Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Αυτό το ξέρετε;....... Cherry






Κάποτε, γύρω στα 1900, κάπου, σε κάποιο χωριό της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε ένα καφενείο κάποιου χωριού , ένας βουλευτής κάποιου κόμματος, κάνοντας περιοδεία - μάλλον θα πλησίαζαν εκλογές, γιατί ανέκαθεν , μόνο τότε οι βουλευτές θυμούνται τον λαό ( κακιούλες ) - συναντά έναν ψηφοφόρο του. Περιχαρής ο ψηφοφόρος για την επίσκεψη του βουλευτή , γιατί ήθελε ένα ρουσφέτι - άλλωστε , ένα πάρε δώσε , για να μην πω μόνο πάρε, πάντα είναι χρήσιμο - λέει στον καφετζή να κεράσει τον βουλευτή, ένα γλυκό του κουταλιού βύσσινο.
Μέχρι να έρθει ο καφετζής με την παραγγελία , ο ψηφοφόρος αναλύει στον βουλευτή το ρουσφέτι που θέλει να του κάνει και αυτός αρνείται. Μάλιστα , καλά διαβάσατε, αρ νεί ται . Σκληρό καρύδι ο βουλευτής, αρνείται να εξυπηρετήσει τον ψηφοφόρο του.( Εδώ δεν σχολιάζω, το αφήνω στην κρίση σας.)
Αγανακτισμένος τότε ο ψηφοφόρος, που έβλεπε πως δε θα γινότανε τίποτα, φώναξε δυνατά στον καφετζή: «Να μένει το βύσσινο!».
Από τότε λοιπόν, έμεινε η φράση ''να μένει το βύσσινο'' , ή , να ( μου ) λείπει το βύσσινο , που τη λέει κάποιος όταν αρνείται πρόταση , ή , προσφορά που του έγινε, επειδή συνοδεύεται από υποχρεώσεις που δεν θέλει να αναλάβει , ή , επειδή τη βρίσκει ασύμφορη , ή , επικίνδυνη.
Και επειδή κάποια φίλη της αρέσει να με λέει συνήγορο του διαβόλου -και σε αυτήν την περίπτωση, συνήγορο του βουλευτή - διερωτώμαι , μήπως ο κακόμοιρος ο βουλευτής είχε όλη την καλή θέληση να εξυπηρετήσει τον ψηφοφόρο του , αλλά είδε ότι η περίπτωση έκρυβε κινδύνους - για τον ψηφοφόρο του - και θέλησε να τον προφυλάξει και αυτός - ο ψηφοφόρος - τον παρεξήγησε ;..... λέω μήπως.


Το βύσσινο , που συνήθως το χρησιμοποιούμε σε γλυκά έχει για ξαδελφάκι το κεράσι  . Cherry το κεράσι και  Wild cherry το βύσσινο. ( Είδατε πλούσιο λεξιλόγιο η αγγλική γλώσσα; )Ετυμολογείται από το βύσσινος δηλ. φτιαγμένος από βύσσο , Έτσι λέγονταν τα ενδύματα των βασιλιάδων που ήταν φτιαγμένα από εκλεκτό λινό· κι επειδή αυτά ήταν πορφυρά, η λέξη βύσσινος πήρε τη σημασία πορφυρός και μετά χρησιμοποιήθηκε και για το πορφυρό αυτό φρούτο.
Σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, το βύσσινο θεωρείται παραλλαγή του κερασιού.  Cherry το κεράσι και  Wild cherry το βύσσινο. ( Είδατε πλούσιο λεξιλόγιο η αγγλική γλώσσα; ) Η ελληνική λέξη έχει περάσει και στα τούρκικα, στις βαλκανικές γλώσσες –στα ρουμάνικα, visinata είναι η βυσσινάδα– αλλά και στις σλάβικες.

Όλος αυτός ο πρόλογος έγινε για να σας κεράσω λικέρ τσέρυ.
Κέρασμα καθυστερημένο - λόγω διακοπών - , κέρασμα για την γιορτή μου που πέρασε - άλλωστε η γιορτή κρατά 40 ημέρες, οπότε μέσα είμαι - , κέρασμα και ευχές για όλες όσες γιόρταζαν, Μαρίες , Δέσποινες , Παναγιώτες και δεν μπόρεσα να ευχηθώ έγκαιρα.




Σε γυάλα που κλείνει , βάζουμε ένα κιλό βύσσινα πλυμένα , στραγγισμένα , χωρίς κουκούτσια και κοτσάνια. Ρίχνουμε 1 κιλό ζάχαρη και αφήνουμε την γυάλα στον ήλιο έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
Κάθε δυο τρεις μέρες ανακατεύουμε - γιατί η ζάχαρη πετρώνει - μέχρι να αφήσει το βύσσινο το ζουμί του και να '' βρέξει '' όλη την ζάχαρη.



Όταν δούμε ότι έχει λιώσει όλη η ζάχαρη, προσθέτουμε 1 λίτρο κονιάκ 5- 6 καρφάκια γαρύφαλλο και
8- 10 πικραμύγδαλα. Αφήνουμε την γυάλα σε μέρος σκιερό  και το λικέρ είναι έτοιμο για να το πιούμε , μετά από δυο μήνες.


Θα μου πείτε ,  τότε , γιατί μας είπες ότι θα μας κεράσεις, την στιγμή που το λικέρ θα είναι έτοιμο μετά από τόσο καιρό;
Δεν σας κορόιδεψα . Πάντα έχω φυλαγμένο λίγο από αυτό της περσινής χρονιάς . Για  φίλους - σαν και σας-  και για ειδικές περιστάσεις, σαν κι αυτή.
Να ξέρετε ότι το τσέρυ όσο μένει τόσο καλύτερο γίνεται. Όταν έρθει ο καιρός να ανοίξουμε την γυάλα δεν το σουρώνουμε, σαν τα άλλα λικέρ. Τραβάμε όσο θέλουμε και αφήνουμε τα βύσσινα μέσα στην γυάλα. Όταν πιούμε όλο το τσέρυ , τα βύσσινα δεν τα πετάμε . Αν έχουμε την υπομονή , τους βγάζουμε το κουκούτσι και τα χρησιμοποιούμε σε black forrest τούρτα , ή ,  αν δεν έχουμε υπομονή τα τρώμε όπως είναι. Είναι μεθυσμένα, πεντανόστιμα και φυσικά δεν ξεχνάμε να ........... φτύσουμε τα κουκούτσια.
Λίγο λικέρ στο ποτήρι, ένα παγάκι για δροσιά και ....στην υγειά μας.
Και του χρόνου να είμαστε καλά.






 Υ.Γ Για να μαζευόμαστε σιγά - σιγά.......  Για να αρχίσουμε να ξαναβρίσκουμε  τους ρυθμούς μας.