Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ψωμί....γλυκό...καφές...θερμίδες και...decoupage, ή, η Οδύσσεια μιάς ...ανάρτησης




Η ανάρτηση αυτή είναι σαν τις εκθέσεις. Έχει προλογο , κυριώς θέμα και επίλογο.
Ο επίλογος είναι γραμμένος σε δυο δόσεις. Το πρώτο μέρος γράφτηκε χθές αργά το βράδυ και το δεύτερο σήμερα το πρωί. Διαβάστε, φτάστε μέχρι το τέλος και θα δείτε το γιατί.




 
Ο blogger είναι γνωστό ότι παίζει. Και παιζει συχνά και εις βάρος μας.
Θα μου πείτε ότι μηχάνημα είναι και αυτό , δικαιούται κάποια στιγμή να τα μπερδεύει.

Να τα μπερδεύει δεν λέω , εμάς να μην μπερδεύει και παιδεύει.

Γιατί τα λέω αυτά;

Γιατί δεν μου έφτανε που δεν μπορώ να μπαίνω να σχολιάζω όποτε, όσο και όπου θέλω,  ταλαιπώρησα και σας.

Σας έκανα να ψάχνετε για ανάρτηση και ανάρτηση να μην βλέπετε.

Προγραμμάτισα λοιπόν, την συγκεκριμένη ανάρτηση για τις 16/11 και μου έβγαλε ότι η ημερομηνία έχει περάσει και η ανάρτηση έχει ήδη γίνει.

Την ακυρώνω και προσπαθώ να την ξανπρογραμματίσω και  ... την δημοσιεύει.

Την ακυρώνω , για να την αναρτήσω ...χειροκίνητα και έτσι κατέληξε να την βλέπετε, χωρίς να μπορείτε να την ανοίξετε. 

Μέχρι να γίνει - επιτέλους - η ανάρτηση, ήρθε και ένα βραβείο από την Σοφία Ζ.

Δείτε τα και τα δύο μαζί, πάρτε το βραβείο, όσες δεν το έχετε ήδη πάρει.

Και επειδή ο blogger ,συν τοις άλλοις είναι και αγενής, ζητώ εγώ - εκ μέρους του - συγγνώμη......... για την ταλαιπωρία.

Άλλωστε πέστε ότι σας άφησα να πάρετε  ένα δείγμα , για να σας κινήσω την περιέγεια, για το τι πρόκειται να δείτε ...σήμερα.

Βέβαια, κάποια - όνοματα δεν λέω , ως συνήθως καρφώνεται από μόνη της- μου έστειλε το εξής μήνυμα :



Τελειωνεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε‏
Πως θα μάθω για τις θερμίδες αν δεν τ ανεβάσεις;;;;;
Θέλω να φάω και δε μπορώ.
Τι έκανες πάλι;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 Πάμε , λοιπόν.......... 


Όπως περιγράφει ο Ηρόδοτος, στην Αίγυπτο το ψωμί έλαβε για πρώτη φορά οικονομική και κοινωνική υπόσταση, αφού χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα, και μάλιστα για την κάλυψη των μισθών όχι μόνο απλών χωρικών αλλά και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων. Βέβαια, υπήρχε ταξική ειδοποιός διαφορά. Η κοινωνική πλέμπα έπαιρνε ψωμί από κριθάρι ενώ οι ευγενείς απολάμβαναν ψωμί από σιτάλευρο. Οι Αιγύπτιοι έθαβαν τους νεκρούς τους μαζί με ψωμί, ώστε να συμβάλουν στη μεταθανάτια…σίτιση του αγαπημένου τους προσώπου. Στο Βρετανικό Μουσείο φυλάσσεται μια φραντζόλα, η ηλικία της οποίας ξεπερνάει τα 4.000 χρόνια.







Μικρός ή μεγάλος δύσκολα αντιστέκεται κανείς σε ένα γλυκό ή μια σοκολάτα. Για πολλούς ανθρώπους η ζάχαρη αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής τους διατροφής.Η ζάχαρη έχει αποδειχθεί όμως ότι ευθύνεται για πληθώρα προβλημάτων: Οστεοπόρωση, αϋπνία, νεφρόλιθοι, φθορά δοντιών, παχυσαρκία.




