Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η κυρά......Σαρακοστή



Την κυρά Σαρακοστή
που΄ ναι έθιμο παλιό,
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν,
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν,
στο κεφάλι ένα σταυρό,
μα το στόμα της ξεχνούσαν,
γιατί νήστευε καιρό

Και τις μέρες, τις μετρούσαν
τα πόδια της τα επτά
                                                       κόβαν ένα την βδομάδα
                                                       μέχρι να΄ρθει η Πασχαλιά.

Το έθιμο της κυρά- Σαρακοστής, που τείνει να εκλείψει,
είναι ένα είδος ημερολογίου.
Χρησημοποιείται για την μέτρηση της νηστείας,
που προηγείται του Πάσχα.

Σε κάποια μέρη, η  κυρά- Σαρακοστή είναι μια χάρτινη φιγούρα.
Αλλού  είναι φτιαγμένη από ζυμάρι.
Και αλλού πάλι, είναι πάνινη, παραγεμισμένη με πούπουλα.

Η απεικόνισή της όμως είναι ίδια.
Έχει τα χέρια σταυρωμένα,
(λόγω προσευχής)
χωρίς στόμα
(λόγω νηστείας)
και με επτά πόδια,
ένα για κάθε εβδομάδα νηστείας,
έως το Πάσχα.

Η Ποντιακή κυρά Σαρακοστή,
που την ονομάζουν΄΄Κουκουρά΄΄διαφέρει.
Είναι ένα κρεμμύδι ή μια πατάτα,
που κρεμούν από το ταβάνι με εφτά φτερά κότας καρφωμένα.
Κάθε εβδομάδα μέχρι το Πάσχα, αφαιρούν και ένα φτερό.

Και μια συνταγή για μπουγάτσα νηστίσιμη
Γίνεται με γάλα σόγιας είναι νοστιμότατη
και μην σας πω και ότι είναι και καλύτερη από την κανονική.
Υλικά
3 κούπες νερό                                            
2 κούπες ρόφημα σόγιας
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 και 1/3 της κούπας ζάχαρη
½  κούπα μαργαρίνη
2 βανίλιες
2 φύλλα σφολιάτας

 Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα να βράσει.
Προσθέτουμε το ρόφημα της σόγιας, την ζάχαρη, την μαργαρίνη,
τις βανίλιες  και τέλος το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια,
σε χαμηλή φωτιά έως ότου πήξει η κρέμα.
Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ορθογώνιο πυρέξ,
(το μεγάλο μέγεθος)
στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας.
Ρίχνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
Βουτυρώνουμε  την επιφάνεια με μαργαρίνη,
χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
 Όταν μισοκρυώσει πασπαλίζουμε  με  ζάχαρη άχνη και  κανέλλα.


Καλό τριήμερο να έχουμε και καλή Σαρακοστή.