Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Δίδυμο ....Δίδυμα.....Διδυμότειχο.....

Δίδυμο , ονομάζουμε τον καθένα απ' τους δύο απογόνους , που παράγονται μετά από την ίδια κύηση.
Τα δίδυμα μπορεί να είναι είτε μονοζυγωτικά , είτε διζυγωτικά.
Διζυγωτικά δίδυμα  προκύπτουν , όταν δύο γονιμοποιημένα  ωάρια προσκολλούνται στα τοιχώματα της μήτρας ,  την ίδια περίπου χρονική στιγμή.
Μονοζυγωτικά δίδυμα προκύπτουν , όταν ένα ωάριο γονιμοποιείται σχηματίζοντας ένα ζυγωτό το οποίο στη συνέχεια διαιρείται σε δύο ξεχωριστά έμβρυα.



Τα διζυγωτικά είναι γνωστά κι ως διαφορετικά δίδυμα, ή ανόμοια δίδυμα .
Τα μονοζυγωτικά είναι γνωστά ως όμοια δίδυμα ή πανομοιότυπα δίδυμα. 





Οι Διόσκουροι , Κάστωρ και Πολυδεύκης , ήταν οι δίδυμοι γιοί του Δία και της Λήδας και αδελφοί της ωραίας Ελένης και της Κλυταιμνήστρας . Θεωρούντο από τους αρχαίους  Έλληνες, και ακόμα περισσότερο από τους Ρωμαίους, ως προστάτες των ναυτικών.





Τα Δίδυμα ,ήταν το σημαντικότερο  αρχαίο  μαντείο στην Ιωνία . Ήταν μαντείο αλλά και ιερό , αφιερωμένο στον Απόλλωνα  και βρισκόταν λίγο νοτιότερα της Μιλήτου.
Οι αρχαίοι συγγραφείς απέδιδαν την ονομασία Δίδυμα στην ύπαρξη ναών αφιερωμένων στα δίδυμα αδέρφια Απόλλων και Άρτεμις.





 Ένα γλυπτό από ψαμμίτη , ύψους ενάμιση μέτρου , που βρίσκεται στο Μουσείο του Καΐρου εδώ και σχεδόν έναν αιώνα ,εικάζεται ότι απεικονίζει τα δίδυμα παιδιά του διάσημου ζευγαριού , Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, τον Αλέξανδρο Ήλιο και την Κλεοπάτρα Σελήνη.
Συγκεκριμένα αναπαριστά ένα αρσενικό και ένα θηλυκό παιδί, που φέρουν τα χαρακτηριστικά του ήλιου και της σελήνης, αντίστοιχα. Έχουν τα χέρια τους το ένα στους ώμους του άλλου, ενώ είναι ζωσμένα με ιερά φίδια.
 


Το Διδυμότειχο  είναι κωμόπολη της Δυτικής Θράκης , έδρα της ομώνυμης επαρχίας του νομού Έβρου.
Είναι παλιά βυζαντινή πόλη.
Το όνομά της το πήρε από τα διπλά τείχη της.




Τα Δίδυμα είναι χωριό του νομού Αργολίδας .  Βρίσκονται στα νότια του νομού, στην επαρχία Ερμιονίδας ,  12 χλμ. βόρεια από το Κρανίδι . Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 140 μέτρων σε ένα μικρό λεκανοπέδιο στους πρόποδες του Δίδυμου όρους . 
 Σημαντικότερο αξιοθέατο των Διδύμων είναι κάποιοι γεωλογικοί σχηματισμοί σε σχήμα κρατήρα που αποκαλούνται δολίνες (σπήλαια) . Δημιουργήθηκαν από καθίζηση του εδάφους και εντυπωσιάζουν με το κυκλικό τους σχήμα και το μέγεθός τους. Στην μία από τις δύο σπηλιές υπάρχουν εκκλησάκια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.
Στα Δίδυμα κατά την περίοδο της άνοιξης πραγματοποιείται η γιορτή της τουλίπας καθώς η περιοχή των Διδύμων είναι μία από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που συναντάται αυτοφυής τουλίπα .



Την νύχτα της 27ης Αυγούστου του 2009 ο πλανήτης Άρης , αν και μακριά από την γη , ήταν τόσο λαμπερός και τόσο μεγάλος - σαν το φεγγάρι - που φαινόταν "δια γυμνού οφθαλμού" .
Σαν δίδυμο φεγγάρι .
Η επόμενη φορά που θα λάβει χώρα το γεγονός αυτό , είναι το έτος 2287!!!!







Και μετά τα δίδυμα.......
εγένοντο  και ..........τρίδυμα!!!



πηγή:wikipedia
        zougla.gr