Η πιο γνωστή επίδραση του καφέ αφορά στο νευρικό σύστημα.Σε λογικές ποσότητες, ο καφές βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες, καθώς προκαλεί εγρήγορση και μείωση της ανίας. Ο βασικός λόγος είναι ότι καφές περιέχει καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές που δρα ως τονωτικό.


Στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η καφεΐνη προκαλεί αγγειοσυστολή, ενώ στα περιφερειακά αγγεία, διαστολή. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η χρήση της σε αρκετά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας.



 Η στέβια, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως "το φυτό της νέας χιλιετίας" και η ζάχαρη που περιέχει ως "η ζάχαρη του μέλλοντος".
Ένα κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη! Το καλύτερο; Έχει μηδέν θερμίδες.
 



Υπερβολική κατανάλωση καφέ είναι δυνατό να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος και αϋπνία. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί σε υψηλές ποσότητες (άνω των 5 γραμμαρίων καφεΐνης) να προκαλέσει δηλητηρίαση, γνωστή με την ονομασία καφεϊνισμός, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο κώμα. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να παρατηρηθεί εθισμός στον καφέ, όχι όμως λόγω της καφεΐνης, αλλά εξαιτίας ενός άλλου συστατικού του, της μεθυλοξανίνης.




Μία φέτα ψωμί περίπου 30 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 80 θερμίδες με 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι σύνθετοι. Αποτελεί ακόμα σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και σιδήρου Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ψωμί ως τρόφιμο περιέχει συνήθως ελάχιστα λιπαρά.


Βάλατε μία κουταλιά ζάχαρη στον καφέ σας, φάγατε δύο φρούτα και μία φρυγανιά με μέλι. Προτού πείτε με βεβαιότητα ότι τα ζάχαρα που καταναλώσατε δεν υπερβαίνουν το 10% των συνολικών θερμίδων της ημέρας, όπως συστήνουν οι διαιτολόγοι, σκεφτείτε: μήπως ήπιατε και ένα αναψυκτικό τύπου κόλα; Επίσης, μήπως φάγατε και επεξεργασμένα δημητριακά στο πρωινό σας ή ένα επιδόρπιο γιαουρτιού;





Πίνοντας ένα αναψυκτικό τύπου κόλα, μονομιάς καταναλώνετε οκτώ κουταλάκια ζάχαρη! Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διαβάζετε τις ετικέτες των επεξεργασμένων τροφίμων, έτσι ώστε να εντοπίζετε τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και να περιορίζετε την κατανάλωσή τους.


Decoupage σε ξύλο και με κάποια τρισδιάστατα στοιχεία, πατίνα  και πάστα για καλύτερη ενσωμάτωση.




Υστερόγραφο

Ο blogger το έκανε πάλι το θαύμα του. 
Λίγο μετά τις 12 κάνω την ανάρτηση  με σημερινή ημερομηνία -βέβαια- και δεν την βλέπω δημοσιευμένη. Ψάχνοντας την βρίσκω να έχει δημοσιευτεί- πριν 2 μέρες- τότε που έγινε η ακύρωση, με σημερινή ημερομηνία  όμως. Μετά από κάποιες άκαρπες προσπάθειες, στέλνω μύνημα στην Μισιρλού- διανυκτέρευε ευτυχώς -και με την βοηθειά της και μετά από αντιγραφή της  ανάρτησης- ξανά και ξανά- διαγραφή ξανά και πάλι ξανά της παλιάς ανάρτησης και τέλος με αλλαγή του τίτλου, γίνεται η ανάρτηση,....ελπίζω.

Εγώ ήλπιζα, ο blogger....γελούσε.


Την λύση μου την έδωσε  σήμερα, η Νίκη- μάλλον μου έφερε γούρι με τα γούρια της. Μου είπε ότι  έφταιγε η ανάρτηση του βραβείου. Το διέγραψα, έκανα την ανάρτηση, πέτυχε, πάτησα επεξεργασία και ξανα ανέβασα το βραβείο. Η ανάρτηση.....πέτυχε.


Όσο ζω , μαθαίνω.