Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Tea time.....lover tea


«..Φύσις νόσον ιατρίς..»
Ιπποκράτης.
Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο.

Ο Ιπποκράτης κατέγραψε περίπου 400 είδη βοτάνων που η χρήση τους ήταν γνωστή κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και ο Διοσκουρίδης κατά τον πρώτο μ.Χ. αιώνα  έγραψε μια βοτανική χρησιμοποιώντας 600 φυτά.

Τούρτα ...σοκολατίνα




Ανάλογα με τα συστατικά τους, προσφέρουν τόνωση, χαλάρωση, καλή λειτουργία του οργανισμού ή απλά μία γευστική στιγμή.
Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα και του σκοταδισμού οι προλήψεις σε συνδυασμό με την άγνοια απέδωσαν μαγικές ιδιότητες στα φυτά.


κέικ με γλάσο φράουλας

Από τα φυτά χρησιμοποιούμε το  φύλλο, τον μίσχο, τον άνθο, ή την ρίζα, με την κατάλληλη επεξεργασία. Επιλέγουμε πάντα τα μέρη από νεαρά και εύρωστα φυτά. Είναι καλό να έχουμε ενημερωθεί ,για το πότε είναι η κατάλληλη περίοδος συγκομιδής.Αποξηραίνουμε τα βότανα και τα φυλάμε σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς,  σε μέρος σκοτεινό, δροσερό και στεγνό.


muffins με βουτυρόκρεμα
Έγχυμα
Είναι ένας απλός τρόπος χρήσης των βοτάνων ,που χρησιμοποιείται συνήθως για τα άνθη ή φυλλώδη τμήματα του φυτού.

Το βότανο τοποθετείται σε δοχείο, που να κλείνει καλά. Στη συνέχεια στο δοχείο τοποθετείται ζεστό νερό (περίπου 500-1000 ml για ποσότητα βοτάνου περίπου 20-30 gr ανάλογα με το φυτό) ακριβώς πριν βράσει. Εάν το νερό βράσει (κοχλάσει) τότε τα πτητικά αιθέρια έλαια διασκορπίζονται στον ατμό. Το μίγμα αφήνεται 10 λεπτά και σουρώνεται πριν καταναλωθεί.



πορσελάνινη ζαχαριέρα
Αφέψημα 
Με τη μέθοδο αυτή παραλαμβάνονται με πιο δυναμικό τρόπο τα ενεργά συστατικά του φυτού (συνήθως χρησιμοποιείται σε ρίζες, φλοιούς και κλαδιά.).

 Θερμαίνουμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού  νερό σε κάποιο μαγειρικό σκεύος. Μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε τόση  ποσότητα από το βότανο,  όση πιάνουν οι άκρες των δακτύλων του χεριού ή περίπου τρία γραμμάρια,  το αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο τουλάχιστον για πέντε λεπτά.Αν το βότανο βράσει για παραπάνω χρονικό διάστημα τότε τα ευεργετικά του συστατικά καταστρέφονται. Το ίδιο συμβαίνει αν το αφέψημα παραμείνει για περισσότερο από 24 ώρες.



λουλουδάτες γαλατιέρες

Επίθεμα ή κατάπλασμα
Χρησιμοποιείται ολόκληρο το νωπό βότανο, το οποίο και ψιλοκόβεται ή πολτοποιείται και βράζεται για μερικά λεπτά  σε νερό. Απλώνεται ο πολτός του βοτάνου στην πάσχουσα περιοχή. Πάνω από το βότανο τοποθετείται γάζα ή βαμβάκι προκειμένου να συγκρατηθεί. Τα καταπλάσματα χρησιμοποιούνται ζεστά και όχι σε δέρμα με ανοιχτή πληγή.


ροζ τσαγιέρα


Έμβρεγμα.
Υπάρχουν δύο τύποι εμβρέγματος: το ψυχρό και το θερμό.
Για την παρασκευή, ρίχνουμε τα φαρμακευτικά μέρη του φυτού μέσα σε νερό ώστε να διαλυθούν τα συστατικά του. Κατόπιν στραγγίζουμε και παίρνουμε το υγρό.

Ο χρόνος παραμονής του φυτού μέσα στο νερό ποικίλει ανάλογα με το φυτό. Κάποια φυτά χρειάζονται απο μερικές ώρες, ενώ άλλα μέχρι και μέρες.

Το νερό για το ψυχρό έμβρεγμα είναι κρύο ενώ για το θερμό είναι χλιαρό.

μωβ- φούξια
Βάμμα
Γίνεται με την παραμονή των βοτάνων για 10-15 ημέρες μέσα σε καθαρό οινόπνευμα ή αλκοολούχο ποτό 60-70 βαθμών. Η παραμονή του βοτάνου μέσα στο αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι ιδιότητές του στο αλκοολούχο παρασκεύασμα δυναμοποιημένες. Το χρησιμοποιούμε σε σταγόνες, σε νερό ή αφέψημα.
 Υπάρχουν επίσης ο χυμός και τα αιθέρια έλαια που παίρνουμε από τα βότανα.





σε θαλασσί απόχρωση

  Οι   καλύτερες ώρες για να πιούμε το βότανό μας:
Το πρωί, νηστικοί:Τα αποτοξινωτικά, τα καθαρτικά, τα διουρητικά, τα επουλωτικά του στομάχου και του εντέρου και τα αντιπαρασιτικά του εντέρου.



να σας σερβίρω;

Ώρες 10:00 ή 16:00 :
Δυο ώρες πριν από τα γεύματα. Τα προστατευτικά του ήπατος, τα αντιρρευματικά, τα αντισηπτικά, τα αντιβηχικά, τα καρδιοτονωτικά, τα βοηθητικά στις αγωγές της περιόδου.

.

it's tea time.....lover tea

20 λεπτά πριν από γεύματα:
Τα τονωτικά, τα αντιόξινα, όσα βοηθούν στις περιπτώσεις έλλειψης μεταλλικών αλάτων.


τσαγιέρες και γαλατιέρες

Μετά τα γεύματα:
Τα χωνευτικά, τα καταπραϋντικά, τα αντιόξινα, τα αντιζυμωτικά και τα βοηθητικά για την αποβολή των εντερικών αερίων.


πορσελάνινα σερβίτσια και muffins

Πριν τον ύπνο:
Τα καταπραϋντικά, τα καθαρτικά, τα καρδιοτονωτικά, τα ροφήματα που βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος.


 γαλατιέρες και φλυτζάνια

It's tea time λοιπόν και όχι μόνο.


τούρτες και κέικς

Έχουμε και τσάι του βουνού, δίκταμο (καταπραυντικό για πόνους κοιλιάς και στομάχου), μέντα (η αφροδισιακή) , τίλιο(ηρεμιστικό), λουίζα(για αδυνάτισμα), γλυκάνισο (για το πεπτικό σύστημα), ευκάλυπτο (αντισηπτικό των πνευμόνων), φασκόμηλο(για μακροζωία), χαμομήλι(αντισηπτικό, καταπραυντικό), δυόσμο (φυσικό αντιφλεγμονώδες), θυμάρι (για πνευματική διαύγεια), ματζουράνα(για άγχος και πονοκέφαλο), δενδρολίβανο (ελιξίριο νεότητας),ρίγανη(για πονόδοντο και ρευματισμούς),περγαμόντο (μονάρδα), βαλεριάνα(ηρεμιστικό) καθώς και άλλα πολλά βότανα, που βρίσκονται σε αφθονία στα βουνά και στους κάμπους της πατρίδας μας.