σόγιας. Πιστεύω όμως ότι εξ ίσου καλή θα γίνεται και με το κανονικό γάλα